Zo ging het er aan toe op eerste testfestival
Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Check onze nieuwe festival blog over corona in 2022.
Al sinds begin 2020 mogen er geen festivals georganiseerd worden. Om weer terug te keren naar het oude normaal organiseert Fieldlab daarom verschillende testevenementen, waaronder twee festivals. Deze vonden afgelopen weekend op zaterdag 20 (dance) en zondag 21 maart (popfestival) plaats op het festivalterrein bij Walibi in Biddinghuizen. Wij waren erbij op de zondag! Benieuwd hoe zo’n testfestival in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.
Testen via de Close- en CoronaCheck app
Screenshot van Close app
Per festival was er plaats voor 1.500 bezoekers. Maar bijna honderdduizend festival fans stonden in de digitale ticketwachtrij, het animo om weer festivals te bezoeken is dus zeer groot. De gelukkigen betaalden €25 voor een kaartje en kregen vanuit de organisatie (Fieldlab in samenwerking met MOJO, ID&T en de overheid) duidelijke instructies over de gang van zaken rondom het festival. Er zijn namelijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zo dien je, je o.a. voor- en achteraf te laten testen via een (gratis) PCR test.
Na de aanschaf van het ticket verloopt de communicatie vanuit de organisatie via Close, een app speciaal ontwikkeld voor de testevenementen. Via deze app wordt alle informatie rond het event duidelijk gecommuniceerd. Het inplannen van de test kon op vrijdag voorafgaand aan het event op een van de vier locaties door Nederland (Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam of Utrecht). Voor bezoekers uit Groningen of Maastricht niet ideaal, maar je moet er wat voor over hebben 😉
Het resultaat van de uitslag, negatief gelukkig, kreeg je vervolgens een dag later in je mailbox. Deze uitslag werd vervolgens gekoppeld aan de CoronaCheck App die er een QR-code van maakt. Bij de ingang van het festival kon je deze code laten scannen. Hetzelfde idee dus als je een barcode van een normaal ticket zou scannen. Bij de entree werd dit samen met de gegevens op je ID bewijs gecontroleerd, evenals een temperatuurcheck. Allemaal groene vinkjes gelukkig! Tevens een zeer veilig gevoel, als elke bezoekers drie checks heeft gehad. Ook kreeg elke bezoeker een tag om, die je bewegingen registreerde. Mochten er toch besmettingen uitkomen dan kan Fieldlab precies zien hoe dit op het terrein is verspreid.
Mondkapjes gelijk af, top sfeer
Bij dit festival waren er geen bubbels, iedereen kon vrij over het terrein bewegen. Er werd wel geadviseerd om een mondkapje te dragen. Aan dit advies werd echter geen gehoor gegeven. Na het bestellen van de eerste biertjes gingen de mondkapjes massaal af. Waarschijnlijk mede door het veilige gevoel wat de meeste bezoekers ervaarden. Daarnaast is zo’n mondkapje natuurlijk ook niet zo handig op een festival.
Munten halen en het eerste tapbiertje, hoe lang is dit geleden?! De sfeer zat er bij het publiek gelijk goed in. Je kon merken dat iedereen dit zó gemist heeft. Om het bezoek bij de ingang te spreiden was het publiek opgedeeld in drie groepen met ieder een eigen tijdslot. Toen alle 1.500 bezoekers rond 13:00 uur binnen waren stond het eerste optreden van de band Froukje, tevens de naam van de zangeres, op het programma. Waar de openingsact bij de meeste festivals op weinig aandacht kan rekenen stond de grote tent nu al vol. Het publiek ging ook gelijk mee in het goede optreden van Froukje, de band staat deze zomer ook op Lowlands en Paaspop!
Naast de overdekte tent vonden we een kleinere stage waar vooral lekkere hitjes werden gedraaid. Tussen de grotere optredens van de bands door was het ook hier heerlijk vertoeven. Iedereen danste zich, met een gevoelstemperatuur van 3 graden, goed warm. Ook bij het optreden van Maan, die er een ware show van maakte, kwam goed terug hoe erg bezoekers snakte naar een festival. De zangeres zette Vader Jacob in om te testen of de bezoekers écht overal op losgingen, en dat gebeurde! Later in het optreden kwam Snelle, onverwachts, langs om hun nieuwe single Blijven Slapen te performen. Even later zet De Staat de tent op z’n kop. Degene die de tags, die alle bezoekers omhebben, analyseert zal zien dat het publiek hier een aantal keer zeer dicht op elkaar stond. De verschillende moshpits tijdens het optreden van de band uit Nijmegen zijn in ieder geval een goede test.
Zeer geslaagde test
De avond valt en op de tweede stage maken Bilal Wahib en Vunzige Deuntjes Soundsystem er nog een mooi feestje van, zie o.a. het filmpje hierboven. Op de Mainstage sluit Chef’Special af, de bezoekers maken nog snel de munten op want om 19:00 uur is het feest alweer afgelopen. Dat heeft mede met de avondklok (21:00 uur) te maken, deze geldt namelijk ook voor bezoekers van de testfestivals.
Corona leek vandaag wel even verdwenen. De vibe die er heerste op het festival was fantastisch. Organisatoren MOJO en ID&T hebben natuurlijk aardig wat ervaring in het organiseren van events en dat was terug te zien op het terrein, alles was super geregeld. Complimenten ook aan Fieldlab, de close app voorziet je makkelijk en duidelijk van informatie. Het enige waar je als bezoeker voor open moet staan is het doen van een (snel)test. Mocht je daar geen problemen mee hebben dan zouden deze events een mooie tussenoplossing zijn tot dat we weer terug zijn in het oude normaal!
23 maart 2021