Hoe krijg ik mijn geld terug als een festival niet doorgaat?
Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.
De maatregelen blijven veranderen. De ene keer kan een festival weer doorgaan en dan voor een langere tijd weer niet. De vraag is alleen bij veel mensen: “Hoe krijg ik mij geld terug voor een festival en wat zijn de mogelijkheden?”.
Met de nieuwe aankondigingen en waarschijnlijk een vervroegde persconferentie ziet het er niet goed uit voor alle festivals en dance-evenementen. Voorheen konden veel mensen ervoor kiezen om hun kaartje mee te nemen naar volgend jaar, maar opvallend is dat veel organisaties ervoor kiezen het geld terug te betalen aan de tickethouders.
Iedereen een eerlijke kans
Sommige mensen lopen nu al bijna 2 jaar met hetzelfde kaartje en hebben tot op heden het festival nog steeds niet kunnen bezoeken. Veel organisaties kiezen om die reden er dan ook voor het geldbedrag terug te betalen en iedereen een eerlijke kans te geven bij de nieuwe aankondiging van de kaartverkoop. Wanneer organisaties dit niet doen hebben zij maar weinig kaarten die zij het jaar erna in de verkoop kunnen doen, door alle gecancelde evenementen. Op die manier begint de organisatie met een schone lei en krijgt iedereen een eerlijke kans.
Keuze doorgeven
Andere organisaties kiezen er wel voor om de keuze bij de kaarthouder neer te leggen. Een voorbeeld hiervan is Awakenings, zij hebben de kaarthouders drie keuzes gegeven. De eerste keuze was om niks te doen en dan is je ticket automatisch geldig voor Awakenings Easter. De tweede keuze die zij gaven was om een voucher aan te vragen zodat jij zelf een andere dag of het zomerfestival van hun kan bezoeken. Als derde optie gaven zij de keuze om het geldbedrag uit te laten betalen.
Kaartje gekocht via Ticketmaster
Wanneer je je kaartje via de officiële verkoper Ticketmaster hebt gekocht dan krijg je vrij gemakkelijk je geld terug. Hierbij is wel het nadeel dat mocht jij een kaartje van iemand hebben overgekocht jij het geld niet op je rekening ontvangt. Het is namelijk zo dat de terugbetaling vanuit Ticketmaster gebeurd op dezelfde rekeningnummer als waarmee de tickets zijn gekocht.
Mocht het kaartje dus via doorverkoop zijn bemachtigd, dan kan het zijn dat de persoon die het originele kaartje heeft gekocht de terugbetaling houdt. Op het moment dat jij een tweedehands ticket koopt bij een externe partij staat Ticketmaster vanaf dat moment buitenbeeld. Je moet dus goed vertrouwen hebben.
Toch een tweedehands ticket gekocht
Bij sites zoals TicketSwap kan je als particulier je kaartjes doorverkopen. Wanneer er in dit geval dus sprake is van dat de originele koper het geld terug krijgt, is er een optie dat TicketSwap de koper en verkoper in contact met elkaar brengt. Mocht de verkoper niet reageren is er de mogelijkheid om een notificatie te sturen en werkt dat niet dan wordt de verkoper geblokkeerd tot het geld is terug betaald.
Bij andere festivals wordt er bij verkoop van een ticket via TicketSwap, het ticket wel automatisch omgezet naar de ‘nieuwe’ eigenaar en betaalrekening. Wanneer dan een festival wordt geannuleerd kan TicketSwap de kopers hun geld direct terug storten en ontvang jij dus gewoon het geld op je rekening.
Het is daarom erg belangrijk om de website van de festivalorganisatie langs te gaan en te kijken naar de voorwaarden die zij hebben over het doorverkopen en het kopen van tweedehands tickets. Ticketmaster heeft op haar website staan hoe je via hun tickets kan doorverkopen aan andere fans, dus de mogelijkheid is er wel alleen niet via een externe partij. Iets wat je nu ook steeds meer ziet bij organisaties, is dat je op hun website je ticket kan aanbieden mocht jij niet meer naar het festival kunnen en dan wordt deze via de website aan iemand anders verkocht. Hierbij kan geen winst worden gemaakt en dit zorgt er ook voor dat er minder doorverkoop is.
25 november 2021