Geluidsniveau op festivals moet weer flink omlaag

Geluidsniveau op festivals moet weer flink omlaag

Volgens de gezondheidsraad moet het maximale toegestane geluidsniveau op festivals en concerten weer flink verlaagd worden. Om er zeker van te zijn dat het geluid veilig is voor iedereen zou het niveau van 103 decibel naar 100 decibel moeten worden verlaagd en dat is niet zomaar iets, dit betekent namelijk een halvering van de geluidsenergie.

De reden van deze verandering is het beginnende gehoorverlies onder kinderen. Uit een onderzoek van BMJ, die in dertig landen is uitgevoerd, blijkt dat de helft van de jongeren risico loopt op gehoorverlies vanwege de te harde muziek op festivals en concerten. Uit een Rotterdams onderzoek van JAMA Network, waar rond de 3.300 kinderen tussen de negen en elf jaar is gehouden, blijkt zelfs dat 1 op de 7 kinderen op die leeftijd al beginnende gehoorverlies hebben opgelopen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat zelfs dat er momenteel wereldwijd meer dan 430 miljoen mensen last van gehoorverlies hebben.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) betwijfelt echter of de toenemende gehoorschade onder kinderen wel kan worden opgelost door het verlagen van het geluidsniveau in die sector. De directeur Berend Schans is van mening dat ook een lager geluidniveau niet zonder risico zal zijn. De bezoekers gaan er namelijk vanuit, dat wanneer het geluidsniveau als veilig wordt gesteld, dat ze dan geen gehoorbescherming nodig hebben en daar ligt het probleem.

De maatregelen zullen geen volle garantie tegen gehoorschade bieden. Zo adviseert de Gezondheidsraad dan ook aan het kabinet, om het gebruik van gehoorbescherming aan te raden bij een niveau van 100 decibel of meer onlangs de verlaging van het geluidniveau. Dit zal moeten gelden voor zowel festivals en concerten als voor cafés en sportscholen. Gehoorschade heeft een grote impact op het leven van mensen. Het is nou eenmaal omkeerbaar en je kunt er vrij weinig tegen doen als het zover is gekomen. De enige manier om het tegen te gaan is om er zelf voor te zorgen dat je jezelf beschermt.

Om meer te weten te komen over het geluidsniveau op festivals en de mogelijke gehoorschades die je kunt oplopen, kun je ook ons artikel: Festivalgangers VS Geluidsniveau lezen.

30 november 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter