Mogen festivals na 13 augustus doorgaan?

Mogen festivals na 13 augustus doorgaan?

Dit artikel is verouderd. In onze nieuwe festival blog vind je de laatste ontwikkelingen over corona in 2022.

Het is ondertussen wel algemeen bekend dat de festivals tot en met 13 augustus niet door mogen gaan i.v.m de aangescherpte maatregelen van de overheid. Nu rust natuurlijk iedereen de vraag, wanneer kunnen we weer los? Festivalorganisator ID&T gaat eerdaags in ieder geval om de tafel met het kabinet.

Kort geding

Samen met veertig andere festivalorganisatoren spande ID&T een kort geding aan tegen de overheid. Minister Hugo de Jonge stelde echter voor om eerst om de tafel te gaan met een aantal mensen voordat er een besluit genomen kan worden. ‘Rosanne Janmaat, directielid van ID&T, en een vertegenwoordiging van de Alliantie van Evenementenbouwers, zijn in ieder geval aanwezig.aldus het Parool.

Festivals na 13 augustus

De belangrijkste vraag waar iedereen zich mee bezighoudt luidt natuurlijk: ‘Krijgen we nog een festivalzomer?’. In theorie, kijkend naar dit proces dan; Ja, de festivals die na de datum van 13 augustus gepland zijn, zouden kunnen doorgaan. De kans is echter wel erg groot dat de maatregelen die nu gelden worden verlengd en misschien zelfs nog worden aangescherpt. De huidige maatregelen zijn als volgt:

  • Meerdaagse festivals kunnen t/m 13 augustus niet doorgaan
  • Eendaagse festivals kunnen worden georganiseerd met strikte maatregelen, zoals: zitten tijdens je bezoek, maximaal aantal bezoekers etc.

O.a. de organisaties van Strafwerk, Mysteryland en Lowlands houden hoop en zetten de voorbereidingen voort naar aanloop van de festivals toe. Zo laat de organisatie van Strafwerk in een Facebookbericht het volgende weten: ‘SWF 2021 vindt plaats op 14 augustus en valt daarmee buiten de extra aangekondigde maatregelen die gelden t/m 13 augustus. SWF gaat dus door zoals gepland!‘. Ook Lowlands laat van zich horen in een Facebookbericht; ‘Zolang er vanuit de politiek geen duidelijkheid is over het wel of niet doorgaan van Lowlands, gaan wij er vanuit dat we er in augustus gewoon staan.

Steun?

Het kabinet heeft eerder al bekendgemaakt dat organisaties recht hebben om 80% van de gemaakte kosten terug te kunnen krijgen, dankzij de invoering van het garantiefonds. Ook heeft het kabinet besloten om een extra bedrag van 135 miljoen euro uit te trekken voor steun van de sector, wat een totaalbedrag maakt van 520 miljoen euro. Op deze manier kunnen alle gemaakte kosten voor een groot deel gedekt worden.

20 juli 2021

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter