‘Corona Greencard’ voor mensen met vaccinatie

‘Corona Greencard’ voor mensen met vaccinatie

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.

De ‘prik naar vrijheid’ komt steeds dichterbij, alleen er is nog maar 60 procent die het ‘durft’ te nemen. Wat zal er moeten gebeuren om de mensen straks massaal over te halen zich te laten vaccineren? En wat als je je niet laat vaccineren?

Weerstand

Het effect van de prik op de lange termijn baart vooral zorgen. “Het kabinet moet snel zijn, want anders wordt die groep met weerstand alleen maar groter’’, zegt Rick van Baaren, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gespecialiseerd in gedragsbeïnvloeding.  Hoe dichterbij het vaccin komt, hoe minder belangstelling om de prik te gaan halen. “Dat komt omdat het nu actueel is. Eerder was vaccineren een hypothese, nu komt iedereen voor de keus te staan.’’

Interactief spel

Marketeer Vincent van Dijk heeft een plan: een intellectueel beloningssysteem, om met z’n allen uit de intelligente lockdown te komen. Hij denkt dat gamification goed helpt in deze situatie. Een soort interactief spel, compleet met levels en beloningen. “Pas bij het bereiken van een bepaalde vaccinatiegraad kan het hele land weer open. Code Green. Hoe meer gevaccineerden er zijn, hoe meer levels je kunt toevoegen. Een routekaart voor de terugreis.’’ Plaats bijvoorbeeld een groene badge op je profiel of een groene vlag voor je huis te hijsen, om zo dus letterlijk het effect te laten zien dat Nederland langzaam weer groen kleurt en veilig wordt.

Weer naar festivals

Met de Corona Greencard hebben we meer vrijheid en kunnen we dus ook weer naar festivals toe. Zou jij je laten vaccineren om naar evenementen te mogen gaan? Van Dijk heeft ook een oplossing als mensen zich niet willen laten vaccineren. “Die kunnen ook echt wel naar een festival, zolang ze zes dagen ervoor worden getest én op het moment zelf. Het is dus niet: zonder prik mag je niks, maar in de praktijk gaat het toch wel gebeuren dat je met vaccin meer mag.”

 

Bron: AD

 

23 november 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter