Report: Ploegendienst Festival 2018

Report: Ploegendienst Festival 2018

Ploegendienst; een weekend waarin je verwacht wordt te werken aan de Galderse Meren in Breda. Dit concept draagt de organisatie ook uit in haar hele communicatie, en dit doen ze erg leuk met bijvoorbeeld de Trailer. Het festival vindt plaats op vrijdag en zaterdag, en eigenlijk met camping. Maar omdat nog niet duidelijk is of de camping wel of niet schade zou kunnen brengen aan de vliegroutes van de vleermuizen op het terrein moet hier nog onderzoek naar gedaan worden. De echte werkers kwamen vrijdag, ondanks het matige weer, toch naar de werkvloer om een mooi feestje te bouwen.

Rond een uurtje of drie vertrekken we op de fiets vanuit Breda naar de locatie. De vrijdag wordt expres een stuk kleiner gehouden dan de zaterdag. Niet alle stages zijn open waardoor het intiemer oogt. Er waren ook pendelbussen vanaf het station geregeld, maar je bent er per fiets zo vanuit de stad. De Galderse Meren is een uitstekende festival locatie, bij mooi weer in ieder geval. Een meer omringd door strandjes is alleen iets minder als het regent. De organisatie heeft hier wel goed op ingespeeld door vloerdelen te legen op minder begaanbare grond.

We konden vrijdag genieten van drie stages: het ‘Pompstation’, ‘Stadsnomaden’ en ‘Helemaal naar de sollicitering’. Na binnenkomst belanden we eerst bij die laatste stage, hosted by Parasahara. Je kunt hier niet zo maar naar binnen lopen, eerst een sollicitatie! Na een ondervraging van twee dames wordt je dan mogelijk toegelaten tot deze stage. En de sollicitatie is het zeker waard. Als je bent aangenomen belandt je in kleine gezellige area. Er worden vooral funky plaatjes gespeeld, wat de werknemers hier zeker waarderen.

ploegendienst

We vervolgen onze weg langs het meer en komen uit bij de tweede stage van de Stadsnomaden. Deze area wordt gehost door TrailerFest. 11 Augustus hebben zij hun eigen festival op de oude vuilnisbelt van Breda (Breepark). Een concept waarbij de omgeving ingericht is met caravans, eigenlijk een festival op een camping. Die sfeer was hier goed te voelen. De disco plaatjes van onder andere Pablo Discobar Soundsystem en David Vunk b2b Mark Du Mosch hielpen hier zeker bij.

Op de achtergrond hoorde je ondertussen de beats van het Pompstation. ROD draaide samen met Darko Esser goede techno. Het was inmiddels wel iets kouder geworden, maar door de stevige beats danste iedereen zich lekker warm. Dat gebeurde helemaal toen de mannen van Dark Matter Space Assembly de tent kwamen afsluiten. Met aardig wat geweld werd de eerste shift van Ploegendienst afgesloten. Een dag die ondanks het weer (grijs en miezerig) heerlijk was om de sfeer op dit festival mee te maken.

Note: Het is lastig om vrijdag en zaterdag (de populairste dag) met elkaar te vergelijken. De eerste was namelijk alleen bedoelt voor weekenders en daardoor een stuk kleiner opgezet.

4 juni 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter