Report: Vunzige Deuntjes Festival 2023

Report: Vunzige Deuntjes Festival 2023

Zaterdag 8 juli it is; het Vunzige Deuntjes festival vond plaats in het Amsterdamse Bos. En niet zomaar een editie, ho ho. Het was het tienjarige feestje van dit kleurrijke en dansbare festival. Al weken oefenden we onze dansmoves op de nieuwste r&b hitjes en hing ons nieuwste outje prominent in de kast te wachten op deze dag.

We hadden gehoopt op zonnig weer zodat we ons korte glitterjurkje konden aantrekken en yea, zonnig dat was het zeker. We hadden iets te veel gemanifesteerd want madre mia, wat was het heet. En dan heb ik het niet over de knappe mensen op het festival. Het was 30 graden (gevoelstemperatuur 50) in hartje Amsterdam en daarom besloten we om niet midden op de dag het terrein te betreden. We misten hierdoor optredens van Bilal Wahib & Los Triges en Tabitha en ook een paar lekkere dj-sets bij de Wasserette x Basshall Stage en de Bitterzoet Stage. Maar het zei zo.

Festivalkriebels

Terwijl we thuis voor de ventilator zaten te wachten op verkoeling (die niet kwam), zagen we op het insta-account van Vunzige Deuntjes dat het festival in volle gang was. We kregen de kriebels en rond vier uur in de middag besloten we om met het openbaar vervoer naar het Amsterdamse Bos te gaan, waar het festival in geuren en kleuren in volle gang was. De bereikbaarheid was goed geregeld want je kon gratis met de pendelbus van station Amsterdam Zuid naar het festival. Of je ging op eigen houtje met de auto of met de fiets. Al bij aankomst drupte het zweet overal waar je het niet druppen wilt. En we hadden nog niet eens getwerkt… We waren niet de enige die het idee hadden om de middagzon te vermijden want de rij was lang en er was een drukte van jewelste van festivalgangers die ook besloten om later te gaan.

“Een schone wereld, waar we nog lang (en vunzig) gebruik van kunnen maken”

Duurzaam twerken

We waande ons over het grasveld, op zoek naar de kassa voor toko’s. Ha, die was er niet. Er werd ons verteld dat je op dit festival gewoon met pin kan betalen. I like! Scheelt je weer een lange rij voor muntjes en het scheelt plastic. 1 punt voor duurzaamheid voor Vunzige Deuntjes Festival. Ze schrijven zelf: “Het Vunzige Deuntjes Festival streeft naar een schone wereld, waar we gezamenlijk nog lang (en vunzig) gebruik van kunnen maken”. Ik vind het helemaal mooi. Ze krijgen nog meer duurzaamheidspunten van mij want bij de entree kreeg je (gratis) een recycle-token die je bij het bestellen van het eerste drankje inleverden in ruil voor een beker, blikje of flesje. Drankje leeg? Dan kon je je beker weer omruilen voor een recycle-token, bij de bar of de lopende recycle teams op het terrein. Om de hitte te bestrijden waren er diverse, gratis tappunten voor water op het terrein. Hydratatie mensen. Muy importante.

Hangen in de matten

Nadat we een iets te dure, maar o zo verfrissende gin tonic hadden ingeslagen was het tijd om te dansen. Dj Ballantine was aan zet bij de Wasserette x Basshall Stage en daar werd aardig vunzig gedanst kan ik je vertellen. De heupjes vlogen de lucht in op heerlijke afro en r&b tunes. We deden echt ons best om het hier vol te houden, om in de menigte te dansen maar na een aantal twerk moves was het tijd om verkoeling te zoeken. Vunzige Deuntjes had een aantal punten met schaduw en hangmatten op het terrein (die natuurlijk constant bezet waren omdat iedereen van dit goede idee wilde profiteren). Na een tijdje op de uitkijk te staan was het ons gelukt om een hangmat te bemachtigen en ik geloof dat we het uur daarna niets anders gedaan hebben dan daarin liggen. Ze hingen er niet voor niets, toch?

Terwijl we zwierden in de hangmatten, keken we onze ogen uit naar alle festivalgangers. Iedereen had zijn beste outfit uit de kast getrokken en het ene setje was nog kleurrijker en sexier dan de ander. Menig feestganger liep rond met een waaier. Super slim. Dit kon je winnen bij de karaoke stage waar een volkswagen waaiers gratis uitdeelde als je mee met de karaoke deed. Dit hebben we ons laten vertellen, want mijn zangstem wilde ik niemand aandoen. Ik luisterde liever naar de heerlijke dj-set van FS Green bij de Planet Airich stage.

Van al het liggen in de hangmatten, uh ik bedoel dansen, was het tijd om te snacken. Het festival had een uitgebreid aanbod aan lekkere en (on)gezonde gerechten. Eet je vegetarisch, vegan of glutenvrij? Ook hierin was ruimschoots voorzien op het festival. Niets te klagen en het was een walhalla wanneer je houdt van Caribisch food.

Energie op de main stage

De laatste uurtjes van het festival was het dan eindelijk tijd om nog een paar laatste moves te droppen. De zon was bijna onder en de hitte was, ja 1 graad minder. Jonna Fraser, Broederliefde en Frenna betraden na elkaar het main stage podium. Alle mannen gaven een spetterende show en het was dan ook genieten geblazen om hun energie te voelen wanneer je in de menigte op het grasveld stond. Met een biertje in de linkerhand en de rechterhand in de lucht was het goed viben. De mannen weten als geen ander hoe je een goed showtje neerzet en wij waren maar al te blij om Vunzige Deuntjes op deze manier af te sluiten.

Met de pendelbus, die 5 minuten lopen vanaf het terrein op ons stond te wachten, werden we naar het station in Amsterdam Zuid gebracht. Gratis en voor niets – wat een top service. Het was een dagje wel en voldaan kon ik niet wachten om onder een koude douche te springen. Veel love voor Vunzige Deuntjes festival want ze hebben ons een top dag bezorgd. De muziek was aan, de drankjes en het eten waren lekker (en duur), de locatie was nice en het vervoer was goed geregeld. De hitte is voor een festival een domper, maar al met al beter dan storm en regen. Hopelijk is het volgend jaar 5 graden koeler, dan kunnen we net iets meer twerken op alle heerlijke dj sets. Voor nu thanks en tot volgend jaar; Vunzige Deuntjes 11 jaar. Of, tot iets eerder.

12 juli 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter