Report: Awakenings Festival 2019 (zondag)

Report: Awakenings Festival 2019 (zondag)

In het weekend van 29 en 30 juni 2019 werd onder de rook van Amsterdam voor de 19e keer Awakenings Festival georganiseerd. Met 40.000 bezoekers per dag, 9 stages en 115 artiesten is dit festival uitgegroeid tot het grootste outdoor technofestival ter wereld. Niet gek dus dat beide dagen al ruim van tevoren waren uitverkocht. De ongelukkigen zonder ticket konden er ook dit jaar, net zoals vorig jaar, toch een beetje bij zijn met de Awakenings livestream. Festival Fans was er zondag 30 juni wél bij en beleefde een heerlijke dag op recreatiegebied Spaarnwoude.

Magische Mainstage
Aangekomen op station Amsterdam Sloterdijk nemen wij de shuttlebus (pre-sale €6,20, op locatie €10) die ons in zo’n tien minuten naar het festivalterrein brengt. Ons eerste biertje drinken we bij Area V, dit is een van de twee Mainstages (samen met W) van het festival en ziet er magisch uit. Hier draait de Zweedse diskjockey Ida Engberg, die ons direct in zomerse sferen wist te krijgen. Haar melodieuze en opgewekte set, zorgt er niet alleen voor dat de bezoekers losgaan, ook haar man Adam Beyer en hun drie kinderen, die achter Engberg stonden, genieten zichtbaar.

Na Ida Engberg mag Boris Brejcha zijn opwachting maken op V. De man met het jokermasker staat bekend om, hoe hij het zelf noemt, ‘hightech minimal techno’. Wat Brejcha daar precies mee bedoeld is ons niet geheel duidelijk, wat ons wel duidelijk is, is dat Brejcha het publiek geweldig mee weet te krijgen. Zijn hightech minimal techno laat zich het best beschrijven als duister en groovy.

awakenings-main

Photo by Tim Buiting

Italiaanse beats op W
Wij besluiten na enige tijd Area V te verruilen voor de openair Area W, waar vandaag onder andere drie Italianen (Luigi Madonna, Ilario Alicante en Joseph Capriati) hun beats ten gehore brengen. Wij betreden Area W op het moment dat Ilario Alicante deze stage volledige aan het afbreken is. Zijn optreden is voor ons een van de hoogtepunten van deze dag. In de zon genieten we van de energieke en perfect aansluitende platen van Alicante, waarbij de diepe bass voor de rode draad in het geheel zorgt.

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Na onszelf in het zweet gewerkt te hebben zijn we behoorlijk hongerig geworden. We besluiten daarom wat uit te rusten bij een van de vier foodcourts om daar snel een patatje naar binnen te werken. Awakenings wil inspireren om samen minder vlees te eten, om zo een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Er is daarom gezorgd dat 95% van het eten op het festival vegetarisch is. Bij slechts één foodcourt is er biologisch vlees te koop. In het kader van duurzaamheid maakte Awakenings dit jaar ook gebruik van het inmiddels bekende statiegeld systeem op de bekers. Bij binnenkomst kregen alle bezoekers een gratis recycle token, die kon worden ingeleverd in ruil voor een beker.  Ben je bij je volgende drankje je oude beker kwijt, dan moest je 1 reguliere munt betalen. Bezoekers die aan het einde van het festival hun lege beker weer inwisselden voor een recycle token, kunnen hier de code van de recycle token invullen en kans maken op mooie prijzen!

Photo by Tim Buiting

Techno geweld in de tenten
Na het patatje gaan we snel door naar tent area Y, waar de Brit Dax J inmiddels flink wat technogeweld door de speakers heen pompt. Ook in de andere (mega) tenten, A & Z, wordt er flink op losgebeukt. AnD (A) en Nina Kraviz (Z) draaien heerlijke harde sets. Door de uitgebreide opzet is er ook genoeg ruimte om lekker los te gaan. Op het terrein bevinden zich dus vier buiten- en vier binnen (tent) stages. Daarnaast bevindt zich dit jaar een nieuwe stage in het midden van het terrein, Area S. Na even zoeken komen we hier via een bospad aan. Ook op deze intieme stage gaat het goed los.

Waar het zaterdag nog bloedheet was kunnen we op zondag genieten van een heerlijke festivaltemperatuur. Zelfs ‘s avonds is het nog goed vertoeven. Ondanks het goede hydrateren gedurende dag heeft Festival Fans tegen het einde toch nog wat muntjes over. We hebben al enkele bezoekers met een fles wijn gespot, dit hebben wij nog niet eerder gezien op een festival. Voor zes muntjes bleek je een fles wit of rosé te kunnen halen! Een nieuwe trend lijkt geboren en wij besteden onze laatste muntjes dan ook aan deze ietwat gekke nieuwe trend.

Afsluiten met Adam Beyer
Vooraf was er natuurlijk al gekeken waar we allemaal zouden afsluiten. Awakenings maakt het ons elk jaar erg lastig. Adam Beyer op de Main (V), Richie Hawtin of toch in een van de tenten bij Amelie Lens of Jeff Mills. Wij kiezen voor de eerste optie, en krijgen daar geen spijt van. Beyer bouwt zijn set goed op waarna rond elf uur het vuurwerk volgt. Awakenings heeft opnieuw bewezen het festival elk jaar weer naar een hoger niveau te tillen. We zijn daarom nu al benieuwd naar de volgende editie. Dan wordt namelijk het 20-jarig jubileum van het festival gevierd. Zet het weekend van 27 & 28 juni 2020 alvast in je agenda. Want de verwachting is dat de organisatie dan groter (kan dat nog?) uit zal pakken.

Voor die tijd organiseert Awakenings natuurlijk nog veel meer feestjes. Wat te denken van het Drumcode Festival (24 & 25 augustus) of Connect (21 september). Ook de ADE agenda staat vol met feestjes. In totaal worden er dan maar liefst tien Awake events georganiseerd, waaronder een 24-uurs (!) editie.

awakenings-endshow

Photo by Tim Buiting

4 juli 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter