Report: The Crave 2023

Report: The Crave 2023

Beste festivalliefhebbers,

Afgelopen 3 mei was het weer tijd voor een leuk festival in Den Haag, namelijk The Crave. Gelegen in het Zuiderpark, was dit een ideale locatie voor een heerlijk zonnig dagje. Het leek nog relatief dichtbij het centrum en was goed bereikbaar met verschillende ov opties of zelfs de fiets vanaf Holland Spoor. Het park voelde redelijk groot aan en was goed opgevuld met verschillende stages, chill areas, eettentjes en hier en daar wat leuke spots aan het water of echt tussen de bomen.

Zelf kwam ik rond een uurtje of 4 aan en leek het feestje al goed gaande te zijn met veel mensen. We begonnen lekker bij Job Jobse, een goed gevulde stage vol in de zon en de sfeer zat er goed in. Hij draaide goede funky plaatjes en op een wat hoger tempo dan ik in eerste instantie had verwacht van ‘m, de wat meer upbeat en nog steeds gezellige funky plaatjes bevielen goed.

Na een tijdje leek het toch even tijd om de Tetra stage te checken met wat hardere techno. Zelf ben ik redelijk fan van darkey, Daria Kolosova, en zou ze al weer stoppen met draaien om 6 dus besloten we even heen en weer te gaan voor een half uurtje. Ook zij bracht een goede vibe met wat hardere platen afgewisseld met meer funky dance tracks, erg vergelijkbaar met haar Awakenings set. Ook hier leek het publiek haar draaistijl goed te ontvangen en was de tent goed gevuld. In dezelfde draaistijl werd de Tetra stage dan ook voortgezet met Hadone. Hier hebben we ook nog even gestaan voordat we nog de laatste zonnestralen bij Job Jobse mee zouden pakken.

Tussen de Tetra stage en de Sphere stage liep je nog langs 2 andere stages en een leuke brug over het water wat het echt een leuke wandeltocht maakte over het terrein heen. Ook zeker vandaar dat we meerdere malen heen en weer waren gelopen. Op het bruggetje over het water keek je dan ook uit over de rest van het terrein en de PIP stage die direct aan het water zat wat wel zorgde voor een extra leuke sfeer. Bij de Hör stage merkte je ook zeker dat het festival een Berlijnse invloed had gekregen aan de artiesten die daar stonden en de algemene sfeer die er bij hoorde. The Crave heeft echt gezorgd voor een leuk en wat alternatieve route van techno wat zich onderscheidt van andere festivals zoals Rotterdam Rave, Nooit Meer Naar Huis of een Soenda. Je voelde dat hier de Berlijnse roots erg goed naar boven kwamen en een stuk minder typische harde techno dj’s waren geboekt.

Meer naar het einde van de avond merkte we echt dat bijna alle stages wel een goede artiest hadden wat het moeilijk maakte om een keuze te maken om ergens te blijven. Echter naar de set van Regal waren we toe aan wat hardere muziek en besloten nog even bij Anetha en VTSS te kijken, die beide goed het tempo oppakte en wat harder draaiden dan de vorige artiesten.

Zoals we verwachten van VTSS kregen we goede groovy bangers afgewisseld met wat meer harde duitse techno zoals r label en zelfs nog wat gabber achtige invloeden vanuit de Nederlandse scene aan het einde om nog even de crowd klaar te maken voor 999999999, want deze gasten staan bekend om dat ze alleen knallen. Onze groep was inmiddels opgesplitst in degenen die erg zin hadden om dat laatste uurtje nog even wat goede stappen te maken op de stappenteller en een groep die iets rustigers wilden maar nog steeds met wat tempo en goeie tunes.

Het was erg duidelijk dat The Crave heeft gedacht aan hun opbouw van de dag en de bezoekers veel vrijheid aan keuze lieten voor waar je mee wilde  afsluiten. Erg goed gedaan vond ik zelf. Ik merk namelijk dat dit tegenwoordig op veel festivals mist en dat het of hard knallen is of erg rustig en geen 3 keuze mogelijkheden tussenin, waar The Crave zeker wel voor heeft gezorgd!

Inmiddels was ik bezig met wat leuke filmpjes maken backstage bij Anetha afgewisseld met 999999999, maar een ding was zeker. 999999999 sloot de mainstage af op de manier die ik had verwacht, echt mega hard. Niet alleen de mainstage stond vol dansende mensen, maar de hele crowd die zich inmiddels had gevormd backstage was ook niet onopgemerkt gebleven. Naar mijn mening een erg goede afsluiter voor een goed opgebouwde stage qua intensiteit en lichtshow.

Over het algemeen was ik erg blij met het programma van The Crave, de keuzemogelijkheden qua muziek, de aanbouw en dan vooral ook de sfeer van het festival. Het was mega relaxed, erg gezellige mensen en vooral ook niet opgefokt maar vriendelijk. Ondanks de hitte waren er weinig shirts uit en was het zeker niet je gemiddelde “beukfeestje”. Ik hou echt van beukfeestjes, maar dit was echt even iets anders en heb echt genoten van de Berlijnse invloeden qua muziek en sfeer. Ik zou het dan ook zeker aan iedereen aanraden die van meerdere soorten van techno houdt, wat zachter, alternatiever, house’ige techno en ook wel wat harde techno. Ik ben blij dat ik ben geweest en zou ook zeker nog een keer gaan.

Bedankt voor de uitnodiging en hierbij dan ook zeker een geslaagde dag met een positief report!

Hieronder geef ik nog een overzicht van criteria die mij belangrijk lijken op een festival:
Bereikbaarheid: 7 – Goed te bereiken, maar niet meest makkelijke ooit.
Timetable/ opbouw 9 – Echt hele goede opbouw van intensiteit en artiest keuze.
Muziekkeuze 9.5 – Voor ieder wat wils en niet je standaard lineup, echt nice!
Aanbouw/ omgeving 8 – De omgeving was heel leuk en zorgde voor leuke sfeer.
Lichtshow (avond) 7.5 – Lichtshow was goed, niet mega uitgepakt, maar dat was prima!
Eten/ drinken 7.5 – Eten scoren duurde wat langer, drinken echt top geregeld.
Sfeer/ publiek 9 – Erg gezellige sfeer en leuke mensen, top.

Geschreven door Timber Johnson

28 juni 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter