Report: Ploegendienst Festival 2019

Report: Ploegendienst Festival 2019

De mei vakantie is weer voorbij en dat kan maar één ding betekenen, we moeten weer aan het werk. Niet zomaar voor een werkgever en niet zomaar een dienst. Op 25 mei gaan we met zijn allen weer een PLOEGENDIENST draaien aan de Galderse Meren in Breda.

In aanloop naar dit thuis feestje hebben mijn huisgenoten en ik besloten maar eens een bescheiden pre borreltje te organiseren. Ons huis ligt namelijk op de route voor de meeste mensen wanneer ze richting de Galderse Meren gaan. Rond een uur of twaalf waren de eerste mensen al wel klaar voor een kleintje pils en dus verzamelden we in de keuken. Nadat de eerste fles bier ontmanteld werd van zijn dop hoorden we de regendruppels op het dak neervallen. Een domper, snel werd geïnformeerd wat het weer zou gaan doen vandaag. De ene site geeft aan dat het heel de dag gaat regenen, volgens de ander is het vanaf twee uur droog. Ik besluit me er weinig van aan te trekken, een kaartje wordt gelegd en we wachten rustig af wat de dag gaat brengen. Steeds meer vrienden komen binnen druppelen en de sfeer komt er in. Een vriend van mij, ik noem hem voor het gemak even Daan, schiet vandaag met scherp. In onze keuken hangt een emmer en zodra je een nieuwe fles bier open maakt mag je de dop hierin werpen. Noem van te voren een naam en gooi je raak dan moet diegene een adtje doen. Daan weet twee keer kort achter elkaar raak te gooien en noemt daarbij de naam die ik het minst graag hoor op dat moment, die van mij. Na een poosje is de keuken goed gevuld en merkt er iemand op dat het droog is. We besluiten op de fiets te springen en onze tour langst het Mastbos is ingezet.

Bij het terrein aangekomen is er voldoende ruimte om je fiets te parkeren. Terwijl ik mijn fiets op slot zet strijken de eerste zonnestralen neer op het gras. De eerste dreunen horen we vanaf het festival terrein. Dit kan nog wel eens een mooie dag worden.

Bij de ticketscan verloopt alles prima, geen rijen gelukkig. Bij het fouilleren is er echter wel een opstopping waar te nemen maar dit wordt door de organisatie de kop ingeduwd. Twee extra rijen worden er aan gemaakt en we kunnen nagenoeg bijna doorlopen. Zoals ieder jaar worden er bij PLOEGENDIENST naamkaartjes uitgedeeld waarop je je naam en je droombaan kan vermelden. Met het kleine beetje bijgeloof dat ik heb schrijf ik op dat “Againman” mijn droombaan is (weerman in het engels). Ik zag het als een soort schiet gebedje om het een prachtige dag te laten worden. Nog even een kluisje halen en we kunnen er tegenaan vandaag.

Na binnenkomst zijn meteen rechts de munten kassa’s waar het redelijk druk is. Ik bedenk dat er elders op het terrein nog meer kassa’s moeten zijn die waarschijnlijk minder druk zijn. We lopen naar de andere kant van het terrein maar komen erachter dat deze kassa’s onderbemand zijn, een lange rij is wat ons te wachten staat. Geen probleem, de zon schijnt en bij de bar is het hierdoor rustig. Na een poosje staan we dan toch met onze munten in de hand aan de bar en de eerste koude klets hebben we in ons handen, de zon op ons gezicht.

ploegendienst-report

De eerste stage die we aan doen is de Veilige Haven, gehost door Haveneiland (die vanaf 8 juni weer wekelijks op zaterdag op PIER15 los gaan). Op dat moment is Jennifer Cardini bezig, prima om er even in te komen maar toch wil ik even iets harders net zoals Jasper en Erik. Beide heren hadden op Facebook feedback gegeven op de pagina van PLOEGENDIENST dat het wel een tandje harder mocht van hun. Daarom zijn we even langsgegaan bij Remco Beekwilder, het was 4 uur en deze man gaf al behoorlijk gas. Toch hebben we het hier ook niet lang volgehouden want om 16:45 zou Fresku komen bij de Stadsnomaden die gehost wordt door TrailerFest (10 augustus hun eigen festival op d’n ouwe vuilnisbelt in Breda, dit kan alleen maar kut worden!!1!)

Enfin, we waren net op tijd om nog iets van Gallowstreet mee te maken. Hier had ik nog nooit van gehoord maar ik hoorde wel een paar lekkere disco platen. De zon ging ook steeds beter zijn best doen en daardoor stond het zweet inmiddels op mijn voorhoofd. Om een zonnesteek te voorkomen besluit ik straks maar even een zonnebrilletje te gaan kopen. Rond 17:00 uur was Fresku er nog steeds niet en ik ving op dat dit gebruikelijk was voor hem. We wachten rustig nog even want die disco platen bevallen mij wel. Fresku heb ik niet meer afgewacht….

Na een paar kleine wandelingetjes gemaakt te hebben ben ik nog even naar de speciaal bier bar gegaan om daar een Witte Anker Hopwit te halen. Een speciaal bier bar op je festival is wat mij betreft altijd +10 en zeker met dit weer is een Breda’s Witbier echt een vernuft. Vorig jaar kwam een vriendin van mij nog met een Carrot Cake terug van die bar maar ik kon hem deze keer niet op de kaart raak kijken helaas.

Maar dan is, om 19:00 uur toch wel het hoogtepunt van de dag voor mij. Niemand minder dan Derek Shots draait op de (T)Werkplaats…. Wat kan deze man het publiek toch uit haar dak laten gaan. Niet gek dus dat hij vaker bij Smérrig, die deze stage host, mag draaien. Hij moest hierna zelfs door naar een ander event van Smérrig heb ik me laten vertellen. Van Banger Hart tot Dansplaat en zelfs Toto – Africa kwam voorbij. Hitjes, glijers en de hele rataplan. Achteraan sta je bij deze area op een natuurlijke verhoging en is het goed te zien hoe erg iedereen het naar zijn zin heeft. Helaas draait onze Derek vaak maar een uurtje, al zou hij zelfs nog niet vervelen als hij 2 uur mag draaien.

We eindigen de dag bij de Tribeune waar we nog een stukje van ROD kunnen mee pakken die het stokje overgaf aan Surgeon. Een bijzondere act die duizend bommen en granaten neer liet dalen aan de Galderse Meren. Helaas is de meeste energie voor deze dag er bij de meeste mensen al weer uit en dat is te merken. Echt los gaat het helaas niet meer… Ik ga mijn vrienden verzamelen voor de reis terug. De uitstroom van het evenement verloopt goed en de reis terug gaat vanzelf. Eenmaal thuis gekomen drink ik met mijn huisgenoten nog een klein afzakkertje. Morgen om 14.00 uur staat Vivoo 3 – Baronie 7 op het programma, de laatste wedstrijd van het seizoen en ik heb als enige van het team nog niet gescoord. Ik besluit op tijd te gaan slapen zodat ik morgen fit ben.

Al met al, een geslaagde PLOEGENDIENST. Helaas te weinig op ‘ontdekkingsreis’ geweest want bij de Stadsnomaden en Herrie Met Gerrie stage bleken leuke randactiviteiten te zijn. Maar goed, dit nemen we mee naar volgend jaar.

ploegendienst-footer

Beelden: Facebook Ploegendienst

30 mei 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter