Warm Festivalweekend: Gratis water om de hitte te verslaan

Warm Festivalweekend: Gratis water om de hitte te verslaan

Je hebt de weer apps misschien al gecheckt en opgemerkt dat er een heet weekend aankomt. 30 graden en volle zon! Dat klinkt voor sommige best lekker, dat échte zomer weertje. De mensen die een festival op de planning hebben staan zullen er misschien iets minder blij van worden. Want zo’n festival kan nogal benauwd worden. Dansen in de volle zon, mensen die dicht tegen je aan staan, zweet, en dat plakkerige zonnebrand laagje. Wat kun jij doen tegen de hitte op een festival? En wat doen festivalorganisaties hier tegen? In dit artikel zetten we de beste tips (onderaan) voor je op een rijtje.

Gratis watertap punten?

Het is belangrijk om tijdens deze hitte gehydrateerd te blijven, door het zweten verlies je meer vocht dus: blijf goed drinken (beste is natuurlijk water ;)! Alleen we weten inmiddels dat de prijzen op festivals nogal duur zijn, dan vind je een flesje water halen misschien wel zonde. Best Kept Secret heeft bijv. aangekondigd om vanwege de hitte watertaps te plaatsen op het festival terrein. Zodat iedereen de kans krijgt gratis water te drinken en optimaal te genieten van het festival. Het festival vindt plaats tussen bossen en aan een meertje, dus er is al sneller sprake van een briesje en genoeg schaduwplekjes om af te koelen. Dit spreekt natuurlijk niet voor zich op andere festivals. Want hoe pakt Melt zoiets aan, of Mañana Mañana?

Wanneer is gratis water op festivals verplicht?

Festivals zijn vanaf 25 graden Celsius verplicht om het verkrijgen van water zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit kan zich uiten op verschillende manieren, zoals: er minder muntjes voor vragen (bijvoorbeeld 1 in plaats van 2), een gratis bekertje water geven of bezoekers zelf een flesje laten meenemen die onbeperkt gevuld mag worden. Het meest ideale is natuurlijk om watertaps te plaatsen.

Tekst gaat verder onder foto.

Best Kept Secret festival – facebook 2022

Schaduwplekken en smeren!

Om niet oververhit te raken is het belangrijk om regelmatig een plekje op te zoeken in de schaduw. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Festivalorganisator MOJO belooft op haar evenementen te zorgen voor genoeg schaduwplekken. Er zullen meerdere festivals zijn waar zonnebrand wordt verkocht. Vergeet zeker niet om het zelf mee te nemen, zodat je niet als een kreeft thuis hoeft te komen (wel leuk, zie je dat festivalbandje zelfs nog zitten als je hem er afknipt!) Je hebt zonnebrand in kleine reisverpakkinkjes, erg handig om die een paar in te slaan.

Tips

Een festival kan natuurlijk niet overal rekening mee houden, het zal hoe dan ook warm worden, maar dat hoort de pret niet weg te halen! Hier nog wat tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken met de aangekondigde warmte:

  • Hydrateren: natuurlijk moet deze tip nog een keer benoemd worden, want dit hoort tijdens je weekend een van de belangrijkste prioriteiten te zijn (naast dansen). Zet desnoods een timer zodat je jezelf herinnert om regelmatig water te halen. Je hoeft niet bang te zijn om hierdoor meer te moeten plassen, je zweet namelijk ook meer:) Pas op met alcohol, het is algemeen bekend dat dit je alleen maar uitdroogt. Door de warmte voel je de alcohol ook sneller dus dat betekent dat je gewoon rustig aan moet blijven doen (hetzelfde geldt voor drugs!)
  • Waaier: je ziet het vaak genoeg op festivals, mensen die de waaier erbij pakken om af te koelen. Zorg wel dat je hem niet te veel uitleent, anders ben je hem binnen no-time kwijt.
  • Hoogste factor zonnebrand: Hoe meer zon, hoe sneller je verbrand. Zonnebrand is daarom een must! Hiervoor geldt hetzelfde als met het drinken van water: zet een timer en herinner jezelf om regelmatig in te smeren. Gebruik minimaal factor 30 en blijf om de twee uur smeren (ook bij het gebruik van factor 50!).
  • Hoofdeksels: Een pet of een mooie hoed dragen zorgt ervoor dat je hoofd in de schaduw blijft. Én dat je hoofdhuid niet verbrand, een van de pijnlijkste en meest onderschatte verbrandingsplekken is de haarlijn, het stukje waar je haar scheid boven op je hoofd. Vergeet dat plekje niet in mee in te smeren of los het op met een hoofddeksel.
  • Zout: Door het zweten verlies je veel zout, het is belangrijk om af en toe bijvoorbeeld een klein zakje chips of een frietje te pakken om je zoutgehalte voldoende te houden.
  • Extra kleding: Dit zal voor de mensen die geen kluisje hebben lastig zijn, maar mocht je de kans hebben zorg dan dat je een extra t-shirt of top meeneemt, voelt wat lekkerder aan om opgegeven moment te kunnen wisselen.

Melt festival – facebook 2022

\Hopelijk heb je wat gehad een deze info en tips en ga jij een heerlijk weekend tegemoet! Check onze agenda om te zien welke festivals jij echt niet mag missen deze zomer.

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter