Zo beperk je schade van drank & drugs gebruik tijdens festivals

Zo beperk je schade van drank & drugs gebruik tijdens festivals

Inmiddels is het al lang geen taboe meer, drugs zijn vaak terug te vinden op festivals en feesten. Ook vloeit er hier een groot aantal aan alcoholische drankjes. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je met drugs en alcohol om moet gaan. In dit artikel leggen we de belangrijkste dingen uit, zodat jij precies weet wat je beter wel en niet kunt doen als je drugs gebruikt of alcohol drinkt op een feestje.

Drank tips

Goede maaltijden voordat je gaat feesten

Drink geen alcohol voor het eten en eet goed voordat je gaat drinken! Op de dag van een event of een festival ben je misschien heel erg bezig met vervoer, je outfit of andere dingen. Heel herkenbaar is dan dat je soms vergeet te eten en pas net voordat je gaat nog snel iets naar binnen werkt. Dit is ook niet goed! Als je naar een event gaat, ’s middags of ’s avonds, eet dan goed over de dag heen. Sla dus geen maaltijden over. Hierdoor heb je veel meer energie, en wordt je minder snel agressief. Eet niet te zwaar of vettig, maar wel goed genoeg. Goede keuzes voor maaltijden zijn bijvoorbeeld brood met beleg en fruit in de ochtend & middag. En ’s avonds een goed pasta-, rijst- of aardappelgerecht. Met genoeg groente! Het aanbod qua eten is op steeds meer festivals uitgebreider, genoeg keuze dus.

Let op je drankgebruik

Kan jij niet goed tegen alcohol? Het beste is natuurlijk om dan helemaal van de drank af te blijven maar we snappen dat je dat misschien niet op elk feestje leuk vindt. Probeer daarom voor en tussen het drinken ook af en toe frisdrank of water te pakken! Hierdoor les je, je dorst en drink je minder dan normaal. Daarnaast helpt dit ook met het verzorgen van je lichaam, zodat je de volgende dag toch iets minder last van uitdroging en dus van de kater hebt! Een andere tip is om drank met laag alcoholpercentage te drinken zoals light bier of lage procent wijn. En neem soms een tussendoortje tijdens het festival of feestje!

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Houd je drankje goed in de gaten

Kijk uit met je drankje! Zelfs als je aan het dansen bent en je hebt je drankje in de hand kunnen mensen er wat in doen. Een tip is dan om als je aan het dansen bent je hand op je drankje te houden. Op een gegeven moment ben je er zo gewend aan om het te doen dat je er zelf geen last van hebt! Zet ook nooit je drankje ergens op tafel uit je zicht. En dit klinkt misschien heel logisch maar nog steeds gaan mensen de fout in: Neem nooit drank van vreemden aan, als je er niet bij was toen ze het bestelde! Neem alleen drank van vreemde aan als je zelf ook bij de bar staat en ziet dat het drankje wordt gemaakt. Hierdoor kan je zelf zien dat er niks in je drankje wordt gegooid.

Heb je het idee dat er drugs in je drankje is gegooid? Spuug het drinken dan meteen uit en ga naar een EHBO of arts als dit mogelijk is. Het is verstandig om aangifte te doen, zodat clubeigenaren het de volgende keer kunnen voorkomen. Wil je heel graag weten wat er in je drankje is gegooid? Doe dan een urine- of haar-test. Dit heeft echter alleen nut om erachter te komen wat voor drug er in jouw drankje heeft gezeten. De politie ziet dit echter niet als bewijs. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Check dan de FAQ over drugs in je drankje van de website DrugsEnUitgaan.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Drugs tips

Drugs op feesten of festivals

Oordopjes
Wij raden je af om harddrugs te gebruiken. Wil je toch gebruiken, dan hebben we wel wat tips voor je. Onder invloed van drugs of alcohol kan je minder bewust zijn van hoe hard de muziek eigenlijk staat. Gebruik daarom altijd oordopjes, vooral in indoor feesten of vlakbij speakers van outdoor festivals kan je flink wat gehoorschade oplopen. En het is zeker niet fijn om die persoon te zijn die bij elke zin moet vragen of iemand iets kan herhalen!

Koelen
Blijf jezelf ook afkoelen! Let erop dat je lichaamstemperatuur niet te hoog stijgt en drink genoeg water. Wanneer je lichaamstempartuur toch te hoog is, kan je het beste even niet bewegen. Het is dan een perfect moment om te chillen en een ijsje te nemen. Door het slikken van XTC worden de signalen zoals dorst of vermoeidheid niet goed aangevoeld door je lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld een droge mond, waardoor jouw lichaam een dorstig gevoel opwekt. Het is belangrijk om niet te veel water te drinken, omdat je dan kans krijgt op een watervergiftiging. één drankje per uur is voldoende (water of frisdrank). Daarnaast is het nog beter om een waterijsje te nemen.

Weet ook wat je koopt! Neem nooit drugs aan van vreemden of random verkopers. Houd ook het Early Warning System in de gaten. Hier kun je lezen over verschillende drugssoorten die in omloop zijn en gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast kun je ook de Red Alert App downloaden. Deze app waarschuwt je voor extra riskante durgs die in de omloop zijn via drugsredalert.nl

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Combinaties van verschillende drugs

Het combineren van verschillende drugs levert onvoorspelbare resultaten op. Het kan zorgen voor slechte ervaringen of zelfs een overdosis. Wanneer je meerdere verdovende middelen combineert krijg je een 1+1 = 3 effect. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarnaast kan je bijvoorbeeld niet zomaar een oppeppend middel met een verdovend middel combineren. Dit zorgt dan weer voor onvoorspelbare resultaten. En als laatste moeten je nieren extra hard werken om meerdere middelen te verwerken. Het levert dus veel meer risico’s op als je verschillende drugssoorten gaat combineren.

Bad gaan

Ook raden we het af om te gaan trippen op een festival. Wil je het toch doen, dan hebben we wat tips over een bad trip. Wat moet je doen als een vriend te maken krijgt met een bad trip en wat moet je doen om een bad trip te voorkomen? Allereerst is het belangrijk om te weten wat een bad trip is. Kort gezegd kan je hiermee te maken krijgen als drugs verkeerd valt, of als je een te grote hoeveelheid in hebt genomen. Hierdoor ervaar je dingen op een negatieve manier. Denk hierbij aan angstig en achterdochtig worden. Als je al niet lekker in je vel zit is de kans op een bad trip groter.

Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten om de kans op een bad trip zo klein mogelijk te maken. Zorg er altijd voor dat je goed in je vel zit als je wilt gebruiken. Zorg voor een prettige en veilige omgeving met gezelschap om je heen waar jij je fijn bij voelt. Wat ook super belangrijk is, is dat er altijd een nuchter iemand in de buurt is. Het liefst iemand met ervaring of iemand die niks tegen drugs heeft en het niet eng vindt. Zo voorkom je extra gedoe, omdat iemand het bijvoorbeeld doodeng vindt om te helpen etc. Deze persoon kan je op een rustige manier helpen als de jij je niet prettig voelt.

Wanneer iemand al in een bad trip zit is het belangrijk om rustig te blijven. Het heeft geen nut om tekeer te gaan, omdat die persoon bijvoorbeeld teveel drugs heeft ingenomen. Ga met die persoon naar een ruimte waar het rustig is. Blijft positief tegen hem, want als jij zelf in paniek raakt kan dit de bad trip versterken. Leg uit wat er aan de hand is en praat over leuke onnozele dingen die geen negatieve gedachten kunnen versterken. Zorg ervoor dat er altijd iemand bij die persoon blijft, zodat diegene niks geks kan doen. Iets zoets eten of drinken zou ook kunnen helpen. Is die persoon agressief of is diegene instaat om iets ergs te doen? Bel dan meteen 112!

Wij vroegen aan Marloes van DrugsEnUitgaan of je zelf iets kan doen als je te maken krijgt met een bad trip. Marloes reageerde als volgt: “Ik denk dat dit wel heel lastig wordt, we raden altijd aan om een tripsitter te hebben die nuchter is. Het liefst iemand die al ervaring heeft en juist niet iemand die nuchter blijft omdat hij/zij eigenlijk helemaal niets met drugs heeft of het te eng vindt om te doen. Dit om extra paranoia en achterdocht te voorkomen. Bedenk vooraf dat als je angstig wordt of onprettige gevoelens ervaart je dan rustig moet blijven, het gaat over. Verander de muziek, of ga iets anders doen, om je stemming positief te beïnvloeden en jezelf af te leiden.”

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Laat de “downer” over je heen komen

Na drugsgebruik is het vaak moeilijk om iets van eten naar binnen te krijgen. Wanneer je onder andere speed of XTC hebt gebruikt, is het belangrijk om je slaap te pakken, ookal is dat dan lastig. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te eten. Eet iets gezonds voor, tijdens en na het gebruik van drugs. Dit helpt ook met het nare gevoel wat je kunt krijgen als gevolg op het gebruiken van een drug die je emotioneel een hoge “high” geeft zoals XTC. Gebruik niet in een korte periode na het eerste gebruik nog meer! Dit maakt het moeilijker om daarna nog te herstellen en geeft extra kans op verslaving. In verschillende smartshops kun je soms “repair” products vinden waar je jezelf mee zou kunnen aansterken. Gebruik deze niet! Eet gezond en drink genoeg, dat is de beste keuze voor je aansterking.

Ook al raden we het niet aan. Als je drugs gebruikt is belangrijk om alles over je heen te laten komen en er zoveel mogelijk van geniet! Zo blijf je in een positief gevoel. Hopelijk heb jij wat gehad aan deze tips over het gebruik van drank & drugs.

1 november 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter