Report: Supersized Kingsday 2024

Report: Supersized Kingsday 2024

“Dual Damage zorgde ervoor dat de koningsnacht-kater er in één set werd uitgekloenkt

De oranje tinten konden de kast weer uitgetrokken worden want afgelopen weekend was het weer zover: Koningsdag. Heel Nederland kleurde massaal oranje en de vele feesten stonden op de agenda, waaronder Supersized Kingsday. Gelegen aan het water in Aquabest, werden in de afgelopen weken flinke voorbereidingen getroffen voor het opzetten van wel zeven stages. Voor de liefhebbers van raw, hardstyle, hardcore én uptempo was er wel een plekje om los te gaan met je favoriete artiesten.

De aftrap

Langs het water, richting de bossen van Best, wandelden een menigte aan enthousiaste festivalgangers zich richting het terrein van Supersized. Het was een aardige wandeling voordat je bij een van de ingangen aankwam maar je kon concluderen dat de sfeer er zeker in zat. De tweede ingang was overdekt en dit zorgde ervoor dat je in ieder geval naar de droogte kon ontsnappen mocht het in regenbuien uitbarsten (dit viel gelukkig mee). Na het standaard ritueel: beveiliging trotseren, zeven jassen in één kluisje proppen en te weinig muntjes halen, was het tijd om het terrein te gaan verkennen. Het terrein lag langs het water van Aquabest en de stages waren over heel de vlakte verspreid. Aan je 10.000 stappen kwam je op deze dag wel. Er waren twee grote eetgelegenheden met verschillende picknicktafels die gelukkig voor het grotendeels overdekt stonden. Helaas, waren deze plekken telkens bezet en moest je de overweging maken om je oranje- broek of rokje vies te maken aan het zand of in het gras.

Hoewel je zou verwachten dat er rond 13:00 rustig mensen binnenstromen op een festivalterrein, was dat bij Supersized toch wel anders. De deuren openden zich om 12:00 en een menigte van mensen stormde naar binnen. Niemand wilde natuurlijk de set van Dual Damage missen, die wegens een drukke agenda extra vroeg optraden in Aquabest. Om 13:00 stond de hele raw stage vol met oranje kleuren tot helemaal aan de bosrand (laten we het vergelijken met vier voetbalvelden). Dual Damage zorgde ervoor dat de koningsnacht-kater er in één set werd uitgekloenkt. De aftrap van de dag was begonnen. Er werd volop gebeukt voor de neus van onze Willem want boven op de raw stage stond een groot portret van koning Willem Alexander. Vanuit zijn perspectief kon je een gigantisch beukend publiek zien losgaan op de vele kickrolls, fake drops en een aantal pvc-buizen. “Onze wekker ging vanmorgen om half zes want we komen helemaal uit Hengelo”, vertelde Sara, die samen met haar vriendengroep voor het eerst naar Supersized ging. Ondanks de lange reis hield het Sara niet tegen om Dual Damage te moeten missen.

Eind van de middag vielen dan toch een paar regendruppels en kwamen de gekleurde poncho’s tevoorschijn. Gelukkig viel het mee want na een korte regenbui kwam weer zonneschijn en was het tijd om de tent van de uptempo stage eraf te springen tijdens de set van Major Conspiracy. Tijdens deze set kwam er een situatie waarin een jongen het nodig vond om met traangas in de menigte te spuiten. “Mensen gingen massaal hoestend en met rode ogen de tenten uit. Bij het broertje van een vriendin van mij is zijn ketting afgetrokken nadat er traangas gespoten werd,” vertelt Nikki achteraf, die het van dichtbij had meegemaakt. “Waarom mensen dit doen, is echt gestoord.”

Facebook Supersized Kingsday

Groot publiek, kleine tent

Helaas was de uptempo tent te klein voor het publiek en stond meer dan de helft van de mensen buiten de tent op het veld. Buiten hoorde je de muziek minder hard dus voor de meeste viel de ervaring een beetje tegen. “Toen ik naar de tent liep was mijn eerste vraag waar het podium was gebleven”, vertelde trouwe festivalganger Abdul. “Ook was het erg druk bij de uptempo stage waardoor er weinig ruimte was om volledig mee te kunnen beuken. Toch was de set van Major Conspiracy geweldig.” Naarmate de avond volgde, daalde de temperatuur, maar gelukkig bleef het toch redelijk lekker buiten. De poncho’s waren inmiddels massaal uitgetrokken en lagen overal op de grond. Voor de mensen met witte schoenen was het bij de bar wel uitkijken omdat er op de grond vele modderplassen lagen. Dit zorgde uiteindelijk wel voor wat leedvermaak omdat veel mensen deze plassen over het hoofd zagen en dus eindigden met bruine en natte schoenen. Er waren genoeg plekken om aan eten te komen en het assortiment was erg uitgebreid. Helaas was er bij het kraampje ‘fruits and smoothies’ rond een uur of zeven al geen fruit meer en was de enige optie nog een tropische smoothie met diverse soorten fruit. Gelukkig waren de ijsjes en andere zoetigheden wél nog overal te koop. Lopend over het terrein, kon je merken dat de sfeer ‘s avonds steeds gezelliger werd. Een aantal koppels zaten romantisch onder de bomen in de bosrand te genieten van de muziek. Echter was het minder romantisch dat 2 meter verderop datzelfde stukje bos ook werd gebruikt door de mannen om te urineren, maar dat terzijde. De paden werden verlicht door leuke lichtjes en de lichten en het vuur van de stages zorgden in het donker voor extra vette effecten tijdens de optredens.

Facebook Supersized Kingsday

In de avonduren

Na een wandeling over het terrein, was het bij de raw stage de beurt aan Rejecta om te draaien en dat zorgde voor een flinke set waarin iedereen los ging. “Het was erg gezellig met mijn vriendengroep. We stonden helemaal vooraan en hadden de ruimte om lekker door te beuken”, vertelde Paul, die samen met een groep van 10 à 15 man in een kring stonden mee te beuken met de muziek. De mensen waren aardig en iedereen socialiseert met elkaar. Hoewel het soms erg druk was, probeerde mensen toch elkaar de ruimte te geven, hoe lastig dit af en toe ook ging.

Bij de afsluiter van Aversion in de hardstyle tent, was het minder druk dan verwacht. De meeste mensen bleven hangen bij Mish die met haar set afsloot op de raw stage of mensen vroegtijdig vertrokken naar huis. Aversion leek daarom niet zo spectaculair, maar dat kwam voornamelijk doordat het zo weinig publiek trok ten opzichte van de andere stages en omdat de hardstyle tent toch een beetje achterwege lag. Vanaf een uur of tien vertrokken de meeste richting de uitgang. Hetzelfde bospad dat begin van de middag vol liep met enthousiaste en actieve mensen was veranderd in een donker pad met mensen die kapot waren en naar huis wilden. Helaas was de weg naar huis een stuk chaotischer dan de weg heen. De wegen waren afgesloten en auto’s werden niet doorgelaten om hun mensen op te halen. Na het spreken van meerdere groepen bleek ook dat bijna alle taxibedrijven in de buurt al bezet waren. Een paar bussen richting Eindhoven centrum waren uitgevallen en dat zorgde ervoor dat een aantal mensen niet wist hoe ze naar huis moesten komen. Uiteraard begon het tijdens het wachten op straat ook nog eens keihard te regenen. Gelukkig verliep alles op het festival wel bijna vlekkeloos. Supersized Kingsday was een ultieme ervaring om je Koningsdag te vieren met vele stylen van het hardere genre. Tot volgend jaar!

Geschreven door Eva Thijs

Facebook Supersized Kingsday

2 mei 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter