De voorbereiding van een testfestival: hoe werkt het?

De voorbereiding van een testfestival: hoe werkt het?

De eerste twee testfestivals vinden op zaterdag 13 (dance) en zondag 14 maart (pop) plaats op het festivalterrein in Biddinghuizen, waar normaal Lowlands en Defqon.1 plaatsvinden. In totaal mogen er 1.500 bezoekers aanwezig zijn bij deze Back to Live events, georganiseerd door Fieldlab Evenementen, die weer samenwerken met de overheid en evenementensector. Maar hoe hebben deze mensen toegang gekregen tot deze festivals, en moet je testen of in quarantaine? Allemaal vragen die voor de komende ‘echte’ festivals mogelijk ook interessant zijn.

Update 10 maart 2021: Het ministerie van VWS meldt dat de corona-testapp dit weekend al gebruikt wordt bij de testfestivals. Alle bezoekers worden vooraf getest en de uitslag zal in de speciale app verschijnen. Later zal de app mogelijk ook gebruikt worden om je vaccinatie te registreren zodat je dit als bewijs kunt laten zien bij het betreden van een evenement.

In de wachtrij voor tickets

De ticketprocedure voor de testfestivals verliep hetzelfde als voor een normaal festival. Met z’n allen in de digitale wachtrij en hopen dat je er doorheen komt. Er zijn echter wel een paar trucjes om te zorgen dat je eerder in de digitale wachtrij staat. Voor de testevenementen was de rij vrij lang, meer dan 100.000 mensen waren geïnteresseerd om de events bij te wonen. Een select groepje fans, 1.500 per event, mag nu genieten van de eerste festivals. Festival Fans zit daar gelukkig bij, want hoe werkt de testprocedure vervolgens?

Speciale app: Close

MOJO en ID&T, de grootste festivalorganisaties van Nederland, zijn samen met de instanties verantwoordelijk voor de testevents. Ze hebben een speciale app gelanceerd voor de bezoekers: Close. Hierin staat alle informatie en voorwaarden die verbonden zijn aan deze events. Je moet je als bezoeker bijvoorbeeld voor- en na het evenement laten testen. Dit kan in vier locaties door Nederland (Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht). De vrijdag voor- en vrijdag na het event dien je een PCR test af te nemen. Je hoeft voor- of na het evenement niet in quarantaine. De Close app ziet er als volgt uit:

Bubbels op het festival?

Alles draait om testen: wat is er wel- en niet mogelijk en waar komen de (mogelijke) besmettingen vandaan? Als je op vrijdag voor het festival positief bent getest dan heb je pech, alle bezoekers die een negatieve PCR test kunnen overleggen mogen binnen. Bij de testconcerten werden bezoekers ingedeeld in verschillende bubbels. Dit is naar verluidt bij de testfestivals anders geregeld. Alle bezoekers moeten een mondkapje dragen maar kunnen wel vrij bewegen. De organisatie kan wel verschillende controles doen, zoals het meten van je temperatuur. Geheel vrij feesten is voor sommigen dus nog niet mogelijk, maar met honderden festival fans genieten van de muziek en sfeer wel!

Bij gunstige testresultaten zal er steeds meer mogen. Ook wordt er steeds, sneller, meer gevaccineerd. Dit in combinatie met het groeiende aantal sneltesten wat beschikbaar komt kan ervoor zorgen dat we deze zomer hopelijk weer op de oude, normale manier kunnen festivallen. Mogelijk moet je via een bewijs of app een vaccinatiepaspoort, of geencard laten zien, en dat is het aan de bezoeker of ze dat er voor over hebben.

9 maart 2021

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter