Garantiefonds: vanaf 1 juli weer festivals?
Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.
Goed nieuws voor alle festival fans! Het kabinet heeft namelijk een garantiefonds opgesteld voor festivalorganisatoren zodat deze met minder risico kunnen beginnen met het plannen van festivals deze zomer. De extra steun bedraagt 300 miljoen euro, verdeeld over de gehele cultuursector. In dit artikel lees je wat dit voor de festivals betekent.
Wat houdt het garantiefonds precies in?
Festivalorganisaties beginnen vaak ruim op tijd met het plannen van de volgende editie, soms zelfs al een jaar van te voren. Sinds het coronavirus ook in Nederland is opgedoken heerst er grote onzekerheid in de evenementenbranche. Het is lastig te voorspellen wanneer festivals weer georganiseerd mogen worden, daardoor dekken de verzekeringsmaatschappijen ook niet alles meer. Een festival is door deze onzekere periode bijna niet meer te verzekeren tegen het virus. De overheid heeft deze rol als het ware overgenomen met het garantiefonds. Hier zit 300 miljoen euro in om gemaakte kosten (deels) te dekken als het evenement toch moet worden afgelast. De details van de regeling worden later bekend gemaakt.
Fonds gaat pas op 1 juli in
Om aanspraak te maken op het garantiefonds dient het festival pas na 1 juli gepland te worden. Dat zou betekenen dat het tot deze datum zeer lastig wordt om een evenement te plannen. Je loopt dan als organisatie namelijk het risico dat je kosten niet gedekt zijn, in ieder geval niet door het fonds. De vraag is natuurlijk of er tegen die tijd überhaupt festivals met tienduizenden bezoekers georganiseerd mogen worden. Het is zaak dat er zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen gevaccineerd moeten worden. Door de datum op 1 juli te zetten zie je al wel een verschuiving van festivals die doorgaans vóór deze datum worden georganiseerd. Deze festivals worden nu mogelijk later in de zomer ingepland. Een voorbeeld is Soenda Festival (van 22 mei naar 28 augustus), en Paaspop (2 t/m 4 april) denkt er aan om het festival naar september te verplaatsen. Alles om meer tijd- en zekerheid te winnen.
Reacties uit de festivalwereld
Wat vinden de organisatoren zelf van het garantiefonds? Een woordvoerder van een van de grootste organisaties, MOJO, reageert als volgt: “De exacte details moeten we afwachten, maar we kunnen nu eindelijk van start met de echte organisatie van de festivals. Voor ons is er nu voldoende zekerheid om te gaan werken. Zodra er op de noodknop wordt gedrukt, wordt een deel van de kosten vergoed. Dat is heel prettig.” MOJO zit o.a. achter Lowlands, WOO HAH! en Pinkpop. Laatstgenoemde valt voor 1 juli, het is nog niet zeker wat er met deze festivals gebeurd. Niek Murray, directeur van Pinkpop, laat het volgende weten: “We zouden het festival moeten gaan verplaatsen, iets anders doen of het festival in een andere vorm organiseren. Maar dat zou echt heel jammer zijn na vijftig geweldige jaren. De kogel is nog niet door de kerk, maar de kans dat we in juni op Pinkpop staan zoals het bedoeld was, wordt kleiner en kleiner. Met de toezegging dat het pakket vanaf 1 juli is – we moeten de details nog afwachten – is het steeds realistischer dat het festival niet doorgaat.”
Is 300 miljoen euro genoeg om alle festivalorganisaties overeind te houden, mocht het vanaf 1 juli nog niet mogelijk zijn? Er ontbreken nog veel details in het plan. Johan Dortmand, van het festivalcollectief Front of House, heeft nog vele vragen: “Of we er echt iets mee kunnen, hangt van de voorwaarden af. Wat wordt er wel of niet betaald? En het zou hier om een lening gaan. Hoe moeten we daar mee omgaan? We zijn heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien.” Binnenkort horen we ongetwijfeld meer over de voorwaarden van het fonds.
22 januari 2021