Testen evenementen zonder anderhalvemeterregel

Testen evenementen zonder anderhalvemeterregel

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022.

Een plan om te testen waarbij de anderhalvemeterregel wordt losgelaten met evenementen. Het kabinet heeft de opzet voorgelegd aan het gezondheidsinstituut en nu hoopt de evenementen- en cultuursector op goedkeuring van het RIVM. De aangescherpte maatregelen die sinds vorige week gelden maken het niet eenvoudiger voor de organisatoren en er zal snel wat moeten veranderen.

Experimenteren

Het is de bedoeling om te beginnen met een binnen-evenement waarbij een paar honderd bezoekers aanwezig zijn, vergelijkbaar met een bioscoop- of theatervoorstelling. Uiteindelijk moet er met 10.000 proefpersonen worden geëxperimenteerd met een buitenfestival. Allerlei gegevens over het besmettingsrisico worden verzameld samen met onderzoeksinstituut TNO en de TU Delft. Naar het gedrag van bezoekers wordt gekeken, maar ook naar de luchtkwaliteit in een gebouw, het gebruik van mondkapjes, desinfectie en de gevolgen voor kwetsbare groepen.

Zonder anderhalvemeterregel

“Als er niks gebeurt zullen tienduizenden mensen van baan moeten veranderen. We zijn heel dankbaar voor de steunmaatregelen, maar voor onze branche is dat volstrekt onvoldoende om overeind te blijven.” zegt Henk Kroneberg van brancheorganisatie Dutch Venue Association. Hij hoopt dat de proeven aangeven dat de anderhalvemeterregel kan worden losgelaten, of bijvoorbeeld wordt gehalveerd. “Met de anderhalvemeterregel heeft het geen zin” zegt Kroneberg. “We willen aan het eind van dit jaar zicht hebben op perspectief. Een evenement heeft een lead time van drie tot zes maanden. Als we aan het eind van het jaar niet weten waar we aan toe zijn, staan de evenementenlocaties volgend jaar ook leeg.

Bron: NOS

9 oktober 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter