Festivalgangers VS Geluidsniveau
Het Parool kwam vandaag met een nieuwsbericht over de toenemende gehoorschade naar buiten. De keel-, neus- en oorartsen ( kno-artsen ) roepen het evenementensector op om de decibelnorm te verlagen. De oorzaak hiervan is de toenemende gehoorschade, die tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt onder de jongeren. Wat heeft dit eigenlijk te maken met de festivalgangers?
Geluidsniveau
De discussie over wat het maximale geluidsniveau in het evenementensector zou moeten zijn, duurt al jarenlang. Om te zorgen dat de bezoekers van evenementen van de muziek kunnen genieten zonder gehoorschade op te lopen, maakte het ministerie voor het eerst afspraken over geluidsniveaus. Uit onderzoeken stelde het ministerie in 2018 vast, dat de maximale gemiddelde geluidsniveau in de evenementensector 103 dB per kwartier mag zijn.
De norm van 103 dB werd doorgevoerd bij alle concerten, festivals en clubs in Nederland. Echter kon de ministerie de bezoekers niet verzekeren dat de geadviseerde maximale geluidsniveau volledig veilig is voor het gehoor. Het RIVM ging er namelijk vanuit dat elke bezoeker speciale oordoppen zou dragen, die je tegen gehoorschade zouden beschermen. Je kunt immers al gehoorschade oplopen, wanner je de 85 dB bereikt bij een langdurige blootstelling.
Gehoorschade
Op het moment dat je op een festival staat, merken de meeste bezoekers eigenlijk vrij weinig van het hoge geluidniveau. De meeste festivalgangers vinden het juist leuk wanneer de muziek heel hard staat en vinden dat de echte festivalervaring. Wel geven veel mensen aan, dat ze na afloop en soms zelfs tijdens een festival wel eens last hebben van de muziek die eigenlijk veel te hard staat. Wij hebben dan ook via social media aan jullie gevraagd, of jullie er ook last van hebben. Ongeveer 60% heeft aangegeven wel eens last te hebben van het geluidsniveau. Deze schade is dan korttijdig.
Wanneer je vaak te maken krijgt met een te hoog geluidsniveau op festivals kun je ook verschillende soorten gehoorschade oplopen op langere termijn. Je kunt last krijgen van lawaaislechthorendheid, waarbij je bepaalde toonhoogtes niet meer hoort. Daarnaast kun je tinnitus krijgen. Hierbij krijg je last van allerlei piep-, suis- en bromgeluiden. Ook kun je last krijgen van hyperacusis. Dit is een aandoening waarbij je gehoor overgevoelig is bij alledaagse activiteiten. Om dit te voorkomen, moet je dus gewoon oordoppen dragen tijdens een festival. Niemand zit namelijk te wachten op langdurige gehoorschade en zoveel moeite om het te voorkomen kost het nou eenmaal niet.
Geluidsoverlast
Naast de gehoorbeschadiging bij festivalgangers krijgen festivals ook vaak te maken met veel klachten over geluidsoverlast voor de omwonende personen. Zo zijn er dit jaar al honderden meldingen gemaakt wat betreft geluidsoverlast door festivals in Nederland. Over onder anderen Awakenings, Defqon.1 en A Day at the Park kwamen dit jaar veel klachten binnen. Het festival Psy-fi kon zelfs niet meer plaats vinden dit jaar, door een aangespannen rechtszaak van de buurtbewoners tegen het geluidsoverlast tijdens het festival. Het geluidsniveau is dus zelfs hinderend voor de omgeving, ook al hielden al deze festivals zich aan de geluidsnormen.
Hoe verder
Hoe het verder zal gaan is nog de grote vraag. Zullen er nieuwe geluidnormen komen op festivals? Of zal het dragen van oordoppen verplicht worden op festivals? Wij raden jullie in ieder geval aan om het lot al in je eigen handen te nemen en zelf uit voorzorg al oordoppen te gaan dragen tijdens een festival.
28 september 2022