Festivals verhogen massaal ticketprijzen; zijn festivals nog wel te betalen?

Festivals verhogen massaal ticketprijzen; zijn festivals nog wel te betalen?

De voorbereidingen op aankomend festivalseizoen zijn in volle gang. Zo maakte Lowlands woensdag de ticketprijzen voor het festival in 2023 bekend. Net zoals vele andere festivals voert ook Lowlands een prijsstijging door: van €255 naar €300. Festival Fans deed onderzoek naar de ticketprijzen ten opzichte van het vorige festivalseizoen. Daaruit blijkt dat de ticketprijzen gemiddeld ruim 14% stijgen. Alle ticketprijzen van vorig jaar en aankomende edities zijn terug te vinden op onze festivalpagina’s.

Prijsstijgingen tot 50%
De hoogste prijsstijging die we tegenkomen is van het festival Jera on Air. Daar stijgt een weekendticket met 50% van €100 naar €150. Ook Zwarte Cross verhoogt de prijzen flink, een dagticket kost zo’n 38% meer in 2023. Daarbij moet wel gezegd worden dat Zwarte Cross nog steeds een van de goedkoopste festivals is met de prijs van €45 voor een dagticket. Ook grote festivals als Concert at SEA, Intents en Paaspop verhogen de tickets met meer dan 20%.

Niet elke organisatie verhoogt tickets
Er zijn ook festivals waar de ticketprijs gelijk blijft t.o.v. vorig seizoen. Zo betaal je voor Awakenings Summer Festival en Pal Mundo dezelfde prijs. Het Zeeuwse City of Dance Festival verlaagt de prijs zelfs met 5%. Dit zijn echter uitzonderingen, bij de rest van de festivals betaal je meer voor een kaartje dan vorig jaar.

Kiezen tussen festivals
Ondanks de prijsstijgingen blijven festivals uitverkocht raken, vooral de grotere festivals hebben daar geen problemen mee. Zo zijn er voor Paaspop geen weekendtickets meer beschikbaar. Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross zijn zelfs al uitverkocht. De kleinere festivals zullen het echter lastiger krijgen om alle tickets te verkopen. We spraken verschillende bezoekers over de prijsstijgingen.

“Alles wordt duurder tegenwoordig. Dit zal met festivaltickets ook zo zijn helaas. Voor mij wordt het dit jaar echt kiezen tussen Down The Rabbit Hole of Lowlands.” Sjors, 22 jaar.

“Het blijft pijnlijk, maar ook dit jaar is er weer een forse stijging in de prijzen van festivaltickets. Als het zo doorgaat wordt het kiezen. Buiten de ticketprijzen stijgt namelijk ook de prijs van het eten en drinken op een festival. Tegenwoordig betaal je bijna €7,- voor een pizzapunt en €5,- voor een flesje water.” Britt, 20 jaar

“Ik vind het iedere keer nogal lastig als iemand vraagt of ik meega naar een festival. Dan vraag ik natuurlijk hoeveel het kost en dan schrik ik me rot van de prijs. Toch wil ik met mijn vriendinnen naar festivals blijven gaan.” Lisa, 20 jaar

3 februari 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter