Is een vaccinatiebewijs nodig om weer naar festivals te gaan?

Is een vaccinatiebewijs nodig om weer naar festivals te gaan?

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.

Het kabinet werkt momenteel aan een vaccinatiepaspoort waarmee bezoekers onder andere weer festivals zouden kunnen bezoeken. In dit paspoort zal te zien zijn dat je tegen COVID-19 gevaccineerd bent. Ook is het kabinet bezig met de CoronaCheck-app. Lees hieronder alles over het vaccinatiepaspoort en de app.

De CoronaCheck-app

Kortgeleden is de Close app al gelanceerd speciaal voor de testfestivals. In deze app ontvang je o.a. updates over evenementen die je gaat bezoeken, kan je een coronatest inplannen voorafgaand aan je bezoek en nog veel meer. Onlangs heeft het kabinet ook de CoronaCheck app ontwikkeld dat als toegangsbewijs zal dienen voor o.a. festivals en bioscopen. In deze app kan je je vaccinatiebewijs (vaccinatiepaspoort) toevoegen of kan je aantonen dat je negatief getest bent.

Mocht je inderdaad beschikken over een negatief testbewijs dan zet de app dit automatisch om naar een QR-code. De app is zo ontwikkeld dat de medewerkers die bij de ingang de QR-code scannen niet kunnen zien of het gaat om een negatieve test óf dat je bent gevaccineerd. De app wordt in april gelanceerd en is later te downloaden. Minister Hugo de Jonge geeft wél duidelijk aan dat het kabinet geen (indirecte) vaccinatieplicht gaat invoeren. Iedereen moet namelijk vrij zijn in zijn eigen keuze.

Is dit het nieuwe normaal?

De Sociaal-Economise Raad (SER) adviseerde het kabinet dat deze vorm van een toegangsbewijs vooral als hulpmiddel zal moeten gaan dienen tijdens het versoepelen van de maatregelen. Het SER wil dat de inzet van de testbewijzen echter tijdelijk ingevoerd worden. Of dit het nieuwe normaal gaat worden is dus vrij onwaarschijnlijk, maar er zal in het begin bij festivals zeker mee worden gewerkt.

 

9 maart 2021

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter