Report: Strandfestival ZAND 2019

Report: Strandfestival ZAND 2019

Die weergoden toch… Ik mag niet klagen! Wederom in de (kokendhete) stralende zon rondgebanjerd op een festival. En niet zomaar een festival, maar de 12de editie van Strandfestival Zand!

Het festivalterrein

Het mooie zandstrand van Almere wederom omgetoverd tot een mooi festivalterrein waar eigenlijk alles te vinden was. Vooraf beloofde de line-up een hoop goeds, 9 acts op het ‘DANST’ podium, lekker zwoel in een tent, 4 acts op het ‘FEEST’ podium en 7 stuks op het ‘HOOFDPODIUM’. Daarnaast ook de “JAMIN ‘JE LIEVELINGS’ SILENT DISCO” waar er uitgerust met een koptelefoon ook heerlijk gedanst werd.

Even een rondje over het festivalterrein. Het eerste wat opvalt als je onderweg bent naar het festival is het Amstel Radler 0.0% Reuzenrad. Op het terrein zijn een legio aan bankjes, muntautomaten, eet- en drinkgelegenheden en toiletten.

Qua eten was het goed geregeld, van kipshoarma tot aan pannenkoeken, van churros tot aan Dunkin’ Donuts, van Hotdogs tot aan pizza’s, overal was aan gedacht en aan keuze geen gebrek. De wachttijden waren goed te doen, zodat je niets van de acts op het festival hoefde te missen.

Dit was eigenlijk hetzelfde bij de muntenautomaten en de tentjes om een verkoelende cocktail, mocktail of het gebruikelijke bier, wijn, fris verhaal te halen. We zien het wel eens anders, dus we zijn altijd blij als de organisatie dit goed op orde heeft, zeker met deze temperaturen! 🙂

Plasje-De-Luxe

De toiletten waren onderverdeeld in regulier en plasje-de-luxe. Regulier was gratis te gebruiken (dixi’s) en plasje-de-luxe waren porto-cabins die leken op een heus toiletgebouw. Heerlijk schoon en fris, altijd goed! Plasje-de-luxe was €2,50 voor de hele dag en dat is maar goed ook… Want zodra je de eerste keer bent geweest na een paar goudgele schuimkragen, dan blijf je lopen 😉

‘HOOFDPODIUM’

De opening op het ‘HOOFDPODIUM’ werd verzorgd door The Dirty Daddies. 7 gasten, zeer vertrouwd in het wit gekleed en boordevol energie (we hebben toch geen RedBull-infuus hè heren?!?) die de grootste hits in rap tempo coveren en het dak eraf laten knallen. Een goed begin is het halve werk zeggen ze vaak, maar The Dirty Daddies doen allesbehalve half werk. Met shooters, confetti, vlammenwerpers, CO2 kanonnen en een goede dosis humor is het totaalplaatje compleet.

Ondanks dat MAAN even in de lappenmand zat en haar stem kwijt was voorafgaand aan Strandfestival ZAND, was zij ook op dit festival zoals vertrouwd een succes. Met muziek waar je de laatste jaren niet omheen kan, afgewisseld met haar versie van Brace’s “Vraag jezelf eens af” en een paar covers die zij zong tijdens haar optreden in “De Beste Zangers van Nederland” in 2017.

Ook Ronnie Flex & Deuxperience waren op dit festival lekker op dreef en namen het publiek mee met oud repertoire en nieuwe nummers.

Kraantje Pappie nam je op rap tempo mee in zijn verhaal en muziek. Welkom in de feesttent, zonder tent dit keer, maar wat een feest! Humor, rap, zang, alles zit in een optreden van Kraantje Pappie. Gegarandeerd succes!

Leef!

André Hazes leeft zijn eigen leven, maar met een groot respect en dankbaarheid naar zijn vader. Een fijne persoonlijkheid op het podium, een mooie verschijning voor de vrouwelijke festivalgangers, een fijne en goede stem en liedjes die velen mee kunnen zingen. Herkenbaarheid, sfeer en kwaliteit. Dat is wel wat het optreden van André Hazes een succes maakt, onder begeleiding van de André Hazes-band.

Guus Meeuwis is degelijk, Guus Meeuwis is fijn. Persoonlijk had ik Guus iets eerder in de programmering gezet, maar ach, “ik kom op plaatsen, waar ik nooit ben geweest”. Zo tegen het einde van het festival is de energie nog steeds niet op bij het publiek en wordt er flink gedanst wanneer Guus vraagt of hij met je mag dansen. De ode aan (Noord-)Brabant en andere grote succesnummers zorgen voor een feestelijke sfeer op het festivalterrein. Een polonaise startte en ging het hele strand over.

Na Guus was er een moment voor vuurwerk. Een mooie afsluiting van een knallende dag.

Tot het einde…

Coen en Sander vermaakten het publiek tijdens het laatste uurtje nog even en brachten het energielevel naar 0. Alles moest eruit. Kinderen voor Kinderen-hit “Bewegen is gezond” werd er zelfs voor uit de kast getrokken. Verslaafd aan kerst werd ook “All I Want For Christmas” nog even op de zwoele zomeravond opgegooid, wat best een apart is, met je voetjes in het zand om 23:30 uur bij een temperatuur van 25 graden.

“FEEST”

Op het “FEEST”-podium werd het publiek vermaakt tussen de acts op het “HOOFDPODIUM” door. Het klinkt als “opvulling”, maar het was meer dan dat. Het was een half uur genieten, dansen, springen, meezingen (blèren). Tino Martin, Wipneus en Pim, Snollebollekes en Jeroen van der Boom zorgde eigenlijk voor het continu-entertainment terwijl het “HOOFDPODIUM” werd omgebouwd voor de volgende act. En op een manier zoals alleen zij kunnen!

“DANST”

In de “DANST” tent was het warm, heel heel heel heel heel erg warm. Eigenlijk (voor mij) iets te warm. Maar toch, wie wil Charly Lownoise en Mental Theo missen? Op deze stralende dag was hij er niet, maar iedereen wilde een regenboog in de lucht. De chemie is er nog steeds, de energie is er nog steeds, de hits-van-toen zijn er nog steeds! Hakkûh!

Iets te warm…

Verder heb ik de tent helaas grotendeels overgeslagen, maar de tent stond wel vol. Tot de rand. Zelfs een stukje daarbuiten! Het was een feest, het was goed, het was fijn, het was mooi, het was gezellig, het was heet!

Zie ik jullie volgend jaar?

Foto’s: Robin Leltz | Leltz Fotografie

25 augustus 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter