Festival met duizenden bezoekers in China

Festival met duizenden bezoekers in China

Dit artikel is verouderd. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen over corona in 2022? Check onze nieuwe festival blog.

Er wordt weer volop feest gevierd in China. Na de heropening van clubs en discotheken in China, zijn festivals ook weer toegestaan. Alsof het coronavirus nooit heeft bestaan staan duizenden festivalgangers op het CEA-festival in Chengdu mee te springen op de muziek. De stad ziet al maanden geen nieuwe besmettingen meer. “De laatste keer dat dit kon was vorig jaar december”, zegt muziekondernemer Paul Neuteboom van Brotherhood Music, één van de organisatoren van het festival. Hij is dolgelukkig.

Social distance speelt geen rol

Het festival stond eigenlijk gepland in april, waarbij o.a. dj Martin Garrix zou optreden. Niet alleen dit festival, maar ook evenementen in andere delen van China moesten worden afgelast. Dit zorgde voor veel ontslagen in binnen- en buitenland en het werd een moeilijke periode. China heeft in een strenge lockdown gezeten. In de loop van het voorjaar kwam het normale leven weer langzaam op gang. Social distance speelt geen rol meer en grootschalige festivals krijgen weer de ruimte.

De bezoekers van het CEA-festival moeten zich registreren met hun gezondheidsapp. Alleen mensen met een groene code mogen naar binnen, zij vormen dan geen risico. Ook worden er bij de ingang temperatuurchecks gedaan en bezoekers worden aangespoord een mondkapje te dragen, maar velen worden snel weer weggestopt. “Er zullen altijd risico’s zijn, maar ik maak me niet meer zo’n zorgen”, zegt een festivalbezoeker. “Ik ben blij dat we weer mogen.”

Smaakt naar meer

Door de nog geldende reis- en quarantainebeperkingen ontbreken er een aantal grote internationale artiesten, deze buitenlandse dj’s konden niet op tijd worden ingevlogen. Dj’s Alesso en Eric Prydz zijn wel te zien met vooraf opgenomen sets op grote schermen. Ook techno-dj Attack stond dit weekend op het festival achter de mengpanelen.

“Ik denk dat we nu zo’n 6000 à 7000 mensen hebben staan”, zegt Paul Neuteboom. “Het had wat mij betreft nog wel wat drukker gemogen, misschien is er nog wat terughoudendheid om met zijn allen echt weer los te gaan. Maar als je de blijdschap ziet bij de artiesten en bij het publiek, smaakt dit naar meer. Dit biedt echt weer hoop.”

 

Dat na 10 maanden in China festivals weer toegestaan zijn klinkt als goed nieuws. In Nederland zijn alle festivals sinds april afgelast, zou het kunnen betekenen dat er in het voorjaar van 2021 bij ons festivals ook weer mogelijk zijn?

Bron: NOS

5 oktober 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter