Report: Sziget Fesitval 2017

Report: Sziget Fesitval 2017

Dit jaar een speciale editie van Sziget. Het festival vierde namelijk haar 25e verjaardag! Dit was echter niet helemaal terug te zien in de line-up, die volgens de meeste ‘Szitizens’ ietwat tegenviel. Toch stond er weer een mooi en gevarieerd programma met headliners als o.a. P!NK, Wiz Khalifa, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers en Major Lazer. Maar eigenlijk draait Sziget niet volledig om de line-up. De camping, kunst, het eiland, de mensen, theater en sfeer zijn veel belangrijker. Lees in dit artikel hoe wij Sziget 2017 hebben ervaren!

Voor wie nog nooit op Sziget geweest is: het festival vindt plaats op het Óbuda-eiland, wat in de rivier de Donau ligt tussen Buda en Pest (Hongarije). Deze locatie geeft gelijk een speciale sfeer aan het festival. Dan het terrein, te beginnen bij de campings. Er is de VIP camping (extra comfort), camping Alternativa (comfort) en de basic camping. Deze laatste mogelijkheid betekent dat je, je tentje (bijna) overal op het eiland mag neerzetten. Een rondje over het terrein levert erg grappige beelden op. Tentjes op een (steile) helling, midden in de bosjes, naast stages & drukke voetpaden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een rustige plek te gaan staan.

sziget-sfeer

Door met de stages. De Mainstage staat centraal op het terrein, hier treden de bekendste artiesten van 16:00 tot 23:00 op. Daarachter staat er een mega tent (OTP Bank Stage) waar vooral rock- & pop bandjes optreden. In de andere grote tent (Elektronic Beats Arena) draaien DJ’s vooral house. Grotere stages zijn verder de Europe & World Music. In het ‘Colosseum’ wordt vooral techno gedraaid. Verder zijn er nog tientallen kleinere area’s op het eiland te vinden. Je moet echt een week op Sziget verblijven om alles te kunnen zien en meemaken.

Wij verbleven alleen de laatste twee dagen op Sziget. Het festival is namelijk ook prima te combineren met een citytrip Boedapest. Daarnaast is het eiland goed te bereiken met openbaar vervoer, en voor een tientje ben je er ook met de taxi. Eenmaal binnen gelijk een betaalpasje geregeld, dit jaar kon je wederom betalen met Festipay. Een kaart waar je geld op kan zetten en makkelijk mee kan betalen bij alle eet- en drink gelegenheden op het festival. Wat Sziget extra chill maakt is als je ziet hoeveel je vervolgens kwijt bent voor een rondje bier. Een halve liter kost je namelijk nog geen €2,50. Door de vele verkooppunten sta je daarnaast bijna nooit in de rij. Wij begonnen de dag in het Colosseum. Hier werd, in het zonnetje, heerlijk gedanst op de beats van de Hongaarse DJ’s Metha en Anima Sound System DJ. Bij de Europe Stage stond de ‘Belgische’ band Puggy op het podium. Na een korte tussenstop vervolgden we onze weg naar de Main. Hier stond Two Door Cinema Club op het programma. Het publiek bij de Main moest nog even op gang komen, maar met hits als ‘Bad Decisions‘ en ‘What You Know‘ kreeg de band de voetjes van de vloer. Major Lazer was de volgende artiest die het hoofdpodium mocht betreden. Met een opzwepende set zorgde deze Amerikaanse DJ dat het publiek volledig uit hun dak ging. Na nog een rondje over het terrein verlieten we het festival via het OV naar onze Airbnb in de stad.

Opgeladen voor onze tweede, en laatste dag van Sziget stapten we deze keer op de boot. Na een tochtje van een kwartier ben je vanaf het centrum op het eiland (aan andere kant van ‘normale’ entree). De zon scheen wederom erg hard, wat de festival sfeer optimaal maakte. Omdat het eiland zo groot is, is het handig om een goed programma te maken. Anders loop je de hele dag rondjes.. Na een mooie show van Birdy was het tijd voor de color party. Om je een idee te geven..

 

Na totaal gekleurd te zijn vervolgden we onze weg, tussen de vele Nederlanders, naar De Staat. Een mooi optreden die natuurlijk werd afgesloten met een grote pit tijdens het nummer Which Doctor (filmpje om een idee te krijgen). Direct door naar de eindshow die dit jaar door het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Qua muziek standaard EDM, maar de sfeer was top met een knallende vuurwerkshow en vele lichtjes. Optredens op andere stages gingen vervolgens nog tot een uurtje of vier door, waarna de 25e editie van dit prachtige festival weer ten einde is.

Wij bleven nog even in Budapest, een ideale combinatie om samen met Sziget te plannen. Maar niet voor iedereen verliep de terugreis soepel. De bezoekers die met de Sziget Express terug naar Nederland vertrokken deden er namelijk ‘iets’ langer over. De trein stond door noodweer in Oostenrijk maar liefst 18 uur stil op een station. In totaal duurde de reis hierdoor bijna twee volle dagen.

Tot slot, waarom moet je volgend jaar naar Sziget 2018? Als festival fan moet je eigenlijk wel een keer op dit festival geweest zijn. Een zeer breed aanbod van muziek en kunst, een van de grootste festivals van Europa, gezellige camping, relatief goedkoop, mooie vakantie, nieuwe vrienden.. Eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren. Check onze Sziget 2018– en de officiële pagina om op de hoogte te blijven over de volgende editie. Tot volgend jaar!

sziget-eindshow

22 augustus 2017

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter