Report: Soenda 2023

Report: Soenda 2023

Soenda, Utrecht, 2023. In onze vriendengroep inmiddels een vaste prik in de jaarlijkse festivalkalender. De artiesten, de opbouw van de podia, het grootschalige terrein, en vaak het lekkere weer eind mei. Soenda stelde ons nog nooit teleur.

Dit jaar gingen we weer met een gemixt gezelschap naar de Ruigenhoekse polder. Utrechtse feestvierders, Veenendaalse fanaten en een groep uit Nijmegen. Voor allen was het terrein goed te bereiken:
– de Utrechters konden de fietsen vlakbij het terrein zetten en werden onderweg gegidst door de vele borden. Als je dan nog verkeerd fiets.. Misschien meer iets voor de terugweg.
– het clubje uit Veenendaal kwam met de trein en zij stapten over op de pendelbussen die hun pal voor het festivalterrein afzetten. Klaar voor een dagje fuifen.
– vanuit Nijmegen kwamen ze met een partybus, die hen dropte op de grote parkeerplaats.

Allen, los van elkaar, trappelend te wachten om er samen een memorabele dag van te maken. Eenmaal op het terrein was het tijd om alle spullen in de kluisjes te droppen, en met de korte mouwtjes het feest te betreden. De kluisjes waren online al eenvoudig te regelen, maar ook ter plekke kon je dit eenvoudig regelen. Binnen 5 minuten was iedereen ready-to-rumble.

Maar waar begin je? De keuze op Soenda is reuze. Het jaarlijkse buitenfestival schittert met maar liefst 6 stages. Van dolle discohits en rustige deephouse tot aan beukers op de mainstage en keiharde knallers in Komodo. Ondanks de grote groep, was iedereen het over ons: daar zouden we de dag aftrappen. Waarom? Niemand minder dan Nico Moreno draaide daar 2 uur aan de knoppen. Je kan maar beter gelijk hoog in zetten. En wat een set was dit. Een combinatie van harde beukers, met opzwepende tonen, en lekkere opbouwende tracks die er vervolgens keihard in klapten. Persoonlijk heb ik niet vaak zo’n set meegemaakt. Nico Moreno, you rocked it.

Fotograaf: MichielTon.com

 

Buiten verlichtte een lekker zonnetje het hele terrein, dus sommigen waagden zich na een uurtje knallen toch weer naar buiten. Lekker over het festivalterrein heen struinen. Een echte beleving, elk jaar weer. Het festival is grootschalig opgezet, heeft meerdere stages naast het water en verrast je met enkele hippe eettentjes zoals Karma Kebab. En ben je even moe van het feesten? Dan ga je toch lekker langs het water zitten en liggen in de ligstoelen. Hoe idyllisch wil je het hebben?

Zelf zijn we ook helemaal gek van de stages Roti en Soembawa. Niet alleen vanwege de ligging van bijvoorbeeld Roti, aan het water. Ook de artiesten liegen er niet om. Benny Rodrigues, Chris Stussy en Moxie zorgen gegarandeerd dat de handjes de lucht in gingen.

Vanaf 18:00 was het dan toch echt tijd voor de mainstage. De ondergaande zon, de aankleding van de stages met de lichtshows, en de opbouw tegen een heuvel aan. Alle ingrediënten om de boel nog eens flink aan te zwengelen.

De line-up voor de laatste uren? Fjaak, Len Faki en Dax J. We zijn wel eens voor minder los gegaan. Fjaak staat bekend om de combi van powerhouse tot echte warehouse techno. Len Faki aan de andere kant is een artiest die menig techno-liefhebber vaak al kaal heeft gedraaid op Soundcloud en Spotify. En dat bewees hij deze keer ook maar weer: het publiek stond 90 minuten lang te dansen of hun leven er van af hing. Gecombineerd met de ondergaande zon, en de lichtshow, was dit een set voor in de boeken.

Net bijgekomen van Len Faki, sloten we de dag af met Duitse draufgänger Dax J. Bekend om zijn hits als ‘Wir leben für die Nacht’. En ik weet zeker dat iedereen dat die avond dacht, want deze set mocht wat ons betreft de hele nacht door knallen…

Soenda, 2024, wij houden onze agenda al weer vrij. De bereikbaarheid, de aankleding van het terrein, de combi van stages binnen en buiten, de artiesten, en de variëteit aan eettentjes en chillplekken. Alles tezamen maakt van dit festival een must-go in de agenda.

Geschreven door Pim van der Heide

31 mei 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter