Wanneer mogen er weer festivals georganiseerd worden?

Wanneer mogen er weer festivals georganiseerd worden?

Corona houdt ons inmiddels al twee jaar lang bezig. We kunnen de woorden covid-19, omikron en corona bijna niet meer horen maar het raakt de festivalbranche nog steeds enorm. De ene keer wordt alles losgelaten en vervolgens zitten we weer in een lockdown. Wanneer mogen er weer festivals georganiseerd worden? Dat is de grote vraag. Op deze pagina plaatsen we de laatste updates en proberen we positief naar het festivalseizoen in 2022 te kijken. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe maatregelen, vooral gericht op de festivalwereld. De belangrijkste updates voor festivals op een rijtje in 2022:

25-01-2022: Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen vanaf 26 januari weer open
Vanaf 26 januari 2022 mogen horeca, cultuur, evenementen en stadions waarschijnlijk weer open tot 22:00 laat ad.nl weten. Wel is het zo dat er een maximum aan het aantal bezoekers zal zitten en er een coronapas nodig is. Bij binnen evenementen zal je dus ook een corona toegangspas nodig hebben, moet je een vaste plaats toegewezen krijgen en is het aantal bezoekers maximaal 1250. Voor buitenevenementen geldt dat een derde van de capaciteit gedraaid mag worden en je alleen toegang krijgt met een coronapas. Helaas ziet het ernaar uit dat festivals nog niet door kunnen gaan. Wel zien we het positief in met alle versoepelingen die eraan zitten te komen. Op dinsdag 25 januari om 19:00 is er een nieuwe persconferentie en zal er duidelijk worden of de Haagse bronnen kloppen.

18-01-2022: Tiesto sluit komende zomer Breda Live af
Tien jaar geleden was de laatste keer dat Tiesto optrad bij Breda Live. Dit jaar staat hij op de line-up van Breda Live en dit zal ook meteen zijn eerste show weer in Nederland zijn sinds 2019. Op vrijdag 8 juli zal hij twee uur lang optreden en sluit daarmee ook direct de avond af.

18-01-2022: De horeca, cultuur en evenementensector blijven dicht
Op vrijdag 14 januari heeft de persconferentie plaatsgevonden. Het kabinet heeft hierbij laten weten dat de sportsector, het onderwijs en de winkels open mogen, maar dat de horeca, cultuursector en de evenementenbranche nog dicht moeten blijven. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot dinsdag 25 januari. Daarna zal bekend worden of het mogelijk is om andere maatregelen ook te versoepelen. De evenementenorganisator ID&T vindt dat de hele cultuur- en evenementensector volledig genegeerd is met de minimale versoepelingen. De evenementensector wordt momenteel economisch kapot gemaakt maar ook qua internationale concurrentiepositie heeft Ritty van Straalen in een schriftelijke verklaring laten weten volgens www.deondernemer.nl. In andere landen is wel alles mogelijk en dat is op basis van de onderzoeken die in Nederland zijn verricht, dus eigenlijk wordt Nederland aan alle kanten ingehaald door andere landen.

Verder hebben onderzoekers geconcludeerd dat het eventueel invoeren van het 2G-beleid momenteel geen zin heeft door de omikron variant. Het 1G-beleid zal de meeste impact hebben. Het 1G-beleid houdt in dat iedereen wordt getest zowel gevaccineerde als ongevaccineerde. De Minister van Volksgezondheid heeft deze bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd zodat zij de uitkomsten mee kunnen nemen in hun beslissing. Het 1G-beleid kan er dus voor zorgen, mocht de evenementenbranche weer open gaan, dat iedere bezoeker zich zal moeten laten testen.

13-01-2022: Er komt waarschijnlijk versoepeling wanneer het gaat om onderwijs, winkels en sport
Het OMT ziet “onder voorwaarden” ruimte voor versoepelingen binnen het onderwijs, detailhandel en de sportsector. Helaas moeten de horeca en cultuursector nog even wachten melden Haagse bronnen aan de Telegraaf en Het parool. Morgen op 14 januari 2022 om 19:00 is de persconferentie en zal dus duidelijk worden of de berichten kloppen.

04-01-2022: Huidige maatregelen waarschijnlijk verlengd
De huidige maatregelen zouden eerste instantie duren tot 14 januari 2022. Alle festivals tot die datum op de festival agenda staan zijn al gecanceld. Volgens NU.nl heeft het OMT laten weten dat zij momenteel nog niet denken aan verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Zij hopen dat er eind januari genoeg boosterprikken zijn gezet om het virus voldoende af te kunnen remmen. Vanaf dan kunnen er pas versoepelingen worden geadviseerd. Dit kan betekenen dat er misschien nog meer festivals gecanceld moeten worden en we nog langer moeten wachten tot we weer festivals kunnen bezoeken. De eerst volgende persconferentie is op 14 januari 2022 om 19:00 en er zal dan meer duidelijk worden over of er versoepelingen komen.

Veel gestelde vragen
Kunnen we weer naar festivals in 2022?
Het is nog niet precies duidelijk wanneer we weer naar festivals mogen. Wel zien we dat je al voor veel festivals een ticket kan kopen en dat er al veel verschillende line-ups bekend zijn gemaakt. Daarnaast geeft het Brabants Dagblad aan dat zij organisaties zoals Pinkpop, Paaspop, Lowlands en Down The Rabbit Hole, hebben gesproken en dat zij aangeven al volop bezig te zijn met de voorbereidingen. Wij zijn positief!

Welke festivals zijn er dit weekend?
Wil je weten welke festivals er dit weekend zijn, klik dan hier.

Welke festivals gaan er door in april?
Tot nu toe gaan alle festivals gewoon door in april. Van meerdere festivals is de kaartverkoop al van start gegaan en zijn er ook al verschillende line-ups met artiesten bekend gemaakt die we mogen verwachten. Buiten alle festivals die tijdens Koningsdag plaatsvinden kan je ook naar Awakenings Easter, Rewire, DGTL, Paaspop, Dagcollege Indoor en nog veel meer. Vergeet onze festival agenda niet te checken voor alle festivals die in april plaatsvinden.

5 januari 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter