Report: Drift Festival 2019 (zondag)

Report: Drift Festival 2019 (zondag)

Heel Nijmegen keek al weken uit naar de eerste editie van een tweedaags Drift Festival. Helaas gooiden de weergoden flink wat roet in het eten. Door hevige windstoten op zaterdag kon de organisatie de veiligheid van de bezoekers niet garanderen, reden waarom deze dag werd afgelast. Een moeilijke, dappere en vooral zeer begrijpelijke beslissing van de organisatie. De veiligheid van bezoekers moet namelijk te allen tijde gegarandeerd kunnen worden.

Iedereen welkom op zondag
Gelukkig waren de weergoden zondag een stuk beter gezind en beloofde deze dag de afgelaste zaterdag meer dan goed te maken. Iedereen met een zaterdagticket was vandaag ook welkom. Omdat een ticket voor de zaterdag duurder was, wordt het verschil van 8 euro gecompenseerd. Wanneer je een zaterdagticket hebt gekocht en je komt vandaag niet, krijg je uiteraard het aankoopbedrag terug. Degene met een weekendticket krijgen een deel van het aankoopbedrag terug. Tickethouders ontvangen uiterlijk op zondag 16 juni alle informatie over het refundproces. Houd je mail daarom goed in de gaten!

Omdat vandaag ook iedereen met een zaterdagticket welkom was, vroegen veel mensen zich af of het niet veel te druk zouden worden. De organisatie verzekerde echter dat er voor iedereen genoeg plaats zou zijn door het terrein in te richten voor maximale bezitting. Ook zouden zij ervoor zorgen dat er meer dan voldoende kluisjes aanwezig zouden zijn.

drift-verslag

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Festival Fans was vastberaden om er een geweldige Drift-zondag van te maken. Bij binnenkomst kregen wij een houten muntje waarmee je, samen met een token, je eerste drankje kon halen. Als je drankje op was leverde je het plastic glas of flesje samen met een token in en kreeg je een nieuw drankje. Wanneer je je beker of flesje kwijtraakte, dan kostte een nieuw glas of flesje een half token. Een heel goed initiatief op het gebied van duurzaamheid! Daarnaast gaat het niet ten koste van de bezoeker, die op de meeste duurzame festivals voor een token een plastic beker dient aan te schaffen.

Dit softcup systeem was niet het enige dat Drift festival een duurzaam festival maakte. Ook werd samen met Kuyichi spijkerbroeken ingezameld en werd het overgrote deel van de gebruikte energie op het Vasimterrein zelf gewonnen. Het Vasimterrein is overigens een geweldige locatie voor een festival als Drift. Het voormalig fabrieksterrein heeft een rauwe industriële look en is daarmee ideaal voor de muziekgenres van Drift.

Al snel in de echte festivalsfeer
Wij begonnen onze dag bij de Nyma-stage waar aanvankelijk Octo Octa zou draaien. Echter door problemen met haar vlucht haalde zij helaas haar set niet (later draaide ze nog wel bij Nachtdrift, een mooi gebaar als goedmaker!). De heren van Beesmunt Soundsystem toonden zich als een waardige vervanger. De Amsterdammers zorgden ervoor dat wij al snel in de festivalvibe raakten en de teleurstelling van de afgelaste zaterdag al bijna vergeten waren.

Vervolgens bezochten we een van de kleinere stages, de stage gehost door het Nijmeegse collectief Blauwdruk. Hier draaiden Sadar Bahar en Mark Grusane een heerlijke set vol disco en boogie, die ons door al het dansen behoorlijk hongerig had gemaakt.

In the mood for food
Tijd voor een welverdiende eetpauze was echter lastig te vinden tussen alle optredens die we eigenlijk niet wilden missen. Blij verrast waren we dan ook toen we een groot opgezet foodarea aantroffen. Meer dan genoeg keuze bij verschillende foodtrucks, korte wachtrijen en genoeg zitplek om je eten (snel) op te eten, maakte dat wij snel weer door konden naar de set van Sluwe Vos in de Vasim.

Tijd voor technogeweld
De stage in de Vasim is een echte technotempel; een kleinschalige stage met lichteffecten die in het oog springen in de verder donkere Vasim. De Sluwe Vos draaide hier een grimmige live set vol energie.

Wij vonden het tijd worden voor een portie technogeweld en dus besloten we de Elektrabel-stage op te zoeken, waar de Brit Ø [PHASE] flinke beukers ten gehore bracht. Zijn set laat zich het best omschrijven als mysterieus met een rauw randje. Na Ø [PHASE] mocht technogodin Rebekah haar opwachting maken. Rebekah verving Blawan, die wegens gezondheidsredenen zijn set moest afzeggen, op ongekende wijze. De ene na de andere technoklapper werd door Rebekah door de speakers geknald. Het publiek ging volledig los en genoot met volle teugen van haar set.

Om klokslag 23:00 uur kwam een heerlijk Drift Festival ten einde. Inmiddels waren wij van Festival Fans (en waarschijnlijk alle bezoekers) al lang en breed de teleurstelling van de afgelaste zaterdag te boven. Wie nog niet kon denken aan stoppen, kon nog enkele uurtjes doorrammen bij Nachtdrift in de Brebl.

Volgende Drift feestjes
De volgende feestjes van Drift staan alweer op de planning, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse houden zij namelijk op 14, 15 en 17 juli Drift op de Boot. De pre-register start volgende week.

drift-2019

Foto’s: Facebook Drift & Tim Buiting

10 juni 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter