Report Amsterdam Open Air: waan je op Ibiza met de hipste modemensen

Report Amsterdam Open Air: waan je op Ibiza met de hipste modemensen

Je Instagram tijdlijn zal na dit weekend vast en zeker vol gebombardeerd zijn met festivalkiekjes van Amsterdam Open Air. Van chicks in wielrenbroekjes (da’s een trend, ze oefenden niet voor Tour de France), tot boys in kleurrijke blousjes en gespierde torso’s. Iedereen had, mede dankzij het verschrikkelijk lekkere weer, een grote glimlach op zijn gezicht en was ready to party. 

Een hippiewalhala met chicks in neonkleuren
Een groot applaus voor de aankleding van het festival want al bij de entree werd je overspoeld met het gevoel alsof je, je op een hippie feestje waande. Een grote, gekleurde boog met in het midden de tekst: Amsterdam Open Air, was de poort naar het feest. Houten bordjes met gezellige teksten aan de zijkanten van het pad en bomen die vol hingen met slingers en lampionnen. En dit heerlijke hippie gevoel achtervolgde je de hele dag. Overal waar je keek, overal waar je liep en overal waar je een dansje waagde stond of hing er wel iets prachtigs wat door de organisatie in elkaar was geknutseld.

 

Maar ook de festivalgangers waren druk in de weer geweest met hun creativiteit. Ze hadden hun beste outje aangetrokken en af en toe twijfelde ik of ik nu op een Amsterdam Open Air was of op Amsterdam Fashion Week. Meiden droegen pakjes in neonkleuren dat je wel twee keer met je ogen moest knipperen, zo fel, bloemenjurkjes in alle soorten en maten met daaronder Dr. Martens en haren die ingevlochten waren met glinsterde diamantjes. En ook de mannen kunnen niet ontkennen dat ze dit weekend even extra in de spiegel hebben gekeken. Hun haartjes en baartje waren tip top in orde en ze droegen gezellige blousjes. Was je dan toch degene die hier  thuis geen tijd voor had gehad omdat je vrienden aan het hameren waren om te willen vertrekken, dan kreeg je op het festivalterrein de kans om je op te kalefateren. Tentjes met glitters voor op je gezicht en kappers die mooie vlechtjes in je haren toverden stonden enthousiast voor je klaar.

 

 

Twerken met Bizzey
Als ik dan hier heel even mijn opinie mag neergooien. (Zo van dat heb je tot nu toe nog niet gedaan Sien…) Anyway. Bij Amsterdam Open Air draait het niet zo zeer om de artiesten. Het festival bezoek ik om de gezelligheid, om de sfeer en om lekker te genieten van hitjes van chille DJ’s. Ik heb tijdens dit hele weekend maar, ik denk, twee keer de timetable bekeken. 1 keer toen ik op zoek ging naar een area waar ik kon twerken en de tweede keer toen ik op zaterdag wilde checken hoe laat het optreden van Bizzey was op de Mainstaige, om vervolgens weer te kunnen twerken. Want dat was me een showtje wel hoor. Van Badman Ollo tot Maria wat is je naam, ja ja deze bekende tracks kwamen allemaal voorbij. Het vuur op het podium, de twee danseressen en Josylvio en Yung Felix die hem kwamen vrijgezellen maakte de show helemaal compleet. En wanneer je denkt dat het niet gekker kan trok Bizzey ook nog eens zijn shirt uit. He he, I like. In zijn gespierde en vol getatoeëerde body zong hij het liedje Traag en het hele publiek (wat voor 80% uit meiden bestond, duh) ging los. Excuses voor mijn hele alinea over Bizzey, maar ik vind de muziek van deze man gewoon heerlijk.

 

Zo veel keus. Zo veel artiesten. Zo veel muziek
Maar nu door. Er waren natuurlijk veel meer area’s in dit hippie walhalla. Neem bijvoorbeeld op zaterdag de stage Cartel. Cartel Amsterdam is een begrip in de Nederlandse elektronische muziekscene en wordt gehost door een nomadische groep housemuziekzigeuners, die altijd op zoek zijn naar nieuwe grenzen. Een vriend van me, die vorig jaar AOA2018 bezocht, raadde me aan om hier een dansje te wagen. Desondanks mijn hart niet bij techno ligt werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. My friend was right, David Vunk was een van de artiesten die hier draaide en zoals altijd zorgde hij voor een funky vibe.

In de overdekte tent, helemaal aan het einde van het terrein, was op de zaterdag de area Selected by Reinier Zonneveld gaande. De organisatie schreef hierover: ‘Hij is een van de meest ondersteunde en best verkochte techno-producenten van dit moment en daarbij geeft hij ook nog eens krachtige live optredens. Misschien is het niet zo’n grote verrassing dat we hem hebben uitgekozen om zijn eigen podium dit jaar te cureren?’ Ok. Fair enough. 


De vibe was tropisch heet en de Dj’s zetten hun soundsystem maximaal op met heerlijke hitjes en schudmuziek

Er was zo veel. Zo veel keus. Zo veel artiesten. Zo veel muziek. Voor de latin en dancehall liefhebbers was er op de zaterdag een stage gehost door Macumba Festival, op de zondag werd deze locatie ingeruild door Chin Chin club, de club die de Amsterdammers onder ons wel kennen. Op beiden dagen was de vibe tropisch heet en zetten de Dj’s hun soundsystem maximaal op met heerlijke hitjes en schudmuziek.

Echter miste ik de kleinschalige feestjes, waar je stiekem met een paar mensen in een verstopt hoekje danst op oude klassiekers. Laat ik daar nu naar op zoek zijn gegaan en het hebben gevonden. Oké, het was niet in een verstopt hoekje máár kleinschalig was het wel. Bij de Lipton-ice-tea bar werd er door vier jongens in felgekleurde kledij oude klassiekers gedraaid, van Grease tot Voulez-vous coucher avec moi? 

Daily Paper, dat we kennen als een van de beste modemerken in Amsterdam, sloeg voor de zaterdag de handen ineen met Appelsap, Nederlands toonaangevende hiphopfestival. Samen hosten ze de stage Appelsap x Daily Paper x Amsterdam Open Air waar menige heupjes los werden geslagen. Op de zondag werd deze stage gehost door Afrolosjes. En hoe erg ik ook van hun muziek hou, voelde ik me daar zondagmiddag maar een echte saaie boerin. Muziek van Afrobeats tot Afrohouse, Kwaito, Kuduru en Dancehall zorgden ervoor dat vele dames en heren hun beste dansmoves showde. En ik kan je vertellen, daar zijn mijn twerkmoves niets tegen. Vergeleken met hun was ik zo houterig als alle bomen in het Gaasperpark. Dus stond ik er maar bij en keek ik erna, met een pilsje in mijn hand te bewonderen hoe los sommige heupen wel niet kunnen zijn…

Even een momentje voor jezelf, liggend in het gras met de zon op je smoel

Totaal van mijn à propos na wat ik net allemaal had gezien moest ik echt even bijkomen. Gelukkig gaf AOA daar alle gelegenheid toe. Er waren genoeg lekkere plekjes waar je je even kon terugtrekken en lekker in het gras kon relaxen.

 

Planet Love
O ja, voordat ik het vergeet. Gezeik met bonnen is bij AOA niet aan de orde. Hier betaalde je gewoon met je pinpas. Wel betaalde je bij de eerste bestelling extra voor je plastic bekertje. Deze diende je bij de hand te houden zodat je er bij je volgende bestellingen niet voor hoefde te betalen. Een andere optie was om je lege beker in te leveren bij een van de vele recycle points. Waar je je beker af gaf in ruil voor een bonnetje zodat je bij de volgende bestelling niet nog eens hoefde te betalen voor je beker. Volgen jullie het nog? In ieder geval een erg goed initiatief. Lekker milieubewust, daar hou ik van. Dat Amsterdam Open Air een groen festival is was niet alleen hierdoor op te merken. Onder de noemer Planet Love verduurzaamt het festival ook biologische T-shirts, composteerbare bordjes en bestek en geen vlees. Say what, geen vlees? Nope. Maar ik verzeker je als biefstuk-liefhebber dat er genoeg andere lekkere mogelijkheden waren!

Ik heb weer genoeg verteld denk ik zo. Aan feestelijke aankleding, muzikale optredens en gezelligheid geen gebrek. Amsterdam Open Air was een kleurrijk festival vol muziek, kunst en creativiteit. Wil je nog meer impressie van Amsterdam Open Air? Of ben je gewoon meer visueel ingesteld en had je geen zin om deze hele lap tekst te lezen, dan heb ik natuurlijk weer een gezellige video voor je gemaakt. Enjoy en tot het volgende feestje!

Beeld: Janneke Nooij & Niels de Vries via Facebook Amsterdam Open Air

6 juni 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter