Report: The Flying Dutch 2016 Amsterdam

Report: The Flying Dutch 2016 Amsterdam

In het weekend van 4 en 5 juni vinden er in Nederland heel veel festivals plaats. Festivalfans nam dit weekend een bezoekje aan een opnieuw volledig uitverkochte editie van The Flying Dutch in Amsterdam. Een geweldig initiatief van John Ewbank en ALDA. 10 DJ’s vliegen per helikopter naar drie verschillende locaties in Nederland: Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Elke locatie heeft zijn eigen kleur, Amsterdam is Team Red, Eindhoven Team White en Rotterdam Team Blue. De tweede editie van dit festival is dit jaar, net als vorig jaar, in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het festival heeft een livestream en zo kunnen alle thuiszittende fans vanaf de bank mee genieten van wat er gebeurd op de drie verschillende locaties.

The Flying Dutch 2016 Official Trailer

Voorafgaand aan het evenement werd duidelijk naar de bezoekers gecommuniceerd dat zij het beste met het OV kunnen komen in verband met de beperkte parkeermogelijkheden rondom het Olympisch Stadion. Bezoekers die toch met de auto komen werden geadviseerd om hun auto bij de Rai te zetten om vervolgens met pendelbussen naar het festival te worden vervoerd. Dit was allemaal erg goed geregeld, alles werd goed aangegeven en voor €17,50 stond je auto geparkeerd en mochten alle inzittende met de pendelbus.

Wat hebben we het goed met het weer in Amsterdam. De hele dag vol op zon en dit betekend nog mooiere festival outfits en blije bezoekers. Bezoekers kregen een oranje The Flying Dutch zonnebril van ING. Konden naast alle gebruikelijke merchandise producten zoals truien, petten en T-shirts ook een waterflesje kopen. Flesjes konden gratis gevuld worden met drinkwater, wat heel hard nodig was met dit prachtige weer. Als de zon en de warmte je toch te veel werd, dan kon je in de schaduw zitten op de tribune. Het was hier in de middag dan ook erg druk. Bij binnenkomst krijgen alle bezoekers een witte armband waar een lampje in zit. Dit bandje kan je aanzetten in drie verschillende standen. Dit zie je steeds vaker op grote feesten en festivals. Hierdoor krijgen bezoekers nog meer een gevoel van saamhorigheid als al deze lampjes aan hun arm tegelijkertijd de lucht in gaan in het donker. Over de bezoekers gesproken, het was erg opvallend dat er meer oudere bezoekers op dit feest afkomen. Op de meeste festivals zijn de meeste bezoekers rond de twintig jaar. Op dit festival was de gemiddelde leeftijd van de bezoekers rond de dertig jaar.

060416_Alda_TFD-AMS_©FlorisHeuer_LR_0028

Wat is de stage er positief op vooruit gegaan in vergelijking met de eerste editie van vorig jaar. De stage was nu meer een geheel met de stages van de andere locaties. Een abstracte vorm in het rood met in het midden het logo van The Flying Dutch en aan de zijkanten schermen in de vorm van een driehoek. Ook in het midden van het dansveld stonden drie schermen waar het podium en de DJ’s vanaf ver achterin goed te zien waren. Het Olympisch stadion in een heerlijke locatie voor een outdoor festival. Enige minpuntje aan de locatie zijn de vele trappen die je op en af moet om bij het podium te komen of om buiten het stadion even te chillen. Daarnaast veranderede de in- en uitgangen telkens, maar dit werd goed aangegeven met kruizen en groene pijlen.

Buiten het stadion kon je terecht voor al je behoeften. Eten en drinken, even chillen en naar de wc. Er is een ruim aanbod aan eten en genoeg zit plekken. T-mobile geeft de bezoekers de mogelijkheid om hun telefoon op te laden of een powerbank te kopen waarmee ze onderweg hun telefoon kunnen opladen. ING geeft ons de kans om even lekker bij te tanken op zitzakken of salto’s en hoge sprongen te maken op een trampoline.

Timetable

12:00 – 13:00 Willem de Roo
13:00 – 14:00 Firebeatz
14:00 – 15:00 Showtek
15:00 – 16:00 Tiësto
16:00 – 17:00 Hardwell
17:00 – 18:00 W&W
18:00 – 19:00 Nicky Romero
19:00 – 20:00 Afrojack
20:00 – 21:00 Oliver Heldens
21:00 – 22:00 Martin Garrix
22:00 – 23:00 Armin van Buuren
Hosted by:
12:00 – 17:00 MC Iceman
17:00 – 23:00 Zawdi

Wat hebben we een geweldige timetable in Amsterdam. Je wilt echt geen seconde weg van de stage want wat draaien ze allemaal heerlijk. Voordat elke DJ op het podium verschijn is er een kort introfilmpje over de DJ te zien. Dit was erg leuk als je het filmpje dan ook daadwerkelijk kon bekijken. Achterin was dit namelijk niet het geval en daar kreeg je niet goed mee wat er nou allemaal gebeurde. Bijna de hele dag vloog er een helikopter boven het festival, maar was dit nou dé helikopter waar de artiesten mee werden vervoerd? Ik heb echt geen idee. Net als vorig jaar kreeg je weinig mee van het concept. Op het festival zelf kreeg je niet goed mee dat de DJ’s op die dag op drie verschillende locaties draaiden. Daarin tegen stond er buiten een scherm met een livestream van alle drie de locaties. Hier kon je bekijken hoe het er op de andere locaties aan toe ging. Op het podium verschijnen dansers, er is confetti en vuur. Op een gegeven moment als wij midden in het stadion staan, schieten er opeens tientallen parachuutjes naar beneden. Iedereen wil er natuurlijk één maar helaas kunnen slechts enkele zich winnaar noemen van.. ja van wat weet ik helaas ook niet. Het gerucht gaat dat hier de handtekening van Marin Garrix op staat!? We mogen ook Mr. Probz niet vergeten, want ook hij verschijnt op het podium. Wat heeft deze man een vooruitgang gemaakt in het live performen. Waar hij in het verleden hier en daar nog weleens heel vals zong, raakte hij dit keer alle noten.

TD-20160604-FlyingDutch-005-6955

Toen waren we alweer aangekomen bij de laatste set van het festival. Het festival wordt net als vorig jaar afgesloten door niemand anders dan Armin van Buuren. Het is ondertussen al donker en er zijn al meerdere vuurwerkpijlen de lucht in geschoten. Armin draait een heerlijke set met trance en house. Zelf had ik het feest wat harder willen afsluiten, maar we mogen echt niet klagen. Tegen al onze verwachtingen in verschijnt opeens Marco Borsato op het podium. Ja echt, Marco Borsato. Het publiek wordt wild en hoe toepasselijker kan het zijn, hij zingt een nieuwe mix van zijn liedje ‘Rood’. Nog meer vuurwerk wordt in de lucht geschoten en dan is het echt weer tijd om naar huis te gaan.

The Flying Dutch heeft een geweldige tweede editie neergezet. Van begin tot het einde hebben we genoten. De organisatie heeft veel gedaan aan de gegeven feedback van vorig jaar. Het word telkens ietsjes beter en dus kunnen wij niet wachten tot volgend jaar. Thanx to The Flying Dutch 2016! We will see you next year!

Last

Alles op een rij

Pluspunten
Mooi en vernieuwend concept
Geweldige line-up
Goede locatie
Heerlijke sfeer
Mooie stage
EHBO was goed aanwezig
Minpunten
Erg druk
Geen parkeermogelijkheden in de buurt
Veranderende in- en uitgangen stadion
Uitstroom liep niet soepel

Photo credits: Floris Heuer

Aftermovie The Flying Dutch 2015

Kon je er niet bij zijn? Ben je heel nieuwsgierig geworden door het lezen van dit report?
Op zaterdag 30 juli is er een nieuw concept van The Flying Dutch. The Swedish Edition. 10 of the world’s biggest Swedish DJ’s op drie verschillende locaties in Nederland. Den Bosch, Nijmegen en Den Haag. Ook op dit festival zullen de DJ’s per helikopter vervoerd worden van festival naar festival. Check het event in onze agenda voor meer informatie.

6 juni 2016

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter