Hoe was jullie eerste festivalervaring?

Hoe was jullie eerste festivalervaring?

Eindelijk is het zover je gaat voor het eerst naar een festival, maar hoe was jouw eerste festivalervaring eigenlijk? Vond je het leuk of was het overweldigend? Wij spraken vier festivalliefhebbers over hoe zij hun eerste festival hebben ervaren. De namen van de gesproken personen zullen anoniem blijven.

Wat is het eerste festival waar je naar toe bent geweest en wanneer was dat?
C – Mijn eerste festivals waren 538 Koningsdag en Dancetour, maar dat zie ik eigenlijk niet echt als festivals denk ik. Mijn officiële echte festival was op Bonaire. Het was een klein festival waar veel bekenden van mij rondliepen. Dit was trouwens ook de eerste keer dat ik voor het eerst iets ging gebruiken.

S – Mijn eerste echte festival waar ik naar toe ben geweest was Straf_Werk in Amsterdam ongeveer twee jaar geleden. Hier ben ik toen samen naartoe geweest met twee vriendinnen.

T – Mijn eerste festival was Breakfest in Landgraaf. Dit was een Urban & skate-cultuur event waarbij jongeren kennis kunnen maken met de toffe kanten van Urban sports & living. Het festival richt zich ook echt op jongere kids, dus ik was zelf ook pas 12 geloof ik. Dit was in 2012.

J – Mijn eerste festival was Kingsland Amsterdam in 2017 tijdens Koningsdag. Dit vond ik zelf geen festival te noemen, dus ik zeg graag dat Mysteryland 2017 mijn eerste was.

 

Hoe heb jij je eerste festival ervaren?
C – Ik heb echt genoten van mijn eerste festival en kijk er nog met heel veel plezier op terug. Het was een fijn gevoel om met alle mensen waar ik op dat moment mee om ging even te genieten. De muziek was top en ik vond het heel tof dat er verschillende stages waren waar steeds een hele andere vibe was.

S – Ik vond Straf_Werk echt een heel leuk festival. Het terrein was lekker groot en er waren genoeg stages. Daarnaast vond ik de sfeer die er hing fijn en werd er goede muziek gedraaid.

T – Ik vond het een ontzettend leuke middag en heb veel dingen kunnen doen die ik nog nooit eerder had gedaan. Van BMX tot graffiti. De spectaculaire shows van de sporters zorgde ervoor dat er ook echt vermaak was buiten de activiteiten die ik zelf kon doen.

J – Ik had echt nog nooit zoiets meegemaakt. Ik vond het zelf heel intens en overweldigend. Ik ging samen met twee vriendinnen en sloten ons aan bij haar vriend en zijn vrienden. Zelf had ik niet zoveel met hun dus ik voelde mij een beetje ongemakkelijk. Het festival zelf was echt waanzinnig. Ontzettend veel verschillende mensen en iedereen was vrolijk. Het was wel mega warm, wat ik me kan herinneren.

 

Hoe heb je je voorbereid op je eerste festival?
C – Ik heb mij niet echt voorbereid. Ik heb vooraf goed gegeten, gedronken en vervoer geregeld, maar dat was het eigenlijk.

S – Ik ben weken van te voren gaan bedenken welke outfit ik aan kon doen naar het festival. Daarnaast heb ik ook van te voren vervoer geregeld aangezien ik niet in de buurt van Amsterdam woon. Verder heb ik gekeken naar hoeveel geld ik wilde uitgeven op het festival zelf. Ook heb ik van te voren op de website gekeken naar de line-up en timetable zodat ik wist wanneer ik welke stage wilde bezoeken.

T – Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit een lastige vind. Ik was natuurlijk nog kei jong en ging de eerste keer met mijn ouders mee. Wel sprak ik daar met vrienden af om rond te struinen over het terrein. Ik heb hier verder geen speciale voorbereidingen voor getroffen.

J – Ik ben gelijk naar een campingfestival gegaan, dus ik had een hele lijst gemaakt met spullen die ik niet moest vergeten. Achteraf had ik natuurlijk veel te veel mee. Ik had goed geslapen de nacht ervoor en ervoor gezorgd dat ik goed had ontbeten.

 

Wat waren je verwachtingen van tevoren? Klopte deze verwachtingen?
C – Ik had verwacht dat het enorm druk zou zijn en er veel verschillende stages zouden zijn. Ik wist niet goed welke muziek ik leuk zou vinden voor mijn eerste festival, maar ik kwam op dat festival erachter dat ik eigenlijk heel goed ga op techno. Daar is dan ook mijn liefde voor technofestivals ontstaan. De verwachtingen die ik had klopte dus wel.

S – Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik had wel verhalen gehoord van andere mensen over hoe hun eerste festival was, maar ik heb het eigenlijk gewoon over mij heen laten komen.

T – Ik was nog nooit op een festival geweest en Breakfest is dan ook niet een festival van hoe we ze tegenwoordig kennen. Er was wel een tent met artiesten en Dj’s, maar vooral veel sport, graffiti, workshops en shows. Ik had op internet wel het een en ander gevonden over een eerdere editie die in 2011 was, dus ik had wel een redelijk beeld. Het was echter boven mijn verwachting met hoe groot het evenement was en hoeveel bezoekers dit trok.

J – Ik had zelf eigenlijk niet heel veel verwachtingen, alleen dat het super leuk zou worden. Achteraf als ik er nu op terug kijk vind ik het jammer dat ik er niet met mensen naartoe ben gegaan die ik allemaal leuk vond en waarbij ik mij meer op mijn gemak voelde.

 

Welke tips zou je iemand meegeven die voor het eerst naar een festival gaat?
C – Er zijn eigenlijk vier tips die mij meteen te binnen schieten. Als eerste is het belangrijk dat je goed van tevoren eet en checkt welke muziek er gedraaid zal worden. Daarnaast is het belangrijk dat je met mensen gaat waarvan je weet dat je het leuk gaat hebben. Tot slot, draag laagjes kleding en neem ook niet teveel kleding mee, want je kan je daar aan gaan irriteren.

S – Zorg ervoor dat je een leuke en comfy outfit aantrekt en voor de rest het gewoon over je heen laten komen en vooral ervan te genieten.

T – Vooral met het oog op muziek ook, maar ook festivals als Breakfest, is het naar mijn idee belangrijk dat je gewoon lekker niet te veel nadenkt en er op uit gaat. Je ziet vanzelf wel hoe het is en of het bevalt. Op deze manier heb je al snel een ontzettend leuke dag. Als je naar een muziekfestival gaat en van plan ben om alcohol of andere middelen te nuttigen, dan is het altijd wel steady om vooraf uitgerust te zijn. Maar ook zonder dat, moet het vast goed komen. Maak je niet druk en heb gewoon plezier!

J – Ga alleen naar het festival als je het zelf ook leuk vind en niet alleen gaat omdat andere gaan. Je wilt uiteindelijk niet alleen achterblijven. Ga met mensen die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt. Eet en slaap goed van te voren. Vergeet niet om goede schoenen aan te doen en kleed je vooral lekker comfy aan en doe het niet alleen aan voor de leuk, maar ook omdat het lekker zit.

Ik wil graag iedereen bedanken voor het delen van hun eerste festivalervaring. Zelf hebben wij ook nog wat tips mocht je voor het eerst naar een festival gaan en daar op een camping blijven overnachten. Check deze link voor de tips!

29 december 2021

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter