Wat te doen als vegan op een festival?

Wat te doen als vegan op een festival?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een veganistische levensstijl te hanteren. Naar schatting zijn er nu zo’n 110 duizend veganisten in Nederland. Een veganist consumeert geen dierlijke producten. Daarnaast kiezen ze er ook voor om geen dierlijke producten zoals een wollen trui of leer te kopen. Het feit dat de levensstijl steeds populairder wordt, betekent ook dat steeds meer winkels en restaurants hier rekening mee houden. Hoe zit dit dan eigenlijk met festivals? Merk je hier ook een verschil in de diversiteit qua eten, of blijven zij achter op deze trend?

Vegan festivals
Je merkt dat er steeds meer vegan festivals opbloeien in Nederland en België. Veel van deze festivals draaien dan vooral om de vegan consumptie. Zo’n festival bezoeken? Check dan het Vegan Food FestivalVegan Street Festival of het MALS Festival.

Mals festival 2019

© Facebook Rotterdam Vegan food & Music Festival

Vegan trucks op festivals
Daarnaast merken we dat festivals eten ook steeds belangrijker gaan vinden. Een aantal jaren geleden kwam je voornamelijk friet, pizza en shoarma tegen op festivals. Het aanbod is behoorlijk veranderd. Gezond, glutenvrij en vegan eten wordt steeds populairder. Je ziet dus dat er steeds meer keuze is en dat je niet meer verplicht bent om vette hap te eten. Zo zijn er op veel grotere festivals vegan burgers, Aziatisch eten, smoothies en -pizza te vinden. Door de vele vraag naar vegan producten heeft Lowlands ervoor gekozen om dit in 2019 goed aan te pakken. Met een groot aanbod aan vegan eten was er voor iedereen wel iets te vinden.

Zo stonden onder andere deze vegan foodtrucks op het Lowlands terrein:

  • Plenty Vegan
  • Mama’s Keuken voor Syrische Specialties
  • Asian Vegan
  • Brasserie 250
  • Dutch Weed Burger
  • Where’s the beef?
  • Vrij Voedsel
  • Açai smoothies

Vegan gerechten
Naast de kraampjes die 100% vegan zijn, zijn er ook genoeg tentjes die één of een aantal varianten op de kaart hebben staan. Denk hierbij aan Vega(n) pita’s bij The Feeders en Vega(n) ramen. Je merkt wel echt dat bedrijven ook mee willen groeien in de trends van nu. De kans is dus groot dat verschillende niet-vegan foodtrucks wel één variant op het menu hebben staan.

Geen vegan menu, wat nu?
Ben je op een festival en is er geen vegan menu te vinden? Geen zorgen! Je kan vaak jouw eigen maaltijd samenstellen. Laat bij een salade bijvoorbeeld de kip en mozarella weg. Vraag naar wat extra groente ter compensatie. Daarnaast kan je ook terecht bij vegetarische gerechten. Je zou dan kunnen vragen of ze de overige dierlijke producten weg willen laten. Door creatief te denken en te wezen wordt de keuze een stuk groter!

Kortom, de keuze om vegan te eten op festivals wordt elk jaar steeds makkelijker en fijner. Dit geldt voornamelijk voor de grotere festivals. Kies voor een vegan foodtruck, een -menu of gooi je creativiteit in de lucht en creëer zelf een gerecht!

5 november 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter