Report: Sziget Festival 2016

Report: Sziget Festival 2016

Sziget, een van de grootste festivals van Europa. Ook dit jaar weer zeven dagen lang, van woensdag 10 tot en met dinsdag 16 augustus. Tijdens deze week bezochten maar liefst 496.000 Szitizens het festival, een record! Festival Fans bezocht het eiland de laatste drie dagen (zondag, maandag en dinsdag).

Het festival bevindt zich op een van de twee eilanden in de rivier de Donau, wat Buda en Pest scheidt. Eenmaal op het terrein aangekomen merk je daar weinig meer van, omdat het zo groot is. Je kunt hier genieten van liefst dertien stages met muziek. Elk genre kun je wel ergens horen klinken: van techno tot blues en van reggae tot jazz, alles is te horen. Met op de Main stages de headliners. Dit jaar strikte de organisatie bijvoorbeeld The Chemical Brothers, Rihanna, Muse, Tinie Tempah en Years & Years. Dit is slechts een klein rijtje van grote namen die aanwezig waren op Sziget’16.

sziget-ingang

Maar laten we bij het begin beginnen. Je kunt op verschillende manieren met meerdere Sziget-gangers naar Boedapest reizen. Zo rijden er verschillende bussen vanuit Nederland en België en kun je zelfs met de trein, de Sziget Express met heuse partywagon, toeren. Kies je er vervolgens voor om op de camping- of in de stad te verblijven? Voor als je Sziget volgend jaar wil bezoeken hebben de voor- en nadelen even op een rijtje gezet. Ik sliep namelijk in de stad, terwijl reporter Anouk op de Alternativa camping verbleef.

Voor- en nadelen ten opzichte van normale camping:

Camping Alternativa (€70 extra)

Voordelen  Nadelen
Schone douches  Stukje lopen andere kant eiland
Echte WC’s ipv dixies Stage naast tent (ook s’nachts
Drinkwater bij tent Prijzig
Altijd plek tent & meer ruimte
Gratis WIFI

Boedapest

Voordelen  Nadelen
Comfort (normaal bed en douche) Mist sfeer camping / festival
Elke dag fris en fruitig Ong. 40 min met OV naar festival

Wil je het festival van top tot teen beleven dan zou ik zeker de camping verkiezen. Zorg wel dat je tentje de eerste dag staat, voor een goede spot. Zo wordt je niet om 8 uur s’ochtends je tent uitgebrand. Verkies je wat meer comfort, dan is een hostel / appartement in de stad een uitstekend alternatief. Het is openbaar verover is in Boedapest prima geregeld, dus je bent zo op het eiland.

Het betaalmiddel voor eten en drinken verliep dit jaar via de FestiPay card. Hoe werkt het? Je kan de kaart verkrijgen op een van de vele oplaadpunten op het terrein. Vervolgens zet je er via cash of je bankpas geld op, en kun je bij de kassa’s contactloos betalen. Het voordeel van deze manier van betalen is dat er minder lange wachtrijen zijn bij de eet- en drink gelegenheden. Heb je achteraf toch nog geld op je pas staan dan kun je het, na registratie, weer terugstorten. Zo zit je na afloop niet meer met een berg muntjes die niks meer waard zijn.

Een van de dingen die Sziget extra leuk maakt: je betaalt 650 forint (= ong. €2,20) voor een halve liter bier. Hier kunnen de Nederlandse festivals nog wat van leren ;). Ook het eten is relatief goedkoop als je het vergelijkt met festivals in ons landje. De ticketprijzen vallen ook alleszins mee, in de early bird fase betaal je voor:

  • 7 dagen (met camping): €235
  • 5 dagen (met camping): €199
  • 1 dag: €55

Naast de vele genoemde muziek stages, kun je dan ook genieten van shows, kunst en activiteiten. Zo staat er een grote circustent, worden er door het straattheater elke dag mooie shows opgevoerd, kun je chillen aan het strand of de prestaties van de Nederlanders op de Olympische Spelen volgen (Boedapest is namelijk kandidaat voor de spelen van 2024). Ook was er bij de Main Stage elke dag om 7 uur een speciale party. Zo werden er de ene dag vlaggen uitgedeeld en de andere confetti. Dit zorgde voor fraaie beelden.

sziget-monday

Credits: Rockstar Photographers

Het hele terrein was mooi aangekleed, overal in de bomen hingen bijvoorbeeld gekleurde lampjes. Maar ook de stages mochten er zijn: het techno Colosseum, was volledig gebouwd van houten pallets. En met de A38- en Telekom Arena stonden er twee enorme tenten op het eiland.

Na een week lang feest was het op dinsdag om 21:30 uur tijd voor de afsluiter. Niemand minder dan onze eigen nummer 1 DJ, Hardwell, mocht deze taak op zich nemen. Het leek wel of het hele terrein zich bij de Main had verzameld. De uitgedeelde glowsticks, het vuurwerk, en de lichtshow zorgen voor prachtige plaatjes. Na dit spektakel ging het op andere area’s nog tot diep in de nacht door waarna iedereen woensdagochtend zijn tentje weer kon pakken.

Sziget Festival bedankt voor de mooie herinneringen, en op naar volgend jaar (9 t/m 16 augustus 2017)!

endshow-hardwell

Credits: Rockstar Photographers

 

22 augustus 2016

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter