Report: 538 Koningsdag 2023

Report: 538 Koningsdag 2023

Ieder jaar kijk ik weer uit naar die ene dag… Oranjebitter, oranje tompoucen, vlaggetjes, sjaaltjes, schmink… En niet te vergeten, 538 Koningsdag op het Chasséveld in Breda!
Met een overvolle programmering maakten wij ons op voor een mooie dag. En niet alleen qua festival, maar wederom waren de weergoden ons gunstig gestemd deze dag.

Met een ‘Multicolor’ opening van Son Mieux, de Haagse band die deze Koningsdag-editie met een helikopter naar het festival kwam, zat het feestgevoel er direct in.  Wat deze editie van 538 Koningsdag uniek maakte was de gigantische line-up van meer dan 40 artiesten, die op hun beurt 40.000 feestvierders lieten springen, zingen, dansen en feesten. Het podium was goed geregeld, er was een plateau dat gedraaid kon worden. Hierdoor kon alles al klaargezet worden voor de volgende artiest. Dit scheelt wachten! Helaas was het podium dit jaar wel een flink stuk hoger dan voorgaande jaren en als de artiesten dan wat verder naar de achterkant blijven… Ja… Dan zie je ze dus niet!

In rap tempo losten de acts elkaar af, met af en toe een korte break voor de Lexa Kiss Cam en een kort praatje van één van de 538-DJ’s.

Na Son Mieux volgden Kraantje Pappie, Jaap Reesema en Lucas & Steve. De stembanden waren flink opgewarmd en de spieren losgemaakt toen het tijd was voor MAAN.

Met haar bekende hits en bijbehorende danspasjes, liep het soepel over naar Goldband. Kris Kross Amsterdam gooide het tempo en de energie nog verder omhoog, om vervolgens met Zoë Tauran in Therapie te gaan. Uiteraard kan op een festival als dit ook Snelle niet ontbreken en mocht ook Sjaak het podium weer op. Het mooie aan Sjaak is dat hij vlak voordat hij opkwam, de tijd nam om met zijn fans een kort praatje te maken en op de foto te gaan. Heerlijk zulke artiesten, die maken de sfeer nog beter!

 

Na Sjaak gingen we helemaal stuk met STUK. Nou niet echt stuk… Want we waren ook klaar om van onszelf te houden, zo zong 40.000 man met Rondé mee.

En met al die namen, waren we pas 2,5 uur onderweg. Er stond nog veel moois op de timetable tot laat op de avond!

 

Het is bijna niet te doen om alle artiesten de revue te laten passeren, want het was veel en snel achter elkaar! Toch zijn er altijd artiesten die extra opvallen op zulke festivals.

 

 

 

De Bankzitters bijvoorbeeld. Bizar om te ervaren hoe je met drie nummers het hele terrein kan laten ontploffen! Iedereen kent de nummers, iedereen schreeuwt het mee.

 

 

 

 

 

Ook Miss Montreal, Flemming, Nielson, Suzan & Freek, Gerard Joling, SERA en Claude waren niet onverdienstelijk en namen het publiek nog verder mee in het feestgevoel en genoten zichtbaar van de fijne sfeer en het luidkeels meezingende publiek!

 

 

Chef’Special, Davina Michelle, Di-rect en Armin van Buuren brachten dit festival naar een nog hoger niveau en man… Wat hebben wij in Nederland toch een mooie artiesten. En op een festival als dit waar ze allen samenkomen, voel je je toch een beetje trots. Neerlands trots, wat best mag op dagen als Koningsdag.

Buiten de muziek is een festival natuurlijk ook een lekker drankje en hapje. Voor de 40.000 bezoekers, waren die faciliteiten misschien wat aan de krappe kant en ver van het podium af. Door de drukte was het moeilijk om weer terug te keren naar je vertrouwde plekje en waren er hier-en-daar wat klachten over de wachttijden. De wc’s daarentegen waren goed geregeld met minimale wachttijden.

Het blijft zoals gezegd voor mij één van de meest toffe festivals van het jaar… En ik kan niet wachten op de volgende!

4 mei 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter