Report: Parkpop 2019

Report: Parkpop 2019

Parkpop 2019, de 39ste editie van dit festival in het Zuiderpark in onze Hofstad. Hét grootste gratis festival van Nederland en één van de grootste gratis festivals van Europa, tenminste, de zondag dan.

Sinds een aantal jaren bestaat Parkpop namelijk niet alleen meer uit het gratis festival op zondag. Ook is Parkpop Saturday Night (á €48,50 per ticket) aan het Parkpop-weekend toegevoegd. Toch zijn Parkpop Saturday Night (voorheen Night at the Park) en Parkpop twee dagen die ieder jaar hoog op mijn lijstje staan. De diversiteit in de line-up zorgt ervoor dat er voor iedereen iets is.

parkpop-wide

Heet, heter, heetst

Voor Parkpop Saturday Night was het 29 juni 2019 de tweede editie onder deze naam. Met een vrij diverse line-up werd je meegenomen in een reis door de tijd! Wel een hele warme reis overigens, want het was een zonovergoten editie met temperaturen boven de 30 graden.

Hoewel de zon mijn allergrootste vriend is op festivals en deze onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden, scheen de zon zaterdag niet, maar hij brandde! De organisatie van Parkpop was hier op voorbereid door twee watertap-punten in te richten. Het was dit keer toegestaan om je eigen meegenomen flesje daarmee te vullen. Het idee was leuk, maar door de hitte waren de rijen voor dit gratis water erg lang.

Parkpop Saturday Night

Op Parkpop Saturday Night kon je terecht bij twee podia, de Jupiler Stage (het grootste podium) en de Go-Tan Stage. De optredens waren prima op elkaar afgestemd en om en om geprogrammeerd. Dit voorkwam wachttijd terwijl het podium weer gereed gemaakt werd voor de volgende artiest.

Gruppo Sportivo @Parkpop Saturday NightDe line-up voor Parkpop Saturday Night bestond uit DI-RECT, Gruppo Sportivo, Cypress Hill, Navarone, Nile Rodgers & Chic, My Baby, Tears for Fears, Triggerfinger en Skunk Anansie.

Een rondje over het festival terrein bracht je langs kraampjes op de festival-markt waar je van oordopjes tot aan sleutelhangers en van band merchandise tot aan vitrinekast-vulling kon kopen. Qua eten was er voor iedereen iets. Van patat tot aan curry worst, van broodjes beenham tot aan churros.

Buiten de diversiteit van het eten was het gewoon heel erg goed geregeld. Omdat Parkpop zo ruim opgezet is, waren de eet- en drinkgelegenheden beide dagen ruimschoots aanwezig. Dit is altijd fijn, want voor een koude klets of een lekkere hap sta je dus ook niet eindeloos in de rij.

Bij de kraampjes kan je met ‘gewoon’ geld betalen, bij het eten en drinken wordt de ruil gedaan met muntjes. Voor €10 kreeg je 3,5 muntje uit een automaat. Die muntjes kon je zelf trekken uit een automaat waar je kunt pinnen. Niet contactloos, maar ach, dan stoppen we dat pasje ook nog eens in een automaat. Wilde je contant aan muntjes komen, dan kon je terecht bij de hokjes waar vriendelijke medewerkers klaar zaten om je zo snel mogelijk van muntjes te voorzien.MY BABY @Parkpop Saturday Night

Eigenlijk zijn er zaterdag vier dingen echt blijven hangen bij mij. De vocalen van de zangeres van My Baby, het (zoals altijd) weergaloze optreden van DI-RECT, de energie van Cypress Hill en eigenlijk alles van Skunk Anansie.

Toiletten

De toiletten, onmisbaar op een festival, zijn €0,50 per bezoek of €2,00 voor een gehele dag inclusief een stempeltje op je hand. Op een festival waar je op zaterdag €48,50 per persoon voor betaald, is dat misschien wel wat veel. Voor de zondag goed te begrijpen en een kleine investering om de druk eraf te halen 😉

Skunk Anansie @Parkpop Saturday NightCrowdsurfen

Skunk Anansie sloot deze editie af en hoe… Na een paar nummers was Skin, de frontvrouw van de formatie, aan het crowdsurfen. De hit ‘Weak’ zegt niets over deze performance of Skin zelf, want dat was alles behalve slap. Iedereen zal nog lang napraten over dit foutloze optreden. Een lichte vorm van diva-gedrag, maar dat mag. Zeker als je zo goed bent.

We sluiten deze avond met een vuurwerkshow af en kijken al uit naar zondag.

Parkpop The Hague 2019

Want… Zondag is Parkpop. Parkpop The Hague 2019 zoals de organisatie deze noemt. Hoewel de line-up van Parkpop Saturday Night meer gericht was op het was oudere publiek, trok Parkpop zelf een heel ander publiek.

Parkpop kende naast de twee podia van de zaterdagavond nog een Haags Podium waar lokaal talent aan bod kwam. Ook met wat ieniemienie podia aan opkomend talent was gedacht en zo was dit toch wel weer een complete ervaring.

Parkpop is op de zondag zo groot, dat het onmogelijk is om alles te zien. Helaas, want eigenlijk is alles de moeite waard. De Festival-markt, de eetkraampjes, het Haags Podium… Prioriteiten… Toch staan er een aantal namen op het programma bij de twee grootste podia, de Jupiler Stage en de Go-Tan stage, die ik eigenlijk niet wil missen. Juist omdat ze zo goed zijn, zo onbekend (voor mij dan) of omdat ik ze wel live wil zien maar nooit naar een concert zou gaan van ze.

Waylon @Parkpop

Gillende fans

Ik start deze dag dan ook met heeeeele hoge tonen. De jeugdige (voornamelijk) dames klonken als een stel babypijltjes tijdens de jaarwisseling, want Waylon sprong het podium op. Onder het toeziend oog van zijn twee Haagse meiden (zijn partner Bibi Breijman en dochtertje Teddy) was Waylon degene die de Jupiler Stage mocht openen.

Bij de hit Wicked Ways ging het publiek eigenlijk pas echt los en kwam en wat beweging in het geheel.

In tegenstelling tot de zaterdag, was de programmering zondag minder goed op elkaar afgestemd. Diverse acts liepen op de verschillende podia door elkaar heen. Gelukkig was de zon goed aanwezig, maar wel een stuk minder heet.

Op de Go-Tan stage was Frenna & 777 inmiddels de tweede act en de aanwezige jeugd deed uit volle borst mee met deze muziek.Niet mijn ding, maar toch. De CO2 shooters en de vlammenwerpers kleedde dit geheel wel aan en het publiek vermaakte zich prima.

Jett Rebel @Parkpop

Op de twee grote podia werd je vervolgens meegenomen met de muziek van Kovacs, Walk off the Earth, MAAN, Ronnie Flex & Deuxperience, het Haagse multitalent Jett Rebel om het fijne festivalweekend af te sluiten met Ilse DeLange.

De organisatie

Eigenlijk was alles goed zondag. De organisatie had het geluid meer dan prima op orde, er hing een heel gemoedelijke sfeer, het Rode Kruis hielp iedereen met raad en daad en het is te merken dat er een grote speler als Mojo zich in het geheel mengt. Er was weinig aan te merken op de organisatie.

Blackbird @ Parkpop

Getalenteerde blondines

Wat toch wel boven alles uitsprong was Merel Koman. Merel Koman stond met haar alter-ego Blackbird op de Go-Tan stage en betoverde iedereen met haar stralende glimlach, blonde haar, het perfect gekozen Led Zappelin shirtje en natuurlijk haar meer dan fantastische stem. Deze singer-songwriter straalt in alles wat ze doet uit dat muziek haar grootste passie en plezier is. Aanstekelijk, want het hele publiek (en dat zijn er best veel op Parkpop) waagde een dansje en was het optreden van 45 minuten voor iedereen eigenlijk te kort.

Ilse DeLange @ ParkpopEen andere blonde verschijning, maar dan met flink wat meer voetstappen in de muziekwereld was Ilse DeLange. Ilse behoeft geen introductie en was energiek, feilloos en aanstekelijk vrolijk. De grote brede glimlach kwam meermaals tevoorschijn terwijl ze nieuw en oud werk combineerde. De voor mij misschien wel één van de beste zangeressen die Nederland rijk is (al staat Merel Koman inmiddels dus ook hoog op mijn lijstje erbij) sloot deze 39ste editie van Parkpop op een manier af, zoals Parkpop afgesloten hoort te worden.

 

Met een muzikaal voldaan gevoel verliet de massa het Haagse Zuiderpark met de gedachte om volgend jaar wederom hier terug te keren voor de 40ste editie. We zijn benieuwd naar de verassingen van volgend jaar!

Een festival die met recht op je (jaarlijkse) festival-Bucket-list hoort te staan, waar het niet alleen draait om de muziek, maar om de complete ervaring voor jong, oud en alles er tussenin.

Jupiler stage @ ParkpopFoto’s: Robin Leltz | Leltz Fotografie

3 juli 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter