Report: The Flying Dutch Festival Amsterdam 2018

Report: The Flying Dutch Festival Amsterdam 2018

Afgelopen zaterdag was het weer zover. De Nederlandse DJ’s vliegen op één dag, per helikopter, naar de drie grote steden in Nederland. The Flying Dutch, de naam zegt het al. Onder andere Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack vliegen vandaag over en weer van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Elke stad heeft een mooie Hollandse molen als stage, Amsterdam in het rood, Rotterdam in het blauw en Eindhoven in het wit. Op de doeken in de stage staan echte Hollandse afbeeldingen weergeven. Onder andere een boot, sinterklaas, schaatsen, een fiets, zeehonden en tulpen. Helaas is er dit jaar geen livestream van het festival. Vele toeristen bezoeken dit feest, een heerlijk feestje in Hollandse sferen, met Nederlandse top DJ’s en Hollands eten. Vele bezoekers geven gehoor aan de dresscode om in de kleur van hun stad te komen, dezelfde kleur als de molen.

De reporters van FestivalFans zijn dit jaar in Amsterdam geweest. The Flying Dutch wordt altijd gegeven in het Olympisch stadion, maar vanwege restauratie, dit jaar op een nieuw festivalterrein vlak bij Station Sloterdijk. Vanaf dit station rijden pendelbussen naar het festivalterrein. Kaartjes zijn zowel terplekke als vooraf online te koop voor 10 euro per retourtje. Er lijken veel bussen te zijn en hierdoor zit je niet hutje mutje op elkaar gepropt.

Afrojack verlaat de draaitafel na een geweldige set. Armin van Buuren komt zijn plaats vervangen. Vele fans van Armin van Buuren ontvangen hem met een hard applaus. Hij draait, zoals verwacht en gewend van hem, een geweldige en energie gevende set. Van voor tot achter, links en recht iedereen gaat helemaal los. I am hardstyle presents: Brennan Heart. Aan Brennan Heart de eer om de hardere stijlen over het terrein te laten klinken. Lucas & Steve is het volgende duo dat op het podium verschijnt. Zij draaien een lekkere set waarin iedereen even op adem kan komen. Terwijl we even aan het chillen zijn horen we de stem van Lil’ Kleine door de speakers klinken. Hij brengt nog even een extra Hollands tintje aan het festival door een liedje van Andre Hazes te draaien. Het publiek zingt met volle borst met hem mee. Don Diablo draait een lekkere set. Iedereen springt en danst in het rond. W&W draait hard en het mooiste moment in zijn set was ‘to the left en tot he right’. Echt iedereen doet mee en wat een heerlijk zicht geeft dit als je vanaf een afstandje aan het kijken bent. Ook R3HAB draait een lekkere set waarin iedereen goed zijn energie kwijt kan terwijl de molen steeds meer verlicht wordt met mooie lampjes, lasers en visuals. Sunnery James & Ryan Marciano brengen wat warmere tinten het festivalterrein op. Aan niemand minder dan Tiësto de eer om The Flying Dutch in Amsterdam af te sluiten. Heerlijke bekende nummers worden afgewisseld met fijne trance en harde house. Deze prachtige dag wordt afgesloten met prachtige vuurwerk.

Timetable

12:00 – 13:00 Mike Williams
13:00 – 13:55 Fedde Le Grand
13:55 – 14:55 Afrojack
14:55 – 15:55 Armin van Buuren
15:55 – 16:35 Brennan Heart ( I am hardstyle presents)
16:35 – 17:30 Lucas & Steve
17:30 – 18:00 JeBroer, Lil’ Kleine, Suprise Guest
18:00 – 19:00 Don Diablo
19:00 – 20:00 W&W
20:00 – 21:00 R3HAB
21:00 – 22:00 Sunnery James & Ryan Marciano
22:00 – 23:00 Tiësto

Het festivalterrein is midden in een industriegebied, naast de snelweg op een groot grasveld waar ook grote windmolens staan. Er zijn genoeg ingangen en hierdoor loopt de inloop lekker door. Als je door de poortjes en beveiliging heen bent kom je bij een kluisarea. Midden voor de ingang staat het grote The Flying Duch tekstbeeld. Vele bezoekers maken hier hun eerste foto op deze festivaldag. De muntverkoop kramen staan hier ook in de buurt en je loopt direct tegen een middelmatige reuzenrad van T-mobile aan. Recht tegenover het reuzenrad is de The Flying Dutch stage. Er is een groot stuk grasveld voor de stage, dit staat helemaal vol met dansende gasten. Zowel aan de linker als rechter kant een grote bar. Links van de stage, bijna achteraan staat een verhoging voor mindervalide gasten. Op het terrein aan de linker- en rechterachterkant staan 2 reuze picknicktafels. Vele gasten zitten hierop te chillen en leuke gesprekken komen hierop tot stand. Op de plattegrond staat dat er een fresh up point is van Nivea. Dit is een kleine cabine met een glaswand aan de voorkant. Nivea Men Deep staat erop. Jongens die verfrist willen worden, worden verzocht om hun shirt uit te doen en binnen te stappen in de cabine. Hier worden zij van beide kanten door leuke meiden met Nivea deodorant onder hun oksels gespoten.

Aan de linkerkant van de stage staat een grote roze opblaaskerk. In deze kerk staat een wat kleinere stage en je kunt hier je mobile opladen. Als je links langs de stage loopt kun je naar het eet- en chillgedeelte. Het lijkt erop dat je geheel afgesloten deel van het festival betreed. Deze is aan de linkerkant eenzijdig in te lopen en aan de rechterkant uit te lopen. Er is een groot veld met heel veel eetkraampjes, ze hebben echt van alles wat. Poffertjes, patat, kabab, tosti’s. Op dit terrein staat een kermisattractie en er zijn heel wat picknicktafels die tevens zijn overdekt met een zeil. Richting de uitgang van dit gedeelte staat een hele grote rode (opblaas) stier. Dit blijkt de mascotte te zijn geworden van The Flying Dutch, want op elke locatie was er één aanwezig.

Helaas begint het rond de avond een lange tijd te miezeren. Het is een zeer geslaagd feest geworden. Met een heerlijke line-up, mooie stage en gezellige bezoekers. Toch voelt het alsof we zaterdag een feestje hebben bezocht waarvan het de eerste editie was. De locatie was geheel nieuw en dit was voor vele trouwe bezoekers erg wennen. Het is niet meer midden in Amsterdam, juist dat maakte de vorige locatie zo leuk. De sfeer is totaal anders dan vorige jaren. Het was niet slecht, maar er hing ook niet de gehele dag een fijne feestelijke sfeer. Veel objecten (boxen, lichtinstallatie, wegwijzers) blokkeren het zicht naar de stage als je op de vloer ervoor staat. Helemaal als je er niet van houdt om helemaal vooraan hutjemutje op elkaar te staan. Op het terrein staan meerdere heuveltjes of liggen stenen, dit ging vandaag goed, maar had ook fout kunnen gaan. En daarbij krijgen we heel weinig mee van de andere locaties en dat de DJ’s per helikopter vliegen. Op de vorige edities vlogen ze nog wel eens over het terrein heen of zag je beelden dat de DJ’s landde of uitstapte.

Wij hopen dat The Flying Dutch volgend jaar weer op de oude locatie (Olympisch Stadion) plaats vindt of dat de organisatie enkele verbeteringen doet aan het terrein/indeling.

Leuk weetjes over TFD:

– The Flying Dutch werkte samen met Appic. Een app waar je digitaal de timetable en plattegrond op kan vinden. En daarnaast maakte zij het mogelijk dat je je partyvriendjes live kon volgen via de app. Zo zag je een afbeelding van je vriend op de plattegrond en kon je zien waar hij op dat moment was. Hoe handig is dat?

– De organisatie geeft op facebook hele snelle en vaak ook hilarische antwoorden! Zie hieronder enkele voorbeelden. Ben je nog niet uitgekeken? Speur dan vooral nog eens even door de antwoorden op de facebook- en eventpagina van The Flying Dutch.

4 juni 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter