Report: Strandfestival ZAND 2022

Report: Strandfestival ZAND 2022

De vorige editie op het Almeerderstrand was alweer 3 jaar geleden. Dan heb ik het natuurlijk over Strandfestival ZAND!

Het concept is vertrouwd… Lekker met de voetjes in het zand, afkoelen in het water, verschillende podiums (twee stuks deze editie), fijne line-up en een fantastische organisatie. De editie bracht nog iets extra’s met zich mee, waarover later meer.

Direct na de ingang vinden we een bescheiden podium. Latin Love. Niet in het bijzonder voor mij weggelegd, maar fijn bezocht. Zo stond ook K-Liber op het programma voor dit podium. Voor de echte Caribische vibes met de voetjes in het zand, moet je hier zijn. Ik loop rustig door naar de mainstage “Het Strand”.

Ziggy opende het festival en zorgde voor fijne beats bij binnenkomst. Een fijne opwarmer voor al het moois dat zou komen. Ook tussen de diverse artiesten in, zorgde Ziggy voor het muzikale vermaak.

Als eerste deze dag stond Snelle op het podium. Voor mijn gevoel wordt hij alleen maar beter elke keer dat ik ‘m live zie. Met een steeds langere set-list en méér en meer hits die iedereen kent, is het een fijne en vaste waarde op menig festival geworden. Ondanks dat Snelle geen vocale ondersteuning nodig heeft, vroeg Snelle iemand het podium op. Wat volgt? Een kleine grote man stapt het podium op en zingt zonder enige rem uit volle borst met Snelle mee. Fantastisch hoe Snelle dit aanpakt en hij legt de lat voor vandaag gigantisch hoog.

Na Snelle, is het tijd voor wat Volendamse invloeden. De afgelopen weken konden de juicekanalen en de roddelpers ze maar niet loslaten. Dan heb ik het natuurlijk over Nick & Simon. Bekende en nieuwe muziek passeren de revue en heel eerlijk gezegd is dat het. Het is fijn en het is gezellig, maar het enthousiasme spat niet meer van het podium af. Zouden alle berichten dan toch een kern van waarheid hebben? Ik weet het niet… Ik weet alleen dat velen ze zullen missen, mocht het waar zijn… We hopen dan maar dat het blijft bij de geruchten.

 

Het weer is fantastisch. Niet te warm, lekker zonnetje, zacht briesje… En dan is het tijd voor Rolf Sanchez! Wat een fantastisch feest maakt deze Dominicaans-Nederlandse muzikale held toch weer van ieder optreden. Más, más, más!
We zagen het eerder al bij bijvoorbeeld 538 Koningsdag 2022, maar ook op Strandfestival ZAND 2022 vroeg Rolf Sanchez om vocale ondersteuning van een dame die de tekst van Pa Olvidarte van binnen en buiten kent. Twee dames mochten het podium op om Emma Heesters tijdens dit nummer te vervangen.

Na Pa Olvidarte maakt Rolf Sanchez nog een flink feest van zijn optreden en vol van energie en plezier gaan we verder met KREZIP.

Wie KREZIP zegt, zegt “I Would Stay”. Als je Jacqueline Govaert in al haar enthousiasme de ene na de andere song loepzuiver eruit ziet gooien, denk je even aan toen. KREZIP is een lange tijd weggeweest, maar eigenlijk voelt het alsof ze er altijd zijn gebleven. Terwijl het publiek I Would Stay meeschreeuwt krijgt Jacqueline Govaert kippenvel. Niet alleen Jacqueline… Iedereen geniet, iedereen zingt, iedereen danst… Een aanstekelijke energie, een fantastische stem en fijne muziek! Wat is een uur dan ineens kort…

 

 

Maar… Kraantje Pappie gooit het tempo omhoog zoals alleen Craney dat kan. We vliegen door de setlist en het valt op dat iedereen, van jong naar oud, mannen en vrouw, de nummers van Kraantje Pappie wel kennen. We maken ons op voor de afsluiting van de avond.

 

 

 

Eind 2021 kwam het bericht naar buiten dat ze zouden stoppen. Tenminste, voor de zanger was het creatief gezien rond. 17 jaar lang de frontman van de band. Dat is een hele lange tijd en dan is het niet ondenkbaar dat je als artiest je voldoening niet meer haalt uit hetgeen je al die jaren hebt gedaan. Voor Kensington was Strandfestival ZAND 2022 dan ook het állerlaatste outdoor event waar ze in de huidige samenstelling zouden staan. Nog één keer vol gas, nog één keer iedereen meezingen, nog één keer genieten van al het moois wat een festival zo fijn maakt.

True story, die muggen zullen ze niet missen. Na de eerste vlammen die voor het podium omhoog komen, was er sprake van een ware muggen-crematie. Alle hits komen voorbij… Intiem, kneiterhard, gevoelig, stabiel… Alles wat we kennen van Kensington na al die jaren passeren. Kensington levert wederom.

Met een mooie vuurwerkshow sluiten we een wederom fantastische festival dag af. Een vaste plek in mijn agenda, dat heeft ZAND zeker verdiend!

24 augustus 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter