Report: Sziget 2018, Love Revolution

Report: Sziget 2018, Love Revolution

Sziget 2018, met dit jaar als hoofd thema: Love Revolution. Ieder jaar heeft Sziget weer een zeer gevarieerd programma voorbereid. Met eindeloos verschillende stages is er voor elke fan wel iets te beleven. De headliners van dit jaar waren onder andere: Kendrick Lamar, Lykke Li, Gorillaz, The Kooks, Mumford & Sons, Bastille, Dua Lipa, Liam Gallagher, Kygo, Shawmn Mendes, Artic Monkeys en Lana Del Rey. Sziget is een beleving en het draait niet alleen om de namen die er komen maar om de gehele sfeer die er op het eiland heerst, Love Revolution.

Sziget vindt plaats op het Obuda-eiland in de Donau tussen Buda en Pest in Hongarije. Omdat het festival plaatsvindt op een eiland geeft het echt een gevoel alsof het een eigen ‘landje’ is. Je voelt je even totaal afgezonderd van de rest van de wereld en je leeft echt op het eiland. Wat het festival ook zo bijzonder maakt is dat als je een ticket koopt voor meerdere dagen, je ook gelijk op het terrein kunt slapen. Dit betekent dat er overal camping plaatsten zijn en festivalgangers overal hun tentje neer kunnen zetten. Je hebt verschillende campings, de VIP-camping, daar betaal je extra voor maar dan lig je ook op een betere plaats tussen de bomen en wat afgelegen van de hardere muziek. De alternativa camping, vlak bij het theater gedeelte. De family camping, waar gezinnetjes stonden en wat jongere kinderen rondliepen. Siesta camping, ECO camping, basic camping, XS camping enzovoort. Overal op het terrein was genoeg ruimte om te slapen met je tentje. Vlak bij de basic camping lag ook een klein strandje waar veel festivalgangers overdag uitrusten en lekker van de warme zon konden genieten.

Want warm was het zeker in de week toen wij in Boedapest verbleven! We hadden als plan de laatste 3 dagen van het festival mee te pakken en daarna nog een paar dagen de stad te ontdekken wat zeker een aanrader is! Het was voor ons de eerste keer een festival in een ander land en we keken er al weken naar uit! Toen we eenmaal met het vliegtuig aankwamen (maar 2 uurtjes vliegen!) zijn we op tijd gaan slapen in onze Airbnb in de stad zodat we genoeg energie hadden voor de eerste dag Sziget.

sziget

Het festivalterrein is erg makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en een metro kaartje voor de hele stad, zeven dagen lang kost maar €15. Erg goedkoop vinden wij! Toen we eenmaal op het festival aankwamen zijn we gelijk onze bandjes gaan halen en konden we geld zetten op een chip wat vast zat aan het bandje. Ik had dit systeem nog nooit eerder gezien maar het is erg handig. Je kon gelijk geld op de chip zetten en hiermee alles betalen zodat je niet telkens met muntjes rondliep. Ook je ID-bewijs stond op die chip dus bij de ingang hoefde je deze alleen maar langs een kastje te halen en kon je zo doorlopen naar binnen. Dit voorkomt eindeloos lange wachtrijen overal, heel fijn! Bier halen ging dus erg snel en was super goedkoop. Voor een halve liter bier betaal je namelijk nog geen €2,50 dat zie je in Nederland nooit op een festival. Dus het feesten kon beginnen!

Het terrein was zo mooi en groot dat we het liefste overal heen wilde. We begonnen de dag bij het Colosseum, hier werd een soort van techno muziek gedraaid en het was hier niet super druk. Overal was het erg mooi aangekleed en je keek je ogen uit. Genieten! Om 21.30 trad bij de Main Stage Dua Lipa op, hier waren we erg benieuwd naar. Allemaal kende we wel een paar liedjes van haar maar we wisten niet zo goed wat we bij z’n groot optreden moesten verwachten. Maar het was heel erg gaaf, nooit gedacht dat je je zo kon mee laten nemen in een show. Zoveel mensen voor 1 persoon die meezingen met dezelfde liedjes gaf een mooi gevoel! Later op de avond zijn we met de taxi terug naar het appartement gegaan. Taxi’s zijn overigens ook erg goedkoop, vooral als je met een paar mensen bent kun je zo voor een paar euro’s terug naar het centrum.

De 2e dag stonden Milky Chance, MO, Shawn Mendes en Kygo op het programma die wij graag wilde zien. Met de goede ervaringen van de dag ervoor waren we heel benieuwd naar vandaag. Kygo sprong er voor mij persoonlijk echt uit. De lichtshow daarbij en eindeloos veel mensen om je heen was een mooie beleving. Het was fijn dat er genoeg ruimte was bij de Main Stage voor iedereen. Het zag er van ver af druk uit maar als je er eenmaal stond had je genoeg ruimte om je heen om te dansen. Aan het einde van de avond traden er ook twee Nederlandse Dj’s op, Zonderling en Don Diablo. Deze vonden plaats bij de Bacardi stage, een grote overdekte tent.

Op de laatste dag zijn we wat later naar het festival terrein gegaan zodat we nog wat langer uit konden rusten. Het terrein is zo groot dat je overal naar toe kunt blijven wandelen omdat we alles zo graag wilde zien. Deze dag trad Zoe Larssen om 22.00 op bij het Mastercard stage by A38, dat was een wat kleiner podium waar ook een aantal grotere namen voorbij kwamen. La Femme, Petit Biscuit, Nick Murphy, King Gizzard & The Lizzard Wizard en nog veel meer. Wederom een mooie dag en we liepen met een tevreden gevoel het festival terrein af.

Muziek brengt mensen op de hele wereld samen, dat gevoel gaf 3 dagen Sziget aan ons mee. Een bijzondere beleving en een festival met een unieke sfeer!

De laatste paar dagen verbleven we nog in het centrum van Boedapest. Super leuk om dit zo te combineren en zo kom je toch uitgerust thuis! Deze dagen hebben we een badhuis bezocht, verschillende barretjes gegeten en gedronken en gewinkeld. We hebben genoten van deze week! Een aanrader! Je hebt een relatief goedkope citytrip/vakantie/festival weekend/stad ineen.

28 augustus 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter