Vanaf april mogelijk weer grote evenementen

Vanaf april mogelijk weer grote evenementen

Dit artikel is verouderd. Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022 voor de laatste maatregelen.

Er wordt per 1 juli verwacht genoeg vaccindoses te hebben om de gewenste groepsimmuniteit te bereiken. Daardoor is er dit voorjaar waarschijnlijk meer mogelijk op het gebied van evenementen dan eerder deze week nog werd vermeld. De Telegraaf ging in gesprek met onderzoeker Jaap Goudsmit en hij is zeer positief.

Slag om de arm houden

Volgens Goudsmit kunnen we in april en mei weer naar evenementen zoals het Songfestival en de Formule 1, als het kabinet de huidige vaccinatieplanning aanhoudt. Toch moet er een slag om de arm worden gehouden, want als de lading vaccinaties wederom wordt teruggedraaid en er zijn niet genoeg tests beschikbaar, zijn we er nog lang niet. ”Het moet kunnen zeker met behulp van vaccins waarbij eerst kwetsbare ouderen aan de beurt zijn en daarna jongeren. Een evenement in mei zou dan plaats kunnen vinden door een combinatie te maken van vaccineren en sneltests”, zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zoals het er nu naar uitziet zijn alle Nederlanders pas na de zomer gevaccineerd. Ook zal niet iedereen zich willen laten vaccineren, waardoor het langer duurt voordat het coronavirus uit onze samenleving is.

Evenementen testen

Ook de coronatestevenementen kunnen in januari gewoon plaatsvinden. Deze week vroeg de branche het kabinet om de testevenementen in januari hoe dan ook te laten doorgaan. Eerder werd er gezegd dat dit pas kan als het risiconiveau is gezakt naar ‘waakzaam’. Premier Mark Rutte zei dinsdag dat deze eis is losgelaten.

De testevenementen, ook wel ‘Back to Live-evenementen’ genoemd, worden opgezet en uitgevoerd door Fieldlab Evenementen, een samenwerking tussen de overheid en de evenementensector. Het doel is onderzoeksresultaten te verwerven die evenementen weer volledig toegankelijk te maken. Er wordt onder anderen getest met twee concerten in de Ziggo Dome en twee festivals op het Lowlands/Defqon-terrein in Biddinghuizen, beide samenwerkingen tussen Mojo en ID&T. Ook een theatervoorstelling  van Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht en een zakelijk congres in de Jaarbeurs te Utrecht worden aangegrepen om te testen.

10 december 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter