Report: Solar Weekend 2018

Report: Solar Weekend 2018

Mocht je nog nooit op Solar zijn geweest, lees dan hier ons verslag! We waren er namelijk het hele weekend bij. Jij ook? Beleef dan de sfeer nog een keer. Voor de leken: Solar wordt al veertien jaar lang georganiseerd in het Limburgse Roermond. Van donderdag t/m zondag is het aan de Noorderplas één groot feest.

De eerste tip is om te kiezen voor een verblijf op de camping. Deze gaat op donderdag al om 14:00 uur open. Als je redelijk op tijd bent kun je zelf ook een goede plek kiezen. Solar telde dit jaar bijna 30.000 bezoekers, maar een groot gedeelte staat op de camping. Het is een groot feestterrein met overal partytenten, sixpackjes Jupiler (3 muntjes) en feestende campinggasten. Het klinkt misschien overdreven, maar de camping is mogelijk nog leuker dan het festival zelf. Door de gemoedelijke, feestelijke sfeer die er hangt voelt het als een soort mini vakantie.

Foto: Max Kneefel

Het festival wordt donderdagavond geopend in de grote tent met een silent disco. Bij de entree krijg je een koptelefoon met twee verschillende kanalen. Je kan dus zelf de muziek en volume instellen. Bevalt het niet, dan switch je snel van kanaal. Iedereen gaat dus volledig anders los. Als je, je koptelefoon af zet wordt het helemaal grappig: geen geluid en alleen maar dansende bezoekers. Enige minpuntje is dat er af en toe onvoldoende koptelefoons beschikbaar zijn, en de 72-uurstent ‘maar’ tot 05:00 uur ‘nachts duurt.

Aan de andere kant is dit prima, want vrijdag begint het feest al een stuk vroeger. Om 14:00 uur wordt de tweede dag op drie locaties op de camping afgetrapt. Wij verblijven de hele dag aan het water bij de stage van Mozem, een collectief uit Eindhoven. Er begint ’s middags een enorm waterpistool gevecht. Wat heel erg meehelpt dit weekend is het weer. Er hangen deze dagen tropische temperaturen rond het festival. Het bordje ‘Pas op blauwalg’ wordt door de meeste gasten volledig genegeerd en de sfeer is bij deze area de gehele dag top.

Foto: Mark Richter

We gaan door naar zaterdag, eigenlijk pas de eerste echte festivaldag. Voor zaterdag en zondag zijn ook losse kaartjes te koop. De temperatuur stijgt inmiddels richting de 35 graden en gelukkig deelt de organisatie gratis water uit. Ook zijn er extra insmeer punten en schaduwplekken gecreëerd. Er zijn vijf grotere stages, en nog enkele kleine gezellige area’s. Eigenlijk is er voor ieder wat wils: house, Nederlandstalig, hiphop, techno, urban. Van Bizzey en Ronnie Flex tot Sander van Doorn, Fatima Hajji en Fritz Kalkbrenner. Overal kun je een kijkje nemen en genieten van de verschillende muziekstromen. Na deze prachtige festivaldag gaat de after natuurlijk nog even door op de camping.

Rise and shine, zondagochtend word je het tentje weer rond een uurtje of 8 ochtends uitgebrand. Lekker met een kater wakker worden en dag 4 met een biertje beginnen. Vandaag kan er genoten worden van headliners zoals Broederliefde, Kraantje Pappie, Dave Clarke en Chuckie. De zondag is de enige dag die niet is uitverkocht, dat maakt het terrein nog iets chiller. De festival vibe is heel de dag goed aanwezig, coacktails bij de Lipton toren, prima eettentjes en bezoekers die optimaal genieten van deze laatste festivaldag.

Maandagochtend is het, na nog een feestje zondagavond op de camping, weer tijd om op te ruimen. Voor mij de eerste keer Solar, wat. een. weekend! Mocht je nog twijfelen om volgend jaar te gaan, koop dan zeker een ticket voor de camping. Volgens vele festivalgangers namelijk de leukste weekender van Nederland! De volgende editie staat al weer in de agenda, in 2019 vindt het festival plaats van 1 t/m 4 augustus. En nog mooier: het is de vijftiende editie! Een extra groot feest dus. Solar bedankt en tot volgend jaar!

Foto: Mark Richter

Header foto: Max Kneefel

8 augustus 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter