Welk alcoholisch drankje geeft de grootste kater?

Welk alcoholisch drankje geeft de grootste kater?

Je wordt weer eens vreselijk brak wakker en je belooft jezelf om nooit meer alcohol te drinken. Deze belofte verbreek je 4 dagen later weer en de dag erna heb je weer spijt door de kater. Als je weet welke drank de ergste kater geeft, kan je die beruchte kater in ieder geval (proberen) te ontlopen. Hieronder doorlopen we verschillende alcoholische dranken die de ergste en de minst erge kater geven! Verder vertellen we je wat je het beste kan doen bij een kater.

Wat moet je niet drinken?

De zin die je sowieso moet onthouden als je het liefste geen kater wilt is: Hoe donkerder de drank, hoe meer kans op een kater. Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne. Verder worden er bij donkere dranken ook meer kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Hoe meer je van deze producten binnen krijgt, hoe groter de kater uiteindelijk wordt. Waarom staat champagne er dan bij, aangezien deze drank vrij licht van kleur is? In champagne zit gerst verwerkt, gerst zorgt voor de bubbels. Dit komt eerder in je bloedbaan, waardoor je ook eerder kans hebt op een heftige kater. Als je een echte liefhebber van deze dranken bent is het slim om een paar glaasjes te pakken en daarna over te gaan op doorzichtige drank.

Wat dan wel drinken?

Natuurlijk wil je ook weten wat je wel kan drinken om geen kater te krijgen. Zoals je al las kun je donkere dranken het beste vermijden. Zorg ervoor dat de drank zo kleurloos mogelijk is. Denk aan wodka of bijvoorbeeld gin. Wodka wordt gefilterd, waardoor de schadelijke stoffen eruit worden gehaald. Een goede mix is wodka-sprite. Let alleen wel op, voor je het weet ben je zo ver heen dat je de dag erna niks meer herinnert. Ik kan bevestigen dat wodka een goede drank is om een kater te voorkomen. Hou je niet zo van sterke drank en drink je liever wijn? Ga dan voor witte wijn. Witte wijn geeft de minst erge kater van alle soorten wijn.

Bier

Hoe zit het dan met bier? Dit is een dubbel verhaal. Sommige beweren dat je er een flinke kater van krijgt, dit komt doordat de kleur van bier donker is en er dus meer schadelijke bijproducten in zitten. Door bier krijg je wel sneller een vol gevoel, waardoor je het op een gegeven moment een stuk rustiger aan doet. Met sterke drank zou je ervoor kunnen kiezen om shotjes te doen, waardoor je minder snel vol zit en eerder het punt kan bereiken dat je de dag erna een flinke kater hebt.

Water

Ja, je leest het goed, er staat water. Ik bedoel natuurlijk niet dat je alleen maar aan de water moet gaan tijdens een festival. Geniet van je alcoholische drankjes en drink af en toe een glaasje water tussendoor. Dit is prettig voor je kater en je zorgt ervoor dat je niet uitdroogt door alle alcohol die je naar binnen gooit.

Toch een kater, wat nu?

Heb je alsnog een dikke kater gecreëerd en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Er is helaas geen middel die je kater weg kan toveren. Het is bijvoorbeeld wel slim om de dag erna veel water te drinken, wat te eten en goed uit te rusten. Het is niet bewezen dat vet eten helpt tegen een kater. Als het leven je te veel wordt door de hoofdpijn zou je een paracetamol kunnen nemen. Ibuprofen kan namelijk schadelijk zijn voor de maagwand, en sommige mogen het zonder maagbeschermer niet eens slikken.

Je weet nu dus wat je wel en niet moet drinken om een kater te voorkomen. De vraag is alleen of je je daar aan gaat houden 😉

7 oktober 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter