Report: Sneeuwbal Winterfestival 2019

Report: Sneeuwbal Winterfestival 2019

Voor de echte festivalliefhebbers onder ons is de donkere periode tussen oktober en mei afzien. Om de afkickverschijnselen te verlichten organiseren The Zoo events en Xsense een festival uniek in zijn soort: Sneeuwbal winterfestival. Op zaterdag 26 januari kon je in Park Transwijk te Utrecht genieten van een winters wonderland. Met een line-up net zo gevarieerd als het toegestroomde publiek en het bier als bron van vitamine D werd het sombere weer snel vergeten.

foto: tomdoms.com

Line up

Het affiche voor deze winterse zaterdag bevat niet veel verrassends. Grotere namen als Reinier Zonneveld en Rod spelen in de zomer meerdere festivals per weekend, en veel technoliefhebbers zullen er dan ook niet meer erg warm van worden. De ‘Ruige Piste’ wordt echter al vroeg goed ingespeeld door een van de hoogtepunten van het festival, Dj en Producer Mitch de Klein. De verkleumde handen en voeten ontdooien langzaam terwijl duistere deephouse gemixt wordt met melodieuze techno. De stijl heeft veel weg van dj’s als Tale of Us (luister: Primitive People) en Hobo (luister: incise),  maar er is ook genoeg ruimte voor een speelse snare.

ANOTR stond na een jaar afwezigheid ook weer op de bühne van ‘de Behaaglijke hut’. Het Amsterdamse duo speelt wederom een ingenieuze en gevarieerde house-set. De heren hebben het overduidelijk naar hun zin en het publiek is in grote getallen naar de stage toegestroomd. Ook Lilly Palmer zorgt ervoor dat de voetjes van de vloer gaan, dit in contrast met het publiek bij de ‘Ruige Piste’ waar het er ondanks de ruigere techno rustiger aan toe gaat.

Beeld © JoniIsraeli.com

Sfeer & Randprogrammering

Een aantal van de festivalgangers kan overduidelijk niet meer wachten tot de ski-vakantie en brengt de hele dag door in de houten après-ski tent. De verkoop van retro-skipakken moet voorafgaand aan het festival tot ongekende hoogte gestegen zijn, want ze komen hier in alle soorten en maten voorbij. Waar gezichten op zomerfestivals nog meer glitter bevatten dan een plastic droomkasteel zitten er nu flügel dopjes op de neus en grote skibrillen in het haar van de bezoekers. Sommigen durven zelfs in een zwemband van de voor de gelegenheid gecreëerde skipiste af te glijden. Het gedoe na een duik in de verleidelijk uitziende hottubs lijkt voor de meesten toch iets teveel van het goede, maar het voegt wel wat extra sfeer toe aan het winterse thema.

Tussen de grotere stages is er ruimte voor een heuse pinguinrace. Een variatie van de kamelenrace op de kermis, maar dan met festivalgangers in pinguinpak. Als je te verlegen bent voor de schijnwerpers kan je ook toekijken met een glühwein of warme chocolademelk met rum, of natuurlijk snel weer de warmte opzoeken bij een van de overdekte stages.

Beeld © JoniIsraeli.com

Locatie

Park Transwijk is een prima locatie voor een festival. Makkelijk te bereiken met het ov of met de fiets. Toch lijkt het uitverkochte Sneeuwbal hier uit zijn voegen gegroeid. Rond 15:00 begint het bezoekersaantal zich exponentieel te vermenigvuldigen en is het bij alle stages dringen voor een plekje. Zo druk als het deze zaterdag onder andere bij de technostage is, is ongekend voor een festival in dit genre. Welcome to the Future festival besloot in het verleden al minder kaarten te gaan verkopen om de sfeer op het festival goed te doen. Mogelijk is dit, of uitwijken naar een grotere locatie, een oplossing voor Sneeuwbal Winterfestival. De drukte is namelijk een van de weinige minpunten van een sfeervolle festivaldag.

Conclusie

Het is de organisatie gelukt om park Transwijk op deze grauwe winterdag in een warm en knus winterparadijs te transformeren. Een grote groep gevarieerde bezoekers heeft genoten van de samenhorigheid en de diverse line-up. Vooruitblikkend naar een 2020 editie is het hopen op een spannend affiche, meer ruimte en wellicht hier en daar een écht sneeuwvlokje.

29 januari 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter