Digitaal testbewijs mogelijke oplossing voor doorgaan van festivals

Digitaal testbewijs mogelijke oplossing voor doorgaan van festivals

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over de laatste ontwikkelingen in 2022.

Evenementen laten plaatsvinden in tijden van corona, hoe gaat dat er precies uit zien? De regering heeft toestemming gegeven voor het organiseren van testevenementen in januari, die ondanks de strengere maatregelen die deze week zijn ingevoerd toch mogen doorgaan. Bij deze proeven mogen alleen bezoekers aanwezig zijn die negatief zijn getest op corona en zou de anderhalvemeterregel kunnen worden losgelaten.

Sneltesten voor een evenement

Er wordt al langere tijd gepraat over de sneltest en zoals het er naar uitziet komt deze snel in de praktijk tot zijn werk. De stuurgroep Fieldlab werkt achter de schermen al tijden aan een achttal grootschalige proefevenementen. Om weer veilig naar een evenement te kunnen is het idee dat bij het kopen van een ticket je meteen een afspraak maakt voor een corona-sneltest. Bij bijvoorbeeld een corona-snelteststraat naast de locatie van het evenement of bij een andere testlocatie bij jou in de buurt. Dat vertelt Michael Guntenaar, Chief Digital Officer bij ID&T en medeverantwoordelijk voor de app die dit mogelijk moet maken.

Digitaal bewijs

De uitslag van de sneltest wordt dan digitaal vastgelegd in een app met je persoonlijke gegevens. Met de digitale testbewijzen kan de uitslag van een coronatest worden gekoppeld aan de identiteit van een persoon. Om fraude te voorkomen wordt er bij toegangscontrole gevraagd om de testresultaten die de organisatie op echtheid kan toetsen.

‘Niemand doet zo’n staaf voor de lol in z’n neus” zegt Guntenaar. “Maar we hebben afgelopen week in een praktijktest met echte mensen gevalideerd: hoe doen we het op een manier die zo prettig mogelijk is voor de bezoeker? We willen zorgen dat jij controle hebt over je eigen informatie en de drempel voor zo’n test zo laag mogelijk is. Het wordt natuurlijk heel moeilijk om straks tienduizend mensen in de rij voor de Ziggo Dome te gaan testen, dus dadelijk kun je niet alleen testen op locatie bij het evenement, de voorkeur gaat juist uit naar decentrale locaties die zijn aangesloten bij dit systeem.”

 

Bronnen: AD & 3voor12

Afbeelding: Mysteryland

17 december 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter