Report: The Flying Dutch Festival Amsterdam

Report: The Flying Dutch Festival Amsterdam

Één feest, één line-up op drie verschillende locaties in Nederland. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een geweldige line-up: Mike Mage, Yellow Claw, Oliver Heldens, Nicky Romero, Afrojack, Fedde le Grand, Showtek, Hardwell, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano en Armin van Buuren. Alle DJ’s draaien dus op alle drie de festivals en vliegen per helikopter van locatie naar locatie. Het concept is een initiatief van John Ewbank en ALDA Events, zij bundelen hun krachten onder de naam House of Orange. De eerste editie van dit geweldige concept, en het lijkt veel mensen aan te spreken aangezien alle locaties al snel volledig uitverkocht waren. Het festival heeft een livestream waar je thuis achter je pc vanaf 5 uur kan mee genieten. Mensen van over de hele wereld, uit maar liefst 166 landen keken zaterdag avond live mee.

The Flying Dutch locatie Amsterdam bevindt zich in het Olympisch Stadion. Om het stadion heen kun je van alles eten en drinken. Het lijkt op een soort braderie en er is een kleine stage aan de achterkant van het station waardoor je tijdens het eten ook nog kunt blijven genieten van de muziek. Er is tijdens dit festival niet zo heel veel gedaan aan de opmaak en decoratie, het gaat vooral om de muziek en de DJ’s. Wel zien wij containers staan die mij de indruk geven als een levende etalage. De organisatie heeft hiermee jonge Nederlandse talenten en brands een kans om hun talenten en kwaliteiten aan ons te showen. Deze levende etalages zijn speciaal voor The Flying Dutch ontworpen en in Amsterdam was het thema ‘rood’ er goed in verwerkt. Het Olympisch Stadion is een geweldige locatie voor een groot event als dit, maar de in- en uitstroom is het enige grote nadeel. We kunnen via verschillende ingangen naar binnen maar moeten meters met trappen omhoog en weer omlaag. In de drukte ging dit soms wat langzaam, maar het was wel overal goed aangegeven en er stonden overal beveiligers om de in en uitstroom goed te leiden. Eenmaal binnen in het stadion zie je een grote mensen massa en hoor je de harde muziek. Wauw dit geeft wel echt een kick om te zien en dit te ervaren. Het weer zat vandaag gelukkig mee en het is de hele dag droog geweest en we hebben heerlijk kunnen dansen in de zon. Het festival trok veel verschillende mensen aan van jong tot oud. De sfeer was goed en iedereen geniet op zijn manier van de dag. Als de nummer 1 DJ van de wereld, Hardwell, gaat draaien is het zo druk dat de ingangen op bepaalde plekken gesloten worden. Het is wel te merken dat veel Hardwell fans op dit feest zijn afgekomen. Hij draait een lekkere set en ik heb echt heerlijk kunnen dansen. Er is één deel van de tribune open, waar het rond een uur of 7 echt druk begint te worden. Mensen willen graag even zitten en toch blijven genieten van de show. Helaas was dit stuk erg klein en kon je vanaf de zijkant niet het hele idee van de stage en lichtshows bekijken.

Flying Dutch Amsterdam

Het was helaas niet erg duidelijk wanneer de DJ’s wisselde. Een zelfde bandje en een video werd telkens opgezet als er een andere DJ kwam draaien. Ik had hier persoonlijk meer van verwacht want op veel grote feesten besteden ze hier veel tijd aan en maken je altijd erg warm voor de volgende DJ. We zagen af en toe een helikopter boven het stadion vliegen. Door het concept had ik eigenlijk verwacht dat we ook de landing zouden zien. Desnoods op een scherm wat live gefilmd werd. Op het festival zelf konden we het concept van het feest niet echt op zijn plaats zetten.

Op het podium werd een Amsterdamse straat in het rood afgebeeld. Overdag zag het er een beetje goedkoop uit want je zag stangen en palen die het hele werk omhoog moesten houden. Ik vond het hierdoor een beetje lijken op een bouwval. Maar in de avond als het donker wordt en Armin van Buuren begint te draaien, zien we pas wat het idee van het podium is. Het hele podium wordt verlicht en de show lijkt nu pas echt te beginnen. Bij de intro van Armin van Buuren pakt iedereen zijn telefoon erbij en hij lijkt als enige de aandacht van elke bezoeker tot zich te krijgen. Echt het hele stadion doet met hem mee als hij met zijn handen zwaait of klapt. Dit was echt een moment om kippenvel van te krijgen. Ik ben op dit moment al vergeten dat het podium er overdag niet heel geweldig uit zag. De show is bijna afgelopen, Armin van Buuren draait zijn laatste nummer. We zien vuurwerk achter de stage en ook aan de zijkanten van het stadion.

De kaartjes van het festival waren redelijk laag qua prijs voor een line-up met zoveel grootte namen. Helaas is het op het festival zelf wel erg duur. Ik hoor meerdere mensen zeggen dat dit het duurste festival is waar ze zijn geweest. Voor maar liefst 9,70 krijg je maar 3,5 munt. Zelfs voor de toilet moest je één munt betalen. Als je honger had kon je kiezen uit patat, pizza, loempia’s, snacks of broodjes. Omdat het echt een feest is waar een Hollandse sfeer hangt was het ook erg toepasselijk dat ze stroopwafels verkochten, hier stond dan ook een hele lange rij.

Met een paar kritische punten kijken we terug op dit festival. Het is een geweldig concept maar het was jammer dat we daar op het festival zelf weinig van mee kregen. Alle DJ’s leken een matige set te draaien, maar dit neemt niet weg dat wij heerlijk van de muziek hebben genoten. De stage was in de middag erg kaal en het zag eruit alsof het even snel was opgezet. In de avond kwam het decor dan toch tot leven en zag het er waanzinwekkend uit. Met Armin van Buuren als afsluiter, hij die als enige DJ echt de volledige aandacht tot zich kreeg, maakte het laatste uurtje het beste uurtje van het festival. Het was dus erg jammer dat we maar een uur konden genieten van de lasers en een echte show. Dit was overdag een stuk minder dan s’avonds. Het was de eerste editie en waarschijnlijk is het voor de organisatie ook nog lastig om invulling te geven aan dit concept. Wij zijn benieuwd of er nog een tweede editie komt en zullen zeker weer aanwezig willen zijn.

 

Photography by: Dominique Lagewaard

31 mei 2015

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter