Waarom ging Vestiville niet door?

Waarom ging Vestiville niet door?

Het zou het grootste urban festival van België worden: Vestiville 2019. Je zag de roze uitingen van Vestiville overal (online) voorbij komen. Headliners als Trey Songz, Jason Derulo en A$ap Rocky zouden aanwezig zijn op het festival. Superster Cardi B stond als afsluiter gepland op zondag. U raadt het al: het event is nooit doorgegaan. Op vrijdag (op de eerste dag van het festival) besloot de gemeente (Lommel) Vestiville af te lasten. De veiligheid was niet in orde, maar ondertussen was er veel meer aan de hand. In dit artikel proberen we uit te zoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Organisatoren van Vestival
Wie zit er eigenlijk achter de organisatie van Vestiville? Dat is de Nederlander Ravuth Ty. Eerder organiseerde hij onder andere het Nederlandse festival Vestival. Dit event werd voor het eerst in 2014 in Nijmegen georganiseerd. Enkele edities later komt dit festival ook in opspraak. Verschillende BV’s van Ravuth (en zijn zus Aymira) sneuvelen in deze jaren en in 2018 wordt Vestival dan ook niet meer georganiseerd. 3 voor 12 is hier iets dieper in gedoken en heeft alle zaken op een rijtje gezet.

Het was te mooi om waar te zijn
Ty ging ondertussen, ondanks de schulden van alle BV’s, vrolijk door met het organiseren. Eind 2018 wordt de Facebook pagina van Vestiville aangemaakt. Enkele weken later worden de eerste headliners aangekondigd en wordt bekend dat het om een weekend festival gaat (vrijdag 28 t/m zondag 30 juni). Vele urban fans uit zowel Nederlands als België zijn direct enthousiast, want er worden vele headliners beloofd, die hier normaal niet zo snel naar toe zouden komen.

Tegelijkertijd is er enige scepsis. Hoe kan een nieuw festival artiesten als Cardi B, Future, Meek Mill en Torey Lanez boeken? Terwijl er in hetzelfde weekend grote Belgische festivals als Rock Werchter en Couleur Café plaatsvonden en in Nederland het concurrerende Oh My! Music Festival.

Naarmate Vestiville dichterbij komt begint er meer argwaan te ontstaan. Zo wordt de act van Tyga, zonder aankondiging, in mei gecanceld en worden tickets op het laatste moment goedkoper. Als dan ook het opreden van A$ap Rocky vlak voor de start van het festival wordt afgeblazen is het voor de meeste fans wel duidelijk: hier klopt niks van.

De dag zelf
Doordat er zoveel grote internationale artiesten op het programma stonden kwamen veel bezoekers uit het buitenland. Stel je voor: je kijkt uit naar een groot festival, bent uren (of misschien wel dagen) onderweg, komt aan bij de ingang en krijgt te horen dat het niet doorgaat. Er volgden vervolgens verschillende filmpjes op social media waarin te zien is dat bezoekers het festival bestormen.

Een tweede Fyre Festival?
Begin dit jaar organiseerde rapper Ja Rule het Fyre Festival op de Bahama’s. Wereldster Major Lazor stond op het programma en vele influencers zouden het festival bezoeken. Tickets kostten duizenden euro’s en veel luxe werd beloofd. Het bleek echter een grote flop. Eten zou ook bij de ticketprijs inbegrepen zitten, het beroemde broodje kaas volgde:

We kunnen Vestiville echter niet helemaal met Fyre Festival vergelijken. Op het terrein in Lommel, Industriezone Balendijk, was namelijk wel degelijk begonnen met de opbouw van het terrein. Verschillende stages en faciliteiten stonden al klaar, maar het oogde nog wel een rommeltje op de dag van het festival zelf. Dat in combinatie met de slechte veiligheidsmaatregelen was voor burgemeester Bob Nijs genoeg reden om Vestiville te cancelen. Achteraf bleek tevens dat vele leveranciers niet betaald zijn.

Wat is de schade?
Wat de schade precies is, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat Ty een berg schulden heeft opgebouwd bij artiesten, leveranciers en andere partners. Bedragen van liefst drie miljoen euro worden genoemd, de organisatoren zitten vast.

Krijg ik mijn ticket bedrag terug?
Of alle betalende bezoekers van Vestiville hun ticket inmiddels vergoed hebben gekregen is ook nog niet bekend. Op de Facebook pagina van Vestiville (kunnen we dit wel vertrouwen?) staat dat ticketproviders Eventbrite en Festicket de kaarten zullen vergoeden. Het beste is dus om contact met een van deze partijen om te nemen (waar je het ticket hebt gekocht), zij zullen je verder helpen.

Een goede les voor de volgende keer: twijfel je bij een (nieuw) festival aan de omvang en /of beloofde artiesten, check het eerst goed. Zo werd eerder dit jaar, ook in België, het GOAT Urban Music Fest aangekondigd. De gemeente wist echter nergens iets vanaf. Het bleek om een scam te gaan.

Ben jij een bezoeker die al een kaartje voor Vestiville had gekocht, of een leverancier die nog geld krijgt van de organisatie? We horen graag je verhaal.

19 juli 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter