Report: Verknipt NYE 2022/2023

Report: Verknipt NYE 2022/2023

Het Klokgebouw in Eindhoven was de perfecte setting voor het nieuwjaarsfeest van dit jaar en vanaf het moment dat we aankwamen, was duidelijk dat dit een avond zou worden om nooit te vergeten. De sfeer was elektrisch, de mensen ontzettend enthousiast en harde techno bommen werden gedropt om het nieuwe jaar in te luiden. Beter kun je het nieuwe jaar niet beginnen.

Deze editie zou van 20:00 tot 07:00 uur plaatsvinden maar omdat op de eerste dag van het nieuwe jaar de treinen pas laat vertrokken, vonden de organisatoren het een goed idee om het feest te verlengen met ander halfuur en konden we dus doorfeesten tot 08:30 uur. Prima idee als je het mij vraagt!

De aankomst

Aangekomen op Centraal Station Eindhoven was al duidelijk dat er vanuit alle hoeken van Nederland mensen op dit feest afkwamen. Er gingen grote mensenmassa’s richting het Klokgebouw en wij sloten hier ons bij aan. Ongeveer 20 tot 30 minuten lopen naar het Klokgebouw was een kleine moeite en met een praatje met andere mensen was deze tijd zo verstreken. Het was enorm druk toen we in de rij gingen staan, maar we waren uiteindelijk binnen een halfuurtje binnen en hadden we ons kluisje gevonden. Het eerste wat we deden was munten halen. Wat voor mij eigenlijk een grote teleurstelling was waren de prijzen. 4,- per munt. Met 1 munt kon je een cola of biertje halen. Als je iets anders wilde drinken moest je een halve of hele munt bijleggen. Erg duur voor een festival maar goed. Dit mocht de pret natuurlijk niet drukken. Ook merkten we dat er weinig personeel achter de bars stonden. Een nadeel was dan ook dat je ruim 10 minuten moest wachten op je drankje.

 

Magische sferen

Het Klokgebouw had 2 Area’s: Room X en Room Z. Toen we de mensenmassa indoken gingen we eerst naar Stan Christ die zeker niet teleurstelde. Hij was de openingsact van Room X, maar liet er geen gras over groeien. Meteen vol erop klappen met zijn underground Techno. Daarna kwam Don Woezik. Een voor mij nog onbekendere DJ die ik voor het eerst meemaakte, maar hij stelde zeker niet teleur. Ook een gruwelijke set met veel special effects waar veel moeite in was gestopt. Het 00:00 uur moment met Fatima Hajji zal me zeker nog lang bijstaan. Het vuurwerk dat afgestoken werd, werd precies op het goede moment afgestoken en zorgde voor een magische sfeer. Een onvergetelijk moment.

Naarmate de avond vorderde, werden de optredens harder en beter. Dion was een bijzonder hoogtepunt, met een absoluut fantastische show waarbij het hele publiek dansten en lekker ging. Een ander geweldig moment van de avond was het optreden van Nico Moreno. Deze man weet altijd hoe hij het publiek moet vermaken en deze avond was zeker geen uitzondering. Met zijn unieke mix van muziekstijlen en zijn energieke ‘stage presence’ wist hij iedereen op zijn voeten te krijgen. Het was duidelijk dat hij genoot van het optreden en dat werkte aanstekelijk op het publiek.

Lichtshow

Ook het lichtontwerp van de show van indrukwekkend. Van de momenten van subtiele verlichting tijdens de rustigere platen, tot de indrukwekkende laser- en vuurwerkshow tijdens de hardere tracks, alles was perfect afgestemd op de muziek en sfeer van het festival. Dit maakte de optredens nog intenser en zorgde ervoor dat het publiek helemaal opging in de muziek.

Hoogtepunt

Om half 4 even mijn flesje water vullen. Ik loop naar de wc toe maar werd halverwege de trap tegengehouden door een beveiliger. Er mocht geen water getapt worden op de wc’s. Een wat mij betreft groot nadeel. Je moest dus om je flesje te vullen een nieuwe halen waar je 1,5 munt voor moest afrekenen. Achja, dan dat maar doen. Een klein kwartiertje later sta ik weer te dansen op de dansvloer.

Het was tijd voor SNTS. Een absoluut hoogtepunt van de avond en naar mijn mening ook hetgeen waar ik het meeste naar uitkeek. Man man man, wat een geweld gebruikt deze man. Zijn duistere techno tunes zorgen ervoor dat iedereen die erop staat te dansen niet meer kan stoppen. Een van de beste sets die ik in maanden heb gezien. De avond werd afgesloten in Room X door DYEN. Zeker niet de minste. Hij wist wat hij moest doen om de mensen nog anderhalf uur te vermaken en ervoor te zorgen dat iedereen het nieuwe jaar goed begon. Net als Nico Moreno is DYEN iemand die zelf ook erg opgaat in de muziek. Dit zorgde ervoor dat het publiek nog energieker werd en een heerlijke afsluiter voorgeschoteld kreeg.

Om half 9 was de nacht voorbij en liepen we naar de kluisjes toe om onze jassen te pakken. Dit ging tot onze grote verbazing erg snel en stonden we binnen 5 minuten buiten. Nog zo’n 25 minuten lopen tot Eindhoven centraal om onze trein te pakken naar Tilburg. Het was een avond voor in de boeken, en eentje om niet gauw te vergeten.

Geschreven door Lars Besselink

5 januari 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter