Concert als corona experiment

Concert als corona experiment

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022.

We willen allemaal snel mogelijk weer festivals en concerten kunnen bezoeken. Alhoewel de pandemie nog allesbehalve voorbij is, zijn veel onderzoekers en organisatoren bezig met het bedenken van alternatieven. Toch hebben Duitse wetenschappers op 22 augustus 2020 in Leipzig een popconcert voor een publiek van ruim 2.000 mensen georganiseerd, zonder anderhalve meter afstand. Zie het filmpje van NOS.

Verplicht testen

Het concert van de zanger uit Berlijn, Tim Bendzko, was gratis te bezoeken. Terwijl er eigenlijk naar 4.000 vrijwilligers werd gezocht, hadden iets meer dan 2.200 mensen zich ingeschreven voor het experiment. Toch kon het experiment nog steeds bruikbare resultaten opleveren. Het was van tevoren dus wel verplicht om je aan te melden, zodat iedereen een gratis corona-testkit thuisgestuurd kon krijgen. Alleen deelnemers met een negatieve uitslag konden binnenkomen, wel werd er voor de zekerheid bij de ingang nog de temperatuur van deelnemers opgenomen.

Het nieuwe normaal?

Wat zijn nou precies de risico’s van een corona-uitbraak bij een groot evenement met veel publiek? Denk daarbij aan sportstadions, congressen en concertzalen. Dat heeft een medische universiteit onderzocht. Het onderzoek werd geleidt door Stefan Moritz. Het doel is om te bestuderen hoeveel contact de deelnemers met elkaar hebben tijdens het concert en hoe het besmettingsrisico beperkt kan worden in afgesloten ruimtes. Ieder kregen zij een eigen kleine tracker, deze meet hoeveel anderen er om hen heen zijn en ook op welke afstand. Sensoren op het plafond brachten de bewegingen in de zaal in kaart. Er werd fluorescerende handgel uitgedeeld, daarmee kan na het concert met behulp van UV-lampen gekeken worden welke oppervlakken het meest aangeraakt werden.

In oktober worden de resultaten van het experiment verwacht. Zal deze manier van concerten houden het nieuwe normaal worden? Hierover houden we je op de hoogte.

 

24 augustus 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter