Met dit masterplan van Engelse festivalbaas kan de festivalzomer van 2021 doorgaan

Met dit masterplan van Engelse festivalbaas kan de festivalzomer van 2021 doorgaan

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste ontwikkelingen.

De Engelse festivalbaas Melvin Benn is onder andere organisator van Wireless, Download en Reading & Leeds. Met zijn bedrijf Festival Republic werkt hij al maanden aan een plan om festivals door te kunnen laten gaan in 2021. Vorige maand presenteerde hij zijn plan aan de Engelse overheid, nadat hij al enkele afspraken vast had kunnen leggen met commerciële bedrijven.

Twee mogelijkheden voor festivals

Benn is erg duidelijk tijdens zijn presentatie aan het Digital, Culture, Media and Sports Committee: het is geen optie om een festival te organiseren met social distancing. De festivalbaas geeft aan dat het onmogelijk is om een festival rendabel te maken als er niet op volledige capaciteit gedraaid wordt. Hij geeft twee mogelijkheden om festivals en poppodia weer op volle kracht te laten werken. De eerste optie is het vaccin, het probleem hiermee is dat we niet weten wanneer dit beschikbaar is. Daarnaast is het niet gemakkelijk om in te schatten hoe lang het duurt voordat iedereen gevaccineerd kan worden.

Het andere plan van Melvin Benn baseert zich op corona sneltests. Met dit idee werd van de zomer al gespeelt. Als je mensen test vlak voordat ze bij een evenement naar binnengaan creëer je als het ware een veilige omgeving, met alleen maar mensen die negatief getest zijn. Social distancing is in dit geval niet nodig. Hoe Benn dit voor zich ziet, is met een zelftest die bezoekers kunnen doen met een speciale app op hun telefoon. Momenteel is deze technologie nog niet beschikbaar, maar tegen de zomer van 2021 zou dit wel mogelijk moeten zijn.

Nog niet zo ver

Momenteel zijn we nog niet zo ver, waardoor de festivalbaas ook een plan voor in de tussentijd klaar heeft liggen. Dit plan bestaat eruit dat festivalgangers zich vooraf laten testen op één van de 600 testlocaties. Dit gebeurt een dag voor het festival. Hierover is Melvin Benn in gesprek met commerciële partijen die dit soort testpieken aan zouden kunnen.

Volgens onze contactpersoon bij het voedings- en gezondheidsplatform supplementguide.nl, is het daarnaast zaak dat mensen zelf hun weerstand zo optimaal mogelijk proberen te houden. Dit doe je voornamelijk door de juiste voeding te eten en af te wisselen zodat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zo hebben vitamine B12, C en D invloed op het immuunsysteem en zorgen ook ijzer, koper en selenium voor een optimale werking van je lichaamseigen afweer.

Maatschappelijke discussie

In Nederland richt de maatschappelijke discussie zich ook steeds meer op sneltests en massatests. Het NOS bericht dat het vanaf november mogelijk zou zijn om sneltesten af te nemen in ons land en ook andere media besteden aandacht aan het thema. De sneltest kan een potentiële oplossing bieden op het gebied van snelheid en aantal mensen die getest kunnen worden, maar de testvorm is wel minder nauwkeurig dan de huidige PCT-tests.

De regels veranderen snel en daarmee ook de festivalagenda. Houd de agenda in de gaten voor de laatste updates, want sommige organisaties organiseren kleinere feestjes of corona-proof festivals.

27 oktober 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter