Veilig internetten tijdens een feest en/of festival
Als festivalganger wil je graag een internetverbinding hebben. Je wilt immers graag met de rest van je volgers, vrienden en kennissen delen dat je bij het concert van The Foo Fighters aanwezig bent. Maar de ontvangst van je telefoonverbinding is op zo’n open veld niet altijd geweldig. Om deze reden bieden steeds meer festivals een gratis Wi-Fi hotspot aan. Dit is een openbaar mobiele hotspot waar je meestal geen wachtwoord voor nodig hebt. Dat is handig, dan kun je meteen weer verder met foto’s delen op Instagram. Maar het kan ook een gevaar voor je online privacy betekenen.
Festivals en Wifi
Steeds meer festivals zorgen ervoor dat bezoekers gebruik kunnen maken van wifi (draadloos internet). Op deze manier kun je vaak over het hele festivalterrein lopen, zonder dat je zonder internet komt te zitten. Bovendien is de verbinding vaak het hele evenement lang te gebruiken. Dat is niet alleen maar om ervoor te zorgen dat bezoekers tevreden zijn, maar ook om meer gratis reclame rondom het festival te genereren. Er zijn immers veel bezoekers die willen delen dat ze op het festival zijn.
Soms zijn die hotspots minder onschuldig dan je denkt. Bijvoorbeeld om je naar een specifieke locatie op het festival te lokken of om meer inzicht te krijgen voor marketingdoeleinden. Vaak worden er namelijk ‘analyses en statistieken’ gemaakt aan de hand van het dataverkeer op de gratis hotspots. Met andere woorden: het is mogelijk om jouw zoekopdrachten in kaart te brengen en aan de hand daarvan de getoonde reclames af te stemmen.
Bedreiging voor online privacy
Deze manier van werken is van groot voordeel voor bedrijven die de marketing in handen hebben. Op die manier is het mogelijk gratis wifi te verzorgen en de verkregen data weer door te verkopen aan sponsoren van het festival. Dit betekent dat je dus niet alleen maar gratis toegang tot het internet hebt, maar de aanbieder ook inzicht verkrijgt in wat je op het internet aan het doen hebt.
Bovendien zijn deze online hotspots vaak slecht beveiligd, waardoor cybercriminelen de informatie die je hebt opgegeven kunnen afluisteren. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot je e-mail of bijvoorbeeld je surfgedrag af te luisteren. Beide situaties zijn een inbreuk op je online privacy. Om deze reden doe je er verstandig aan om een VPN te gebruiken.
Criminelen en festivals
Het is altijd gevaarlijk om in te loggen op openbare hotspots. Er is namelijk een mogelijkheid dat criminelen een wifi hotspot met dezelfde naam opzetten. Ook hier heb je geen wachtwoord voor nodig. Het is eenvoudig om een smartphone zelf in te zetten als mobiele hotspot. Daardoor kunnen criminelen kiezen voor dezelfde naam en hetzelfde uiterlijk. Daardoor lijkt het alsof je bent ingelogd op de hotspot van het festival, maar in de praktijk ben je ingelogd op de hotspot van een cybercrimineel. Op die manier is het mogelijk om inzicht te krijgen in al je gegevens. Daarom is het verstandig om altijd een VPN te gebruiken als je op een openbare plek bent. Doordat een VPN de gegevens die je opgeeft versleutelt, is het niet meer mogelijk om je af te luisteren. Ook blijven je belangrijkste gegevens zoals bank- of email gegevens veilig.
Waarom een VPN op een festival gebruiken?
Een VPN is een Virtual Private Network. Dat betekent dat deze verbinding al het internetverkeer op je smartphone, laptop of tablet versleutelt. Zo kunnen hackers en eigenaren van openbare netwerken niet meekijken wat jij online aan het doen bent als je ingelogd bent op hun hotspot. Zo kun je de online privacy vergroten en kun je ook voorkomen dat adverteerders weten wat je interesses zijn.
Bovendien is zo’n VPN niet duur in de aanschaf. Over het algemeen heb je voor de prijs van twee biertjes per maand al een goede, betrouwbare verbinding. De beste VPN-aanbieders houden bovendien geen logs bij, zodat zij geen gegevens van je kunnen opslaan of delen met andere partijen.
17 mei 2022