Report: Soenda 2024

Report: Soenda 2024

Soenda Festival, Utrecht, 2024. Sinds vorig jaar een vast jaarlijks uitje onder onze vriendengroep.

Soenda 2024 door de ogen van reporter Burak Arli

Dit jaar gingen we met een groot groepje uit Den Bosch (circa 60 man) gezellig met de partybus rond een uurtje of 11 naar de Ruigenhoekse polder. Een beetje vroeg zou je zeggen maar wel ruim op tijd aanwezig!  Vanwege de afsluiting van de A2 was de chauffeur genoodzaakt om een andere route te nemen die ons zo’n 1,5/2 uur in beslag heeft genomen. Gelukkig was dit alleen op de heenweg.

Eenmaal aangekomen en afgezet, was het terrein goed te bereiken met vele borden die ons naar het juiste plekkie stuurde. Soenda heeft 2 ingangen en vorig jaar betrad ik het terrein via de andere ingang, wat net zoals dit jaar ook goed geregeld was. Ook hebben ze een hele ruime fietsenstalling, dus daarover is niets te klagen voor de Utrechters en omgeving. 

Toen we eenmaal op het terrein waren en ik net mijn QR-code had gescand om een kluisje te kopen, begon het kei en keihard te plenzen… en uiteraard ging merendeels direct schuilen onder de overdekte kluisjes en alle mogelijke plekken die ze zagen, maar daarentegen waren er genoeg mensen die lekker de regendans hebben gedaan. Gelukkig was Soenda erop voorbereid en werd al eerder op de dag een a twee buien aangegeven en vervolgens een lekker zonnetje dat er doorheen zou breken.

De regen is wat minder geworden dus wij gaan het terrein verkennen. Dit jaar zijn er 5 stages in plaats van 6, die bestaan uit een mix van Techno, euforisch, discohits en niet te ontbreken en uiteraard onze favoriet de keiharde beukers. En over beukers gesproken begonnen we ook lekker even bij de KOMODO stage waar Tommy Holahan draaide. Bij binnenkomst van de stage waren we al gelijk overhyped van de lichtinstallatie waarvan je weet en voelt dat het goed zit vanavond. Om terug te komen op Tommy Holohan die ik niet eerder heb zien draaien. Wat het heerlijke setje was met een combinatie van harde techno en harde groove, wat ook een upcoming genre begint te worden in de scene.

Facebook Soenda

Het begint al lekker wat drukker te worden en wij zijn onderweg naar de volgende stage namelijk de main (JAVA)

Er waren een aantal die nog wat merchandise wilden kopen. Zelf ben ik niet van de merchandise, maar ik moet ze echt een compliment geven voor de ontwerpen die ze zowel vorig jaar als dit jaar hebben uitgebracht! Dit was ook te zien aan de lange rijen van mensen die wat wilden kopen.

Dit jaar is er ook een verandering van de JAVA stage. Die is namelijk verplaatst. De rede zou ik niet kunnen benoemen en ik zou ook niks kunnen bedenken waarom die verplaatst is. Als groep vonden we dit wel jammer, maar dat bederft de pret toch niet of wel? Want net wanneer we er staan begint de tweede plensbui en we gaan weer lekker schuilen met zijn allen. Aan de zijkant van de stage waren aan beide kanten een deels overdekt plekje waar je ook je dansje kon doen, kijkend naar de main op een verhoging. De tweede plens is voorbij en volgens verwachting gaat de temperatuur nu lekker omhoog met het zonnetje. 

DJ Europarking die echt bangers draaide, overhandigt de draaitafel aan Somewhen. Die een beuker van set draaide met een mix van techno en drum and bass, wat overigens ook steeds populairder wordt. Niet onze stijlen wel verrassend goed! 

Facebook Soenda

Even bijbruinen en hapje doen

Op het centrale punt naast het water zijn er zowel hangmatten, genoeg rustplaatsen en een aantal hippe eettentjes/foodtrucks aanwezig. Er zijn veel verschillende opties: van Surinaams tot poffertjes en van döner tot fruitjes. Dit kan wel eventueel zorgen voor keuzestress, maar maakt het wel makkelijk voor ieder zijn wil. Na het halen van ons eten wil je toch lekker langs het water zitten en liggen in de hangmatjes in het zonnetje. Dit hebben we dan ook zeker een uurtje gedaan onder het genot van een lekker frietje en wat gezelschap van anderen.

Nadat we lekker hebben gegeten, wat nieuwe sociale contacten hebben gemaakt en de ene deels een tomaatje en de ander een chocolaatje is geworden, was het tijd voor lekker housen in de Soembawa met welbekende De Sluwe Vos! Als je kijkt naar elke gemiddeld techno feestje staat deze man er altijd bij en dat niet zonder reden want de plaatjes die Sluwe draait blijven vossig🦊

Rond een uur of 19:45 was het tijd om genietend van de stralende zon onderweg te gaan naar de KOMODO-stage of beter bekend als sauna beuk bunker. Het was namelijk goed warm in de tent en naarmate je verder naar binnen ging, werd het warmer en warmer. Gelukkig zijn wij dit gewend en was dit verder geen probleem. Wat wel echt een probleem was, zijn de zieke lichtshows die onze hype ook meer dan waar heeft gemaakt!

Facebook Soenda

De line-up voor de laatste uren waren CLTX en uiteraard de CLOSING KING DYEN!

CLTX had een unieke industriële sound combinatie van metal tot echte hard beukers. En dat bewees hij deze keer ook maar weer: het publiek stond te stuiteren, waaronder ik ook. Sterker nog, ik ben nog steeds aan het stuiteren van die trampoline vloer die op en neer ging.

Bijgekomen van CLTX? Nee, zeker niet, maar we gaan door met niemand minder dan DYEN! Ik heb een aantal closing sets gezien van Dyen, maar deze was weer voor in de boeken. Nieuwe tracks, nieuwe sounds, maar wel met de kruiden van Dyen en dat maakt deze man zo uniek waardoor hij blijft zorgen dat mensen terug blijven komen en vooral als het om een Closing Set gaat!

Wat was het weer een fantastische dag die net als de set van DYEN weer voorbij vloog. Weer niks op aan te merken aan Soenda en zijn organisatie. Ik ga er daarom ook zeker weer voor zorgen dat ik er volgend jaar bij ben!

Facebook Soenda

Geschreven door Reporter Burak Arli

 

Soenda 2024 door de ogen van reporter Aukje Hagelaars

Na de geweldige binnen editie van Soenda in het Werkspoorkathedraal, kon het niet anders dan ook eens een gokje te wagen aan de outdoor editie van Soenda. Goed gegokt, want het was weer een festival voor in de boeken.

Het zonnetje uit Brabant

Zaterdag 25 mei reisde we een lange rit af naar de Ruigenhoekse polder, de thuisbasis van Soenda Outdoor. Gelukkig stond er toen we de trein uitstapte een shuttlebus op ons te wachten, waarmee het terrein makkelijk te bereiken was. Een shuttlebus vol met muziekliefhebbers die niet kunnen wachten om samen een memorabele dag te beleven.

Het weerbericht voorspelde weinig goeds, maar gelukkig hadden we het zonnetje meegenomen uit Brabant. Dus, eenmaal aangekomen op het terrein was het tijd om snel de warme truien in het kluisje te droppen en te genieten van de zon die eindelijk doorkwam. En dan is de vraag; waar begin je? Het terrein van Soenda is, met welgeteld vijf grote stages, enorm groot. Dus gingen we eerst maar even kijken wat we voor het kiezen hadden, voordat we ons ergens gaan settelen. Snel een bodem leggen van poffertjes en een broodje kroket, en hup het terrein op.

Muzikale snoepwinkel

De keuze aan verschillende muziek was reuze, maar er was voor ieder wat wils. Van dansen op househitjes bij de Soembawa, naar swingen op de heerlijke set van Tjade bij de Timor. En van losgaan op Nene H & Hadone bij de Java stage, naar keihard beuken op de harde techno bij de Komodo. Onze complimenten aan de organisatie voor deze hoeveelheid aan variatie. Bovendien waren de stages deels in de buitenlucht en deels overdekt met tenten. Weer of geen weer, er was in ieder geval genoeg plek om te dansen.

Optimaal genieten

Na een tijd wat te proeven van alle verschillende stages, kleurde het terrein inmiddels oranje dankzij de prachtige zonsondergang, dus konden we niet anders dan in het ondergaande zonnetje te genieten van de geluiden van Anetha. Wat kan zij draaien! Echt een geluksmomentje; de heerlijke set van Anetha door de boxen, zonnetje op je bol, biertje in de hand en alleen maar gezellige mensen om je heen. Wat wil je nog meer?

De planning voor de laatste uurtjes was snel besloten; naar de Komodo om nog even lekker te staan zweten tussen de harde techno liefhebbers. De dag werd hier afgesloten door Dyen. En zoals we al van hem konden verwachten, was dit met een klapper. In combinatie met de lichtshow, was dit de perfecte afsluiting voor een heerlijke festivaldag.

We reserveren alvast weer een plekje in de agenda voor Soenda 2025, want wat was het een top dag. De bereikbaarheid, aankleding van het hele terrein en de variatie aan muziek maakt alles bij elkaar Soenda 2024 een must-go op de festivalagenda.

Geschreven door Reporter Aukje Hagelaars

28 mei 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter