Report: XXlerator Outdoor Festival 2014

Report: XXlerator Outdoor Festival 2014

10 mei 2014, Recreatieplas Bussloo

Op zaterdag 10 mei was het tijd voor een nieuwe editie van XXlerator Outdoor georganiseerd door de dames en heren van Matrixx. Ondanks de slechte weersverwachtingen en berichtgeving over mogelijk aanwezigheid voetbalhooligans waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Er waren 5 area’s ingericht met verschillende stijlen voor de liefhebbers van de “harder styles”. Het thema dat centraal stond deze dag was “Start your engines”. Met meer dan 50 optredens waren de grote namen uit de scene en alle ingrediënten voor een geslaagd feest aanwezig!

Binnenkomst
Bij aankomst bij het festivalterrein was er snelle doorgang. De auto was snel geparkeerd en de rij voor het scannen van de tickets was niet heel groot. Wel vielen de extra veiligheidsmaatregelen op. Er was veel security en politie aanwezig, de fouillering was zorgvuldig en bij twijfel over leeftijd moesten bezoekers zich identificeren. Met een veilig gevoel kon iedereen het festivalterrein betreden. Het huren van een kluisje en  halen van de munten (€2,50 per stuk) was ook in no-time geregeld. Interessant hierbij waren de voor mij nieuwe kluisjes. Deze kluisjes werkte op basis van een code in plaats van een sleutel, zodat iedereen ten alle tijden spullen eruit kon halen.

Mainstage
Met een outdoor mainstage ben je als organisatie gedeeltelijk afhankelijk van het weer, nu waren de voorspellingen niet heel goed. Hierdoor waren er de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Er waren voldoende planken neergelegd zodat niet iedereen natte voeten kreeg en bij regen werden er poncho’s uitgedeeld. Mede door de regen, kou en wind duurde het hier een tijdje voordat het feest echt los kwam. De dag begon met opzwepende beat van onder andere Bass Modulators, Adrenalize en Atmozfears. Waar het later op de avond afsloot met de raw beats van B-Freqz, Ran-D en Digital Punk. Toen het donker begon te worden bleek pas hoe indrukwekkend het podium was. De verlichting, lasers en vuurwerk zorgde voor de perfecte ambiance. Mijn uitblinker op dit podium waren toch echt de B-Freqz! Met platen zoals Fatality, Rockstar en Psycho ging iedereen uit zijn dak, regen of geen regen!

image

XXlerator RAW
Voor de liefhebbers van de RAW hardstyle was dit deze tent een walhalla. Met setjes van onder andere E-Force, Minus Militia Thera, Delete & Warface werd er ondanks de kou flink gezweet in deze tent. De tent was ten alle tijden goed gevuld. De populariteit van RAW hardstyle is de laatste jaren ook flink toegenomen. Op het begin van de dag was de muziek hier niet goed afgesteld. Hoe verder je van het podium vandaan liep, des te minder bass er te merken was. Dit is vrij normaal maar voor een festival stond het naar mijn mening echt te zacht. Gelukkig verbeterde dit in de loop van de dag. Tijdens Minus Militia barstte de tent bijna uit zijn voegen. Het tweede optreden van Radical Redemption, Chain Reactions en Crypsis als Minus Militia trok dermate veel bezoekers dat het zelfs buiten de tent druk was. In een half uur tijd werd er in flink tempo op los gebeukt en met energie gesmeten. Wellicht was dit voor mij het beste setje dat ik tot nu toe gehoord heb dit jaar!

XXtreme
In deze tent kon iedereen terecht voor de hardcore beats. Met optredens van onder andere Neophyte, Tha Playah, Noize Suppressor Korsakof, Daymar en Nosferatu was dit een veel belovende line up. Helaas was het geluid halverwege deze tent dermate slecht dat ik hier nauwelijks meer ben geweest. Toch wil ik het optreden van Neophyte en Tha Playah nog even uitlichten. Met de bekende hardcore platen van deze jongens deed het me denken aan het optreden van de Neophyte Allstars tijdens Defqon 2012.

review-xxlerator

NeXXt Gen
Een positief punt aan de organisatie is het geven van een kans aan opkomende dj’s. Hier stonden nieuwe namen die de toekomstige generatie dj’s gaan vormen. Onder andere Noisecult bekend van de plaat Punchlines, Audiotricz bekend van de bootleg van Mako – our story kregen hier de kans op een groot festival te staan. Jammer genoeg viel de opkomst hier een beetje tegen. Dit was het resultaat van het weer en de concurrentie van de bekendere acts. Toch is dit nodig om nieuwe muziek en dj’s te leren kennen.

Stunt dome
In deze area werd er muziek gedraaid maar was er ook motorisch vermaak. Er werd gestunt met auto’s en motoren alles om het publiek te vermaken. Het thema “Start your Engines” kwam hier goed in uit. Bij de andere podium waren er auto’s en onderdelen verwerkt in het podium. Ook liepen er groepen mensen verkleed rond om extra sfeer te creëren. Voor mij heeft dit toch weinig toegevoegde waarde. Het horen van goede muziek geeft veel meer voldoening!

Algemeen
Over het algemeen was het festival organisatorisch goed geregeld. Er was geen extreme drukte bij het parkeren, de wc’s, kluisjes, munten of de bar. De dreiging van vechtende hooligans voorafgaand aan het festival bleek niet gegrond. De mensen waren ronduit gezellig en de sfeer was goed. Ook zijn er goede setjes voorbij gekomen die me voldaan en met een glimlach de terugreis lieten nagenieten!

Pluspunten Minpunten
Goede line-up Geluid bij de RAW en Hardcore aan het begin van de dag
Setjes van Minus Militia en B-Freqz Fanta en Sprite als halve liters
Aankleding en vuurwerk Het weer
Organisatie

12 mei 2014

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter