Heb je een vaccin nodig om festivals te bezoeken?

Heb je een vaccin nodig om festivals te bezoeken?

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.

Wordt in 2021 een concert of festival het exclusieve terrein voor mensen die een vaccinatie tegen corona hebben? “Ik snap dat het lastig is, maar we moeten het erover hebben”, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals.

Het ‘oude normaal’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kwam dinsdag voort met zijn idee dat mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, mogelijk van bepaalde voordelen gaan genieten tegenover mensen die niet gevaccineerd zijn. Hij sprak woensdag dan ook al van een ‘misverstand’. Maar kunnen mensen die gevaccineerd zijn inderdaad eerder terug naar het ‘oude normaal’?

“Als het coronavaccin straks breed beschikbaar is in Nederland, moeten festivals en poppodia onderscheid kunnen maken tussen wie gevaccineerd is tegen corona, en wie niet.” zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. Alhoewel hij het nog niet meteen over vaccinaties wilt hebben, ziet hij wel de mogelijkheid om toegang te weigeren aan niet-gevaccineerden een gelegenheid om festivals weer te laten plaatsvinden. “Ik denk ook dat het goed is voor de maatschappij. Dat burgers gewoon weer leuke dingen kunnen doen, en ergens van kunnen genieten.”

Redding

Kasper Jorissen, de oprichter van festival Thuishaven, is zeer enthousiast over het idee van Schans. “Het zou de redding van onze nachtcultuur en ons bedrijf zijn. Mensen vieren elke week bij ons het leven.” Verder vindt hij het ook een goed idee om gevaccineerden eerder toegang te geven tot festivals. “Ik ben benieuwd of er één ondernemer is in de Nederlandse nachtcultuur die daartegen is. Wij hebben van alles geprobeerd, van terras tot drive-thru, maar we hebben geen permanent festivalterrein inclusief club gebouwd om een grand café te voeren.”

Jezelf laten vaccineren wordt niet verplicht, maar wat als het de enige manier is om nog festivals te kunnen bezoeken?

17 november 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter