Report: 538 Koningsdag 2024

Report: 538 Koningsdag 2024

De eerste keer dat mijn verjaardag zo druk bezocht wordt, moet zeker nog komen. Maar 27 april stond er wel een andere verjaardag op het programma waar heel Nederland traditiegetrouw in het Oranje gekleed de straten, pleinen, kroegen, feesten en uiteraard festivals opzoekt. Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar ook deze 27ste van april was onze jonkheer van Amsberg, beter bekend als de Koning der Nederlanden, weer jarig! Drie hoeraatjes voor de Koning!

Hoe zou Breda er vanaf een wolk uitzien op zo’n 27ste van april? Dat moet toch een mooie oranje stip zijn, waar af en toe wat vuurwerk uit schiet en de grond trilt bij iedere beat.

De afgelopen weken was het weer nou niet echt waar we op hoopten, maar… Gek genoeg geeft die oranje gloed ieder jaar weer een positieve vibe door naar onze weermannen en vrouwen!
Ook dit jaar was het niet anders. De temperatuur was meer dan best, de zon liet zich af en toe zien en de regen ontweek die oranje stip in het zuiden van ons land. (ach, die paar druppels tellen we niet mee)

538 Koningsdag 2024 was als iedere 538 Koningsdag. Het Chasséveld in Breda van links tot rechts, van achter tot voor, strak uitverkocht. Een line-up waar de organisatie trots op mag zijn en waar voor ieder wat wils te beleven valt.

Ieder jaar zorgt de organisatie voor een spectaculaire opening van het festival. Waar vorig jaar Son Mieux met een helikopter naar het festival kwam, trapte Snelle en De Lieve Jongens Band het festival dit jaar af vanaf het dak van het stadhuis van Breda! Snel naar beneden en de 538-bus in om vliegensvlug naar het Chasséveld te rijden en het publiek te trakteren op de eerste artiest van de dag.

Snelle @ 538 Koningsdag 2024
Foto: Leltz Fotografie

En het is onmogelijk om ze allemaal de revue te laten passeren, want met een programmering van meer dan 40 artiesten in 11 uur tijd was het een komen en gaan van de absolute top van de Nederlandse muziek. Het is natuurlijk wel makkelijk om te praten over de absolute top, maar wat moet ik anders met artiesten als MEAU, Miss Montreal, Nick Schilder, Mart Hoogkamer, Tino Martin, Kraantje Pappie, Douwe Bob, Emma Heesters, Rolf Sanchez, La Fuente, Gerard Joling, Sera, Flemming, Antoon, Bankzitters, Son Mieux, Floris van Oranje, Krezip, STUK, Racoon, Guus Meeuwis, Roxy Dekker, Davina Michelle, Di-Rect, Claude, Suzan & Freek, Kriss Kross Amsterdam… We kunnen nog even doorgaan!

Voor mij persoonlijk sprongen er toch echt een paar artiesten met kop en schouders boven de rest uit, al is dat echt lastig met zóveel fantastische namen.

Roxy Dekker @ 538 Koningsdag 2024
Foto: Leltz Fotografie

Laten we beginnen bij de nieuwste naam, Roxy Dekker. Het oprechte enthousiasme, goede stem en nummers die blijven hangen maakt dat ze een naam is die voorlopig niet snel zal verdwijnen. Van Anne-Fleur Vakantie tot aan Sugardaddy, het zijn nog niet veel hits maar ieder nummer bestijgt zo ongeveer de hitlijsten alsof ze al 10 jaar meedraait in de muziekwereld.

Maar laten we Gerard Joling bijvoorbeeld niet vergeten. Hij draait wél al langer mee in de muziekwereld, zelfs langer dan Roxy Dekker überhaupt aan kaarsjes op de verjaardagstaart heeft staan. Maar wat een energie heeft deze rasartiest. In een jasje met rood-wit-blauwe veren ging hij helemaal los.

Gerard Joling @ 538 Koningsdag 2024
Foto: Leltz Fotografie

Dan heb je Krezip, Davina Michelle en Di-rect. Niet dat de anderen niet goed zijn, maar deze drie namen zijn toch echt de buitencategorie. Steady, energiek, loepzuiver, kippenvel! Zoals al meer in de media is gezegd, als er een dak op het Chasséveld had gezeten, was hij er nu vanaf!

Di-rect @ 538 Koningsdag 2024
Foto: Leltz Fotografie

Het festival zelf was zoals altijd tot in de puntjes geregeld. Overal is aan gedacht! Ondanks dat overal aan gedacht is, kunnen er situaties ontstaan die je niet kunt voorkomen. Zo was het festival Card-Only, een cashless en zonder muntjes systeem. Ik ben oprecht voorstander van dit concept omdat je niet in de rij hoeft te staan voor je muntjes, je ziet wat het nou echt kost zonder continu om te rekenen, je kunt die ellendige muntjes niet kwijtraken… Maar… Een PIN-storing is dan wel heel erg vervelend. Lange tijd was het niet mogelijk om eten en drinken af te rekenen en werden de rijen langer en langer. Als je dan aan de beurt was kon je voor €3,75 een klein biertje kopen en voor €5,50 een patatje.

We sloten deze mooie dag af met Kriss Kross Amsterdam en gingen weer voldaan naar huis. Kippenvel als we terugdenken aan al die duizenden lichtjes, de warmte van niet eenzaam maar één, samen. Volgend jaar wederom bovenaan het lijstje, want 538 Koningsdag wil je écht niet missen!

29 april 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter